Posebna sednica Narodne skupštine Republike Srpske počela je večeras u Banjaluci, ali je situacija odmah na početku došla na granicu incidenta.

Sednica je zakazana na zahtev srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika sa samo jednom tačkom dnevnog reda - Informacija o dokumentu Program reformi BiH koji je u novembru na vanrednoj sednici usvojilo Predsedništvo BiH, a koji je danas, nakon formiranja Saveta ministara BiH poslan u Brisel.

Poslanici opozicije u skupštini Srpske tvrde da večeras pred njima nije originalni dokument Program reformi BiH.

U znak negodovanja, sve vreme pokušavali su prekinuti uvodni govor srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika. Zviždali su, glasno negodovali, lupali o stolove, te dovikivali „podvala", „prevara" i „izdaja".

Dodik je podvukao da Program reformi BiH ne prejuduicira članstvo BiH u NATO savez.

-To je vrlo važno, ne prejuduicira članstvo u NATO - kazao je Dodik tokom govora kojeg su sve vreme pratili uzvici opozicije.

Dodik je objasnio da se „radovao večerašnoj skupštini, i da je očekivao ozbiljan ambijent".

-Razumem da je sve ovo demkoratija. Poštujem njihov stav, kao i da nisu glasali za Rezoluciju o vojnoj neutralnosti koju je donela skupština RS, kao i da su njihovi ministri u Savetu ministara BiH uradili Akcioni plan na 156 strana. Moja uloga je bila nezahvalna. Došao sam kada je dokument Akcioni plan bio urađen i samo se tražilo da se usvoji na nekom od nivoa – tvrdi Dodik.

Poslanik PDP-a Draško Stanivuković je čak prišao govornici i Dodiku i pokušao ispred njega staviti zastavicu NATO saveza.

Međutim, srpski član Predsedništva BiH je ostao istrajan da objasni materijal koji je dostavljen poslanicima kao materijal za današnju sednicu.