BANjALUKA - Predsedništvo Demokratskog narodnog saveza(DNS) donelo je proteklog vikenda jedinstvenu odluku da se preispita učešće ove stranke u koaliciji sa SNSD i drugim partnerima. Predsedništvo DNS je na osnovu predloga lokalnih i regionalnih odbora zakazalo sednicu sa temom odnosa unutar koalicije jer je su i DNS i kadrovi ove stranke na udaru od strane SNSD, od završetka opštih izbora i situacija na terenu je i više nego problematična, kaže za “Novosti” izvor iz DNS.

- Svi direktori i ministri DNS stavili su svoje mandate na raspolaganje vrhu stranke. Nikome nisu bitne funkcije već DNS. Stav koji je zauzet je donešen jedinstveno. Predsednik DNS Marko Pavić zadužen je da preuzeme aktivnosti na organizaciji sastanka sa predstavnicima SNSD, vodeće partije koalicije, u cilju razmatranja novonastale situacije i međusobnih odnosa, nakon čega će organi Demokratskog narodnog saveza doniti konačnu odluku o svom političkom delovanju, poruka je iz DNS.


PROČITAJTE JOŠ: DNS ljulja vladajuću koaliciju!

Inače odmah po zvaršetku prošlogodišnjih opštih i predsedničkih izbora iz SNSD su stigle optužbe da pojedinci u DNS nisu radili u korist koalicije. Zbog toga je smenjeno nekoliko jakih funkcionera DNS, a i stranka se je doživela veliki udar jer je dio kadrova na čelu sa Nedeljkom Čubrilovićem izašao iz DNS i formirali su novu stranku DEMOS.

Nedeljko Čubrilović, sada kao član i predsednik DEMOS, dobio je još jedan mandat da bude predsednik Narodne skupštine RS, iako je ovo mesto po koalicionom sporazumu pripadalo DNS.

Dalje, kadrovi DNS našli su se na udaru u mnogim institucijama, a sukob u vladajućoj koaliciji kulminirao je u Prijedoru, bastionu DNS. Tamo je naime, SNSD dugogodišnji partner DNS,okrenuo leđa DNS, i formirao novu skupštinsku većini bez DNS. Nakon formiranja nove skupštinske većine u Prijedoru SNSD sa novim koalicionim partnerima krenuo je u seču kadrova DNS na direktorskim pozicijama u Prijedoru.

SNSD smatra da je odluka DNS-a da zaustavi dalje đelovanje u okviru sporazuma sa koalicionim partnerima loša, nepromišljena i neodgovorna, izjavio je portparol SNSD Radovan Kovačević.

- Mi smatramo da je to jedna loša, nepromišljena i neodgovorna odluka. Ipak, mi smo uvek za razgovore i nikada nije bio problem da razgovaramo sa bilo kojim od naših koalicionih partnera. U proteklih 20 godina to nikada nije predstavljalo problem", rekao je Kovačević.

On je istakao da mora da podseti javnost, ali i ljude u DNS, da su, kada je u pitanju republički nivom, sve odluke o tome kako će koja stranka biti zastupljena, donošene upravo na osnovu razgovora, prvo pojedinačnih razgovora SNSD i DNS, a zatim i na nivou kompletne vladajuće koalicije.

Kovačević je naveo da je, kada je u pitanju lokalni nivo, sve vrijeme dok je SDS bio vlast u Doboju, DNS bio njihov glavni koalicioni partner.


PROČITAJTE JOŠ: DNS “obustavio” delovanje u koaliciji sa SNSD

- Nama se to isto nije sviđalo, ali nismo donosili bilo kakve odluke o zamrzavanju koalicionih odnosa na svim nivoima. Mi smo uvek držali do svojih koalicionih partnera i to je glavni razlog što je ova koalicija trajala ovoliko, koliko je trajala, a oni, DNS , će sami da donesu odluku da li će još trajati, zaključio je Kovačević.