SANTA KLARA - Ozbiljni sigurnosni propusti na kompjuterskim procesorima Intela i drugih proizovđača čipova mogli bi da omoguće zloupotrebe lozinki i drugih osetljivih podataka iz memorije sistema, saopštili su stručnjaci tehnološke kompanije Gugl.

Gugl je obelodanio ove propuste ubrzo pošto je firma Intel saopštila da radi na nalaženju zakrpe za njih. Intel je naveo da prosečni korisnik kompjutera neće osetiti znatnija usporenja pošto je nedostatak popravljen.

I Intel i Gugl su saopštili da su planirali da objave da postoje propusti iduće nedelje kada za njih budu raspoložive zakrpe. Međutim u ovom slučaju Intel je bio primoran da otkrije ovaj problem juče kada je o njemu izvestio britanski tehnološki sajt Redžister. Britanski tehnološki vebsajt objavio je da su na samom početku 2018. milioni korisnika Vindous, Linuks i Mak računara širom sveta u problemu zbog velikog i ozbiljnog propusta u dizajnu Intelovih čipova zbog koga su Majkrosoft Linuks i Epl prinuđeni da ažuriraju svoje operativne sisteme, preneo je na svom Tviter nalogu Poverenik za informacije od javnog značaja Srbije.

PROČITAJTE JOŠ - Amerikanci ljudskim DNK hakovali računar: Uskoro bi kompjuteri mogli da kontrolišu i naš um

Iako Intel još nije objavio detalje o ovom propustu, veruje se da utiče na čipove u milionima računara. Ono što je za sada jasno jeste da je bag na nivou hardvera prisutan u modernim Intelovim procesorima koji su proizvedeni u poslednjih deset godina. On omogućava programima da čitaju sadržaj iz memorije kernela, što uključuje lozinke i login ključeve, navodi se na Tviteru poverenika Srbije.

Za sada nema naznaka da je propust korišćen u hakerskim napadima.

Koliko će biti usporenje zavisi od procesora i od zadate radnje. Sajt Redžister tvrdi da bi performanse mogle da budu pogođene između pet i 30 odsto, ali ima dokaza koji ukazuju da bi usporenja mogla da budu i veća. Još treba detaljno da se testira da li ovo utiče na svakodnevne radnje kao igre igrica ili pretraživanje interneta.