Smeta im što je sudija Srbin: Problemi i negodovanja u FBiH u Kantonalnom tužilaštvu Tuzla sa nacionalnim predznakom

Lj. ĐURIĆ

četvrtak, 30. 01. 2020. u 10:27

Смета им што је судија Србин: Проблеми и негодовања у ФБиХ у Кантоналном тужилаштву Тузла са националним предзнаком

Jezdimir Spasojević, Foto "Fejsbuk"

Imenovanje Spasojevića za zamenika glavnog tužioca izazvalo protest

IMENOVANjE Jezdimira Spasojevića za zamenika glavnog tužioca Kantonalnog tužilaštva Tuzla naišlo je na negodovanje u Federaciji BiH, i to ne samo njegovih kolega u tom tužilaštvu, već su glas protiv digla i boračka udruženja u tom delu FBiH. Protive se zbog toga što je Spasojević u ratnom periodu bio vojni sudija i što ga je na tu funkciju 1992. godine imenovao tadašnji predsednik RS Radovan Karadžić.

Početkom novembra prošle godine je od strane Visokog sudskog i tužilačkog veća (VSTV) imenovan na funkciju zamenika, na koju je stupio 1. decembra. Prvo su se pobunile kolege, koje su tražile poništenje odluke o imenovanju, a inicijativi Federalnom tužilaštvu se pridružio i glavni kantonalni tužilac Tomislav Ljubić.

Formalno, problem u njegovom imenovanju našli su u činjenici da je postavljen da rukovodi Odsekom za borbu protiv korupcije, organizovanog i privrednog kriminala i Odsekom za ratne zločine, a u prethodnom radu nije podizao optužnice iz te oblasti.


PROČITAJTE JOŠ: Bez razloga za paniku: U Republici Srpskoj nema zaraženih korona virusom


- Voljom glavnog tužioca nisam radio na tom odeljenju, pa nisam ni mogao donositi te optužnice. On je došao na još važniju funkciju na isti način i nije mu smetalo što nije radio na Odeljenju za privredni kriminal ili krvne delikte, ali mu smeta kada je neko drugi u pitanju - odgovorio je na prigovore Spasojević.

Početkom ove nedelje i iz boračkih organizacija Tuzle su se usprotivili njegovom imenovanju, a kao problem naveli su angažovanje Spasojevića kao "Karadžićevog vojnog sudiju".

Potpredsednica VSTV Ružica Jukić tvrdi da je taj slučaj samo jedan u nizu orkestriranih napada na VSTV i pravosuđe u celini iz političkih krugova u Sarajevu.

- Interesantno je da novoimenovani zamenik glavnog tužioca radi u tom Tužlaštvu već pet godina i nikome nije zasmetao, niti je iko istraživao njegovu biografiju. Sada, kada je imenovan na tu značajniju funkciju zasmetao je onima koji znaju da on neće pristati na razne manipulacije i amnestiranja od odgovornosti pojedinaca, niti će pristati na takozvane montirane optužnice - reakcija je koju smo dobili od Jukićeve.


Kantonalno tužilaštvo u Tuzli


Kaže i da to što je imenovan u ratu za vojnog sudiju ne znači da je i ratni zločinac ili da ne može raditi na predmetu ratnih zločina. Po njenim rečima, trebalo je sprovesti lustraciju svih sudija i tužilaca i onda bi bilo jasno koliko ih je u FBiH i RS bilo na ratištu.

- Lustracija nam je zabranjena i rečeno da nema provere ratne prošlosti, a na kraju krajeva svi su u ratu radili onaj posao koji bi radili i u miru, jer i u ratu moraju postojati Sud i Tužilaštvo - kaže potpredsednica VSTV.


NE ŽELE ZAJEDNIČKU DRŽAVU

RUŽICA Jukić, potpredsednica VSTV, dodaje da je Jezdimira Spasojevića u vreme rata, kao i sve sudije i tužioce, imenovao nadležni predsednik RS, koji tada nije bio osuđen za ratne zločine.

- Smatra da je ovo znak nepristajanja da se imenuju sudije i tužioci iz RS na pravosudne pozicije u Federaciji i da pojedinci ne žele zajedničku državu - dodaje Jukićeva.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije