SMANjENjE cenzusa na tri odsto, bez uvođenja stepenastog praga za koalicije, otvorilo je vrata za dalju fragmentaciju parlamenta, jer različitim "kombi-partijama" pruža mogućnost da sklapanjem saveza, uprkos minornoj podršci, dođu do mesta u skupštinskim klupama.

Iako je ideja o uvođenju stepenastog cenzusa koji bi rastao u odnosu na broj stranaka u koaliciji (za svaku dodatnu stranku u savezu prag bi bio veći za jedan ili dva odsto) već dugo prisutna na političkoj sceni, ni prilikom poslednje izmene Zakona o izboru narodnih poslanika nije usvojena.

Takva mera, koju su predlagali Rasim Ljajić i pokret DJB, znatno bi otežala ulazak u parlament većini ovdašnjih političkih aktera koji spas od političke margine traže u izbornim, često samo tehničkim koalicijama.

Čak i sa sniženim cenzusom, svega nekolicina stranaka bi mogla samostalno da uđe u Skupštinu. To su, kako navodi Bojan Klačar iz CeSID, uz naprednjake i socijaliste, još samo SRS, SPAS Aleksandra Šapića i PSG Sergeja Trifunovića.


PROČITAJTE JOŠ - Predsednik: Ništa od bojkota, niži cenzus jedina šansa da Đilas i Jeremić uđu u parlament- I po novim pravilima za mnoge je izborni prag nedostižan i većina će biti primorana da pravi neke koalicione aranžmane - kaže Klačar. - Fragmentacija će biti prisutna u parlamentu, mada ne verujem da će broj partija biti znatno veći. Mi već sada imamo više od dvadeset stranaka, a dešavalo se i da ih bude četrdesetak.

Ono što će ovi izbori, prema Klaračevom mišljenju, sigurno doneti, jeste veliki broj novih "igrača". Osim Šapića, koji gotovo izvesno ulazi u Skupštinu, tu bi mogao da se nađe i pokret "Evropa 21". Svoju šansu će tražiti i savez LSV, SMS i manjih vojvođanskih partija, kao i grupacija uglavnom bivših LDP-ovaca okupljena oko Čedomira Jovanovića i pokreta Zvono. Korist od usvojenih izmena mogle bi da imaju i male stranke na krajnjem desnom spektru, poput Srpske desnice Miše Vacića ili Zavetnika. Niži izborni prag daje im šansu da ujedinjeni uđu u Skupštinu, ili makar u lokalne parlamente, što im je do sada uglavnom bilo nedostižno.


PROČITAJTE JOŠ - Cenzus manji, na listama više žena: Poslanici o zakonima kojima se menjaju određena pravila uoči izbora