IMENOVANjE Jezdimira Spasojevića za zamenika glavnog tužioca Kantonalnog tužilaštva Tuzla naišlo je na negodovanje u Federaciji BiH, i to ne samo njegovih kolega u tom tužilaštvu, već su glas protiv digla i boračka udruženja u tom delu FBiH. Protive se zbog toga što je Spasojević u ratnom periodu bio vojni sudija i što ga je na tu funkciju 1992. godine imenovao tadašnji predsednik RS Radovan Karadžić.

Početkom novembra prošle godine je od strane Visokog sudskog i tužilačkog veća (VSTV) imenovan na funkciju zamenika, na koju je stupio 1. decembra. Prvo su se pobunile kolege, koje su tražile poništenje odluke o imenovanju, a inicijativi Federalnom tužilaštvu se pridružio i glavni kantonalni tužilac Tomislav Ljubić.

Formalno, problem u njegovom imenovanju našli su u činjenici da je postavljen da rukovodi Odsekom za borbu protiv korupcije, organizovanog i privrednog kriminala i Odsekom za ratne zločine, a u prethodnom radu nije podizao optužnice iz te oblasti.


PROČITAJTE JOŠ: Bez razloga za paniku: U Republici Srpskoj nema zaraženih korona virusom


- Voljom glavnog tužioca nisam radio na tom odeljenju, pa nisam ni mogao donositi te optužnice. On je došao na još važniju funkciju na isti način i nije mu smetalo što nije radio na Odeljenju za privredni kriminal ili krvne delikte, ali mu smeta kada je neko drugi u pitanju - odgovorio je na prigovore Spasojević.

Početkom ove nedelje i iz boračkih organizacija Tuzle su se usprotivili njegovom imenovanju, a kao problem naveli su angažovanje Spasojevića kao "Karadžićevog vojnog sudiju".

Potpredsednica VSTV Ružica Jukić tvrdi da je taj slučaj samo jedan u nizu orkestriranih napada na VSTV i pravosuđe u celini iz političkih krugova u Sarajevu.

- Interesantno je da novoimenovani zamenik glavnog tužioca radi u tom Tužlaštvu već pet godina i nikome nije zasmetao, niti je iko istraživao njegovu biografiju. Sada, kada je imenovan na tu značajniju funkciju zasmetao je onima koji znaju da on neće pristati na razne manipulacije i amnestiranja od odgovornosti pojedinaca, niti će pristati na takozvane montirane optužnice - reakcija je koju smo dobili od Jukićeve.


Kantonalno tužilaštvo u Tuzli


Kaže i da to što je imenovan u ratu za vojnog sudiju ne znači da je i ratni zločinac ili da ne može raditi na predmetu ratnih zločina. Po njenim rečima, trebalo je sprovesti lustraciju svih sudija i tužilaca i onda bi bilo jasno koliko ih je u FBiH i RS bilo na ratištu.

- Lustracija nam je zabranjena i rečeno da nema provere ratne prošlosti, a na kraju krajeva svi su u ratu radili onaj posao koji bi radili i u miru, jer i u ratu moraju postojati Sud i Tužilaštvo - kaže potpredsednica VSTV.


NE ŽELE ZAJEDNIČKU DRŽAVU

RUŽICA Jukić, potpredsednica VSTV, dodaje da je Jezdimira Spasojevića u vreme rata, kao i sve sudije i tužioce, imenovao nadležni predsednik RS, koji tada nije bio osuđen za ratne zločine.

- Smatra da je ovo znak nepristajanja da se imenuju sudije i tužioci iz RS na pravosudne pozicije u Federaciji i da pojedinci ne žele zajedničku državu - dodaje Jukićeva.