Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić izjavio je danas, nakon razgovora sa specijalnim izaslanikom predsednika SAD Ričardom Grenelom o železničkoj liniji Beograd - Priština, da se konkretnim rešenjima nada u predstojećem periodu.

"Sa ambasadorom Grenelom smo imali sastanak o obnavljaju železničkog saobraćaja između centralne Srbije i KiM i nadam se da ćemo u predstojećem periodu doći do konkretnih rešenja, koja će olakšati kretanje ljudi i robe, a privredi i građanima doneti korist", rekao je za Tanjug Đurić, koji je predvodio delegaciju Srbije na sastanku u Berlinu.

Đurić nije izneo detalje razgovora.

Sastanak o obnavljanju železničkog povezivanja Beograda i Prišine, na kojem su učestvovali predstavnici nadležnih resora i eksperti za železnicu i puteve, obe strane, iniciran je u dogovoru Grenela i predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Najavljujući današnji razgovor, Vučić je u petak, konstatovao da se time ide dalje, posle dogovora o avio liniji između dva grada.

Govoreći o avioliniji Beograd - Priština, Vučić je precizirao tri ili četiri koraka, koji treba da budu simultani:

"Da se upostavi kontakt između Kfora i Direktorata za civilno vazduhoplovstvo Srbije, pravljenje njihovog sporazuma, zatim leks specijalis u Narodnoj skupštini i sporazum sa Lufthanzom, koji potpisuje Direktorat".

Sličan postupak će, rekao je tada, biti napravljen i za železnicu, kako bi se olakšalo građanima.

Vučić je rekao da će, kada se upostavi železnička linija i autoput, to mnogo olakšati život za, na primer, 20.000 Srba u Gračanici, kao i za veliki broj Srba u Kosovskm pomoravlju, koji će imati najbržu vezu sa Nišem i Beogradom.

LjEKAJ: DOGOVOR MORA BITI U SKLADU SA KOSOVSKIM ZAKONIMA

Odlazeći kosovski ministar za saobraćaj i infrastrukturu Palj Ljekaj, izjavio je, povodom današnjeg sastanka u Berlinu o obnavljanju železničkog saobraćaja na relaciji Beograd - Priština, da svaki postignuti dogovor "mora biti u skladu sa kosovskim zakonima i ustavom".

Ljekaj je na svom fejsbuk profilu napisao da su privremene prištinske institucije spremne da doprinesu, kako navodi, "stabilnosti i dobrosusedstvu", ali da svaki dogovor sa Beogradom mora biti u skladu sa "kosovskim zakonima i ustavom".

Današnji sastanak predstavnika Beograda i privremene prištinske adiministracije održan je na osnovu dogovora koji su petak postigli predsednik Srbije Aleksandar Vučić i specijalni izaslanik američkog predsednika za dijalog i ambasador SAD u Berlinu, Ričard Grenel.