Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske uvelo je nove servise namenjene građanima putem čet bota (chat bot) aplikacije na "Vajberu".

U razvoju ove aplikacije korištene su dvije digitalne tehonologije – čet bot i „ku-ar“ kod (QR). Komunikacija je u potpunosti zaštićena i bezbedna, a odvija se direktno između korisnika i pružaoca usluge.

MUP RS je izabrao "Vajber" jer smatraju da ga građani najviše koriste i dostupan je na svim mobilnim platformama. Aplikaciju su razvili domaći stručnjaci iz Uprave za informaciono-komunikacione tehnologije ovog ministarstva, a u planu je da ova aplikacija bude dostupna i putem drugih mesindžera, kao što je Fejsbuk mesindžer i drugo.

Aplikacija je razvijena na osnovu iskustava koje je MUP RS do sada imao sa građanina, kroz njihove upite ovom ministarstvu, analize pristupa internet sajtu ministarstva i drugo.

- MUP RS je prvi policijski organ koji je primenio ove tehonologije u svom radu. Aplikacija omogućava direktnu komunikaciju između građana i MUP-a RS, bez ljudskog posredovanja. Komunikacija je jedan na jedan i drugi korisnici, koji takođe budu koristili ovu uslugu, nemaju uvid u komunikaciju drugih– istakli su u u ponedeljak u MUP-u Republike Srpske.

Pročitajte još - Lukač: MUP RS organizovan na najbolji način

Omogućeno je da MUP RS šalje razne servisne informacije i druga obaveštenja, moguće je odrediti lokaciju najbrže policijske stanice u odnosu na lokaciju korisnika putem koordinata koje on sam odredi, zatim omogućava građanima da dobiju fotografiju prekršaja vozila koje u njihovom vlasništvu pomoću „ku-ar“ koda i drugo.

Građani tako na "Vajber" dobijaju dve fotografije koje su napravljene u razmaku od 0,2 sekunde gde je prikazano vozilo koje je počinilo prekršaj, mesto i oznaka puta, datum, vreme, ograničenje i izmjerena brzina kretanja tog vozila.

Cilj je transparentnost i otvorenost rada MUP-a RS, a naglašeno je da se putem najnovije aplikacije MUP-a RS ne mogu prijavljivati hitni slučajevi, za šta je i dalje aktivan broj 122.