Nove generacije ne znaju šta su kompjuteri

Novosti Online

11. 12. 2017. u 20:46

Trenutno dostupne tehnologije su desktop računari, laptopovi, tableti i pametni telefoni, ali nove generacije nisu imale dodir sa nekim od njih

Нове генерације не знају шта су компјутери

Foto: Pixabay

Trenutno dostupne tehnologije su desktop računari, laptopovi, tableti i pametni telefoni, ali nove generacije nisu imale dodir sa nekim od njih

LJudi najviše koriste ove tehnologije kako bi proverili Fejsbuk, gledali snimke na Jutjubu, tvitovali, čitali i slali mejlove. Takođe, sve češće se kupuje putem interneta, snima, uređuju i dele fotografije i video zapisi.

Pročitajte još - Kompjuter postao prečica do 800 "papira"


U nedavno obavljenoj "Apple" tv reklami za "iPad Pro", devojka je tokom celog dana koristila i nosila tablet, gde god bi išla. Potom je njena majka pitala šta radi sa svojim kompjuterom, na šta je devojka upitala: "Šta je kompjuter?".

Desktop računari i laptopovi su zastarela tehnologija, koja ne može više da kontroliše savremeni digitalni svet. Više ne morate da odete do kompjutera, sednete i tek onda pristupite internetu. Nova tehnologija je stalno tu, dok radite bilo šta, piše sajt "Bismarktribune".

Pročitajte još - Kinezi prave najmoćniji kompjuter na svetu

"Godinama smo digitalizovali praktično svaki aspekt realnog sveta: knjige, filmove, fotografije, muziku, lična dokumenta, porodične finansije i bankarstvo, obrazovanje i još mnogo toga", kaže kolumnista DŽon Dvorak.

On objašnjava da su svi ti bitovi i bajtovi, koji plutaju internetom, u 'oblaku', kanalisani kroz jedan ili dva uređaja i postali su deo naše svakodnevice.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

Željko

11.12.2017. 21:25

Mala ispravka, za igru vam nije potreban kompjuter, dok je za ozbiljan rad i te kako potreban. Tableti i pametni telefoni su ograničeni kada uzmete u obzir korišćenje bilo kakvog ozbiljnijeg programa.

DejanBgd

12.12.2017. 12:23

Dopuna ispravke. Bez desk top racunara nema ni ozbiljnih prgrama za tablete i pametne telefone.

Linux

14.12.2017. 10:59

Tableti i pametni telefoni su nabadanje, a desktop računar je komforni sveprožimajući pouzdan alat.

copavi

16.12.2017. 00:55

ispravka, i tablet i telefon je racunar kao i svaki drugiandroid je linux i na tabletu i na telefonu moze da radi sve kao i na svakom drugom racunaruna njima ima cak i dodatnu prednost gps, gsm i wifi modula kao i touchscreen kontrolupovrh svega, za 'ozbiljnije' programiranje vam je potreban samo text editor a na playstore android platformi (ne pricam o iOS koji je mutant macOS koji je mutant linuxa) vec odavno postoje 'ozbiljni' kompajleri i interpretatori pa je cak i to olaksano

Aca

22.12.2017. 08:19

Kada bi ovu logiku primenili na automobil, to bi zvučalo ovako: 90% vozača vozi automobil, ali nove generacije nisu imale dodira sa njim? I ako vozim auto, znači treba da znam kako da napravim automobil? Pa što bi me to interesovalo? Dovoljno mi je da znam da stavim kola u pogon i saobraćajna pravila. Ako se nešto pokvari, moram sâm da popravljam? Pa ne moram, zato postoje mehaničari. A da li su moja kola marke Windows ili Linux, zašto je bitno, vozim se od tačke A do tačke B.