U DEMOKRATSKOJ stranci poslednjih dana vlada potpuni haos oko strategije bojkota izbora i članstva u Savezu za Srbiju, a lidera Zorana Lutovca, koji se zalaže za obe stvari, počeli su da napuštaju i najbliži saradnici.

Odnosi između Lutovca i njegovog zamenika u stranci Saše Paunovića, koji bi da izađe na lokalne izbore u Paraćinu, ozbiljno su zahladneli, a "ručnu" prema stranačkom šefu poslednjih dana povukli su i Dušan Kostadinović, šef Izvršnog odbora, i Dragoslav Šumarac, v. d. predsednika beogradskih demokrata. Uz Lutovca je, kako tvrde naši izvori, od visokih funkcionera ostala samo potpredsednica Dragana Rakić.

Atmosfera u stranci dodatno je uzavrela nakon odluke predsednika Zajedno za Srbiju (ZsS) i gradonačelnika Šapca Nebojše Zelenovića da učestvuje na izborima u ovom gradu, ali i antimigrantskih ispada lidera Dveri Boška Obradovića. Front onih koji se otvoreno ne slažu sa politikom koju vodi stranačko rukovodstvo sve je širi, a zahtevi da stranka izađe iz SzS sve brojniji. Različite poruke koje se šalju iz vrha DS napravile su pravu pometnju u stranačkoj bazi, a dodatnu konfuziju unosi i to što odbore poslednjih dana posećuju čak tri tima demokrata.


PROČITAJTE JOŠ: Zelenović na izborima u Šapcu: Partija Zajedno za Srbiju se oglušila o odluku SzS o bojkotu izlaska na birališta

U prvoj "ekipi" su poslanici Balša Božović, Aleksandra Jerkov i Radoslav Milojičić Kena, koji smatraju da DS hitno mora da zauzme drugačiji kurs i napusti SzS, u drugoj je Lutovac, koji pokušava da dobije podršku za ideju bojkota, ali i obezbedi svoj opstanak na čelu stranke, a u trećoj Paunović i Zelenović, koji pak hoće da obezbede glasove za izlazak na lokalne izbore.

Do raspleta u DS moglo bi da dođe na sednici Glavnog odbora, koja bi, po Statutu, trebalo da se održi do kraja meseca. Naši izvori tvrde da Lutovac pokušava da obezbedi većinu tako što je dosad raspustio više od 70 odbora i na njihovo čelo postavio poverenike.


ZELENOVIĆ: NISMO VIŠE U SzS

STRANKA Zajedno za Srbiju, čiji je lider Nebojša Zelenović, saopštila je u ponedeljak da prestaje da bude članica SzS, pošto je odlučila da učestvuje na predstojećim lokalnim izborima u Šapcu.

- Drugi članovi SzS nisu podržali ovakvu odluku, tako da nije moguće nastaviti zajedničko delovanje i stranka prestaje da bude članica Saveza - navedeno je u saopštenju, u kojem ZzS ističe da na ovaj način želi da ukloni bilo kakvu teškoću strankama i pokretima sa kojima nije postigla saglasnost.