ДНС љуља владајућу коалицију!

С. МИШЉЕНОВИЋ

07. 10. 2019. у 07:50

ДНС љуља владајућу коалицију!

Председништво ДНС, Фото ДНС

После превирања у Приједору, СНСД добио ултиматум од дугогодишњег политичког партнера

ПРЕДСЕДНИШТВО ДНС одлучило је да заустави даље деловање у оквиру споразума са коалиционим партнерима. Разлог ове одлуке је како су потврдили извори "Новости" из ДНС, последња дешавања у бастиону ове странке у Приједору, а где је СНСД избацио ДНС из скупштинске већине и сада смењује кадрове ДНС на руководећим местима у овом граду, од директора Дома здравља до директора вртића!

Иако ДНС и даље има градоначелника Приједора, СНСД је преко скупштинске већине преузео управљање градом и "сече" директоре из ДНС!

Ситуација у Приједору је само кулминација након одржаних избора, када је из СНСД поручено да су појединци у ДНС "мангупи" и тада је извршен први талас сече кадрова Павићеве странке, а што је довело и на одвајање дела чланова и формирање ДЕМОС, нове странке која је добила и место председника НСРС на челу са Недељком Чубриловићем, иако је ово место требало припасти ДНС!

Поводом одлуке да ДНС "замрзне" статус у владајућој коалицији, Марко Павић, председник ДНС, упутио је писмо Милораду Додику, председнику СНСД, у којем између осталог се наводи да је ова одлука резултат негативног става према ДНС и након Општих избора 2018. године и покушај потпуне деградације ДНС.

- И поред свега, ми смо настојали да покажемо своју одговорност пре свега због РС и што бржег имплементирања резултата избора и формирања њених институција. Често је то било на штету ДНС, али ни то није препознато. Обележени смо као кривци у одређеним центрима, иако је потпуно јасно и из анализе резултата избора доказиво да је ДНС одговорно извршио своје обавезе из Споразума који смо потписали за Опште изборе 2018. године - наводи Павић у писму Додику.


Павић и Додик, Фото Д.Поздеровић

Даље каже да је настављено деградирање, неповерење и смењивање кадрова ДНС, а ДНС је представљен у многим локалним заједницама као највећа претња за СНСД, а све ради уских страначких интереса.

- Из свега наведеног обавештавам вас да до даљег нас више не обавезује усаглашавање ставова унутар коалиције. Одлуке ћемо самостално доносити и политички деловати искључиво у корист грађана. Предлажем да у што скорије време одржимо састанак на нивоу највиших органа СНСД и ДНС, да још једном анализирамо укупну политичку ситуацију и међусобне односе пре доношења коначне одлуке - истакао је Павић.

Ипак, како тврде извори из ДНС, овакав потез врха странке је дошао касно јер се није одмах реаговало кад су биле смене са много значајнијих позиција, и тада се није реаговало према СНСД, већ се реагује на смене васпитачица.

Потпредседник СНСД Жељка Цвијановић изјавила је након одлуке ДНС да заустави даље деловање у оквиру споразума са коалиционим партнерима, да је могуће да постоји неки проблеми који су довели до тога, али да сматра да их разговором треба решавати.

- Не знам шта значи то "замрзавање" коалиционих партнера. Ако је то неко време да се узме предах, да се нешто унапреди, онда то разумем и онда је то у реду - рекла је Цвијановићева.


ПРЕИСПИТАТИ ОДНОСЕ

ЖЕЉКА Цвијановић сматра да односи у коалицији треба стално да се преиспитују, дотерују и отклањају одређени проблеми.

- Могуће да имају неки проблеми који су довели до тога, али у суштини ово је коалиција која траје око 20 година, у различитим формама. Када се десе неки поремећаји онда треба сести, разговарати и решавати те проблеме - закључила је Цвијановићева.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације