Gana je 16. zemlja koja je povukla priznanje Kosova, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Dačić je za televiziju Prva rekao da je u toku vikenda stigla nota iz Ministarstva spoljnih poslova te zemlje, u kojoj se navodi da Gana povlači priznanje Kosova.

"To je do sada najveća zemlja koja je to učinila, ima 30 miliona stanovnika, tri puta je veća od Srbije. Gana je bila i tradicionalni prijatelj Jugoslavije", rekao je Dačić i ponovo najavio da će do kraja godine biti još povlačenja priznanja.

On je rekao da su razgovori sa Ganom trajali dosta dugo, da se razgovaralo na svim nivoima, da su sa predstavnicima te zemlje razgovarali i predsednik Srbije, predsednica parlamenta, te on kao ministar spoljnih poslova.

Pročitajte i: Vučić u trodnevnoj poseti Parizu: Sastanak sa Makronom


"Gana je ozbiljna zemlja i nota koju su oni napisali je bolja nego da smo je mi napisali. Već u drugoj rečenici stoji da je Gana donela odluku da povuče priznanje Kosova, da smatra da je odluka prethodne vlade Gane o priznanju Kosova kao nezavisne države pogrešna i da je predsavljala kršenje Helsinške povelje i Rezolucije 1244, kao i da će oni poštovati rezultate dijaloga", rekao je Dačić.

On je istakao da je Gana jedna od značajnih zemalja Afrike.

"Podsetiću da su prištinski zvaničnici jurili njih po hodnicima u UN, čak su objavljivali i na fejsbuku da su se sa njima sreli", rekao je Dačić.

Dačić je takođe izrazio nadu da će i druge države slediti primer Gane

"Odluka vlade Republike Gane da povuče priznanje Kosova i Metohije još jedna je potvrda naše politike traženja rešenja kroz dijalog i kompromis, uz neizostavno učešće Srbije u tom procesu. Jednostrana rešenja nisu put ka miru i stabilizaciji prilika, što je i vlada Republike Gane potvrdila ovom odlukom. Očekujemo da će ova odluka ohrabriti i neke druge članice UN da preispitaju svoje odluke i povuku priznanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije", poručio je šef srpske diplomatije.

Ministar spoljnih poslova naglašava koliko je bitna odluka Gane, imajući u vidu veličinu te države.

"Republika Gana je najveća država koja je do sada povukla priznanje Kosova i Metohije i njena odluka je veoma važna u međunarodnim okvirima, imajući u vidu veličinu i politički uticaj te zemlje. Tu odluku doživljavamo i kao izraz prijateljstva prema Republici Srbiji, koje vuče korene još iz perioda osnivanja Pokreta nesvrstanosti, jer su među osnivačima Pokreta bili i predsednici Tito i Nkrumah", rekao je Dačić.