Glavni odbor SNSD-a na današnjoj sednici u Banjaluci usvojio je 64 zaključka u različitim oblastima, političkim, ekonomskim, demografskim, obrazovnim i drugim.

Predsednik SNSD-a Milorad Dodik kazao je danas da ova stranka odbacuje bilo kakve predloge koji su se mogli čuti sa Kongresa SDA u sklopu njihove „Programske deklaracije“ o formiranju tzv. republike BiH, njene teritorijalne transformacije i novom definisanju Sarajeva kao glavnog grada. Posebno je kritikovao međunarodni intervencionizam i korištenje bonskih ovlaštenja visokog predstavnika.

Za SNSD je deklaracija SDA narušavanje Dejtonskog sporazuma, antiustavno delovanje koje narušava mir.

Dodik je poručio da, ukoliko se situacija u BiH ne bude odvijala po izvornom Dejtonskom sporazumu, treba primenjivati pravo naroda na samoopredeljenje.

- Stoga SNSD smatra da, ukoliko se situacija u BiH ne bude odvijala u smislu poštovanja izvornog Dejtona, treba primenjivati odredbe Ustava BiH o građanskim pravima i slobodama, gde je predviđeno da narodi imaju pravo na samoopredeljenje i to je jasno u Ustavu. Ima odredba o samoopredeljenju i to treba jasno čitati - kazao je Dodik.

SNSD je predložio posebnu sednicu Narodne skupštine RS da se utvrdi delegacija iz Srpske i predlog razgovara sa FBiH i to o zakonima o odbrani, Viskom sudskom i tužilačkom savetu, te o indirektnim porezima. Poručio je i da su svi drugi zakoni, na primer o Sudu i Tužilaštvu BiH, bezbednosnim agencijama i slično, „urađeni mimo Ustava i saglasnosti iz RS i da ih treba smatrati privremenim, te ne mogu biti trajno rešenje“.

Pročitajte još - Dodik: Deklaracija SDA poziv na raspad BiH

- Narodna skupština RS treba da formira delegaciju i da sa delegacijom FBiH obave raspravu– rekao je Dodik i najavio da bi takva sednica trebalo da bude održana za oko 15 dana.

Istakao je da će, ako se to odbije, Glavni odbor SNSD-a tražiti da se proglasi da su svi ti zakoni i odluke doneseni pod pritiskom visokog predstavnika i da nisu validni i u skaldu sa propisima.

- SDA je preterala u svom političkom stavu vezano za reforme. Mi verujemo da je međunarodna zajednica podržavala sve transformacije koje su se do sada desile na zahtev SDA i ovo što oni sada čine je ohrabreno iz međunarodne zajednice. Za nas je to neprihvatljivo i neće nikada moći da bude na dnevnom redu. To ne može biti osnova za razgovor - poručio je Dodik.

Najavio je da će u subotu u 12 sati predstavnici parlamentarnih stranaka iz RS razgovarati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i njegovim saradnicima.

- Mi verujemo da Srbija kao potpisnica Dejtonskog sporazuma treba da zatraži izveštaj visokog predstavnika o njegovom radu i da oceni da li je bio u skladu sa Dejtonskim sporazumom i Ustavom i da reaguje na ono što smo i mi danas zaključili, a to je da ćemo od potpisnica Aneksa 10 Dejtonskog sporazuma tražiti da se ograde od visokog predstavnika i da zatraže njegovo ukidanje - kazao je Dodik.

Uveren je u konsenzus svih stranaka iz RS, a istakao je da je već u utorak uveče razgovarao sa predsednicima PDP-a Branislavom Borenovićem i SDS-a Mirkom Šarovićem. Iz SNSD-a im je ponuđeno više predloga.

- Naš predlog je bio da oni napuste Savet ministara BiH, a mi da ne uđemo, ili da svi zajedno uđemo u institucije BiH. Druga varijanta je da oni ostanu, a mi da insistiramo na tome da postoje izborni pobednici i da čekamo razrešenje situacije, ali da bar obezbedimo zajednički nastup i dokument – poručio je Dodik.

Komentarišući današnji zahtev za smenu potpredsednika NSRS Senada Bratića, a koji je nakon toga podnio ostavku, Dodik je kazao da SNSD ne misli sa SDA „raditi nikakve poslove“, te da je Bratić koji prima platu u RS, na stranačkim organima glasao protiv Republike Srpske.

Najavio je da će SNSD predložiti kandidata iz svojih redova za novog potpredsednika skupštine Srpske.