Još jedna država povukla priznanje tzv. Kosova

Tanjug/NovostiOnline

11. 11. 2019. u 09:17

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić saopštio je da je Gana 16. država koja je povukla priznanje tzv. Kosova

Још једна држава повукла признање тзв. Косова

AP Photo/Christian Thompson

Gana je 16. zemlja koja je povukla priznanje Kosova, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Dačić je za televiziju Prva rekao da je u toku vikenda stigla nota iz Ministarstva spoljnih poslova te zemlje, u kojoj se navodi da Gana povlači priznanje Kosova.

"To je do sada najveća zemlja koja je to učinila, ima 30 miliona stanovnika, tri puta je veća od Srbije. Gana je bila i tradicionalni prijatelj Jugoslavije", rekao je Dačić i ponovo najavio da će do kraja godine biti još povlačenja priznanja.

On je rekao da su razgovori sa Ganom trajali dosta dugo, da se razgovaralo na svim nivoima, da su sa predstavnicima te zemlje razgovarali i predsednik Srbije, predsednica parlamenta, te on kao ministar spoljnih poslova.

"Gana je ozbiljna zemlja i nota koju su oni napisali je bolja nego da smo je mi napisali. Već u drugoj rečenici stoji da je Gana donela odluku da povuče priznanje Kosova, da smatra da je odluka prethodne vlade Gane o priznanju Kosova kao nezavisne države pogrešna i da je predsavljala kršenje Helsinške povelje i Rezolucije 1244, kao i da će oni poštovati rezultate dijaloga", rekao je Dačić.

On je istakao da je Gana jedna od značajnih zemalja Afrike.

"Podsetiću da su prištinski zvaničnici jurili njih po hodnicima u UN, čak su objavljivali i na fejsbuku da su se sa njima sreli", rekao je Dačić.

Dačić je takođe izrazio nadu da će i druge države slediti primer Gane

"Odluka vlade Republike Gane da povuče priznanje Kosova i Metohije još jedna je potvrda naše politike traženja rešenja kroz dijalog i kompromis, uz neizostavno učešće Srbije u tom procesu. Jednostrana rešenja nisu put ka miru i stabilizaciji prilika, što je i vlada Republike Gane potvrdila ovom odlukom. Očekujemo da će ova odluka ohrabriti i neke druge članice UN da preispitaju svoje odluke i povuku priznanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije", poručio je šef srpske diplomatije.

Ministar spoljnih poslova naglašava koliko je bitna odluka Gane, imajući u vidu veličinu te države.

"Republika Gana je najveća država koja je do sada povukla priznanje Kosova i Metohije i njena odluka je veoma važna u međunarodnim okvirima, imajući u vidu veličinu i politički uticaj te zemlje. Tu odluku doživljavamo i kao izraz prijateljstva prema Republici Srbiji, koje vuče korene još iz perioda osnivanja Pokreta nesvrstanosti, jer su među osnivačima Pokreta bili i predsednici Tito i Nkrumah", rekao je Dačić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (32)

Шофер

11.11.2019. 12:42

@Rista Glista - Зову се пријатељима Србије и Србског народа.А глисте су штеточине које измиле кад падне киша. ;)

Рашо

11.11.2019. 09:32

Лепо! Али шта то све вреди, када имамо власт која све ради супротно,, тј. лако ћемо са светом тамо, има много оних који нас подржавају, подржавају истину и правду а наши кажу да на КиМ можемо добити само мале уступке, да "тамо имамо интересе" а не говоре о нашим правима, ... Сви наши проблеми су у Београду а не негде другде. Јер да се све то може решити тамо негде у Вашингтону, Лондону, Бриселу, ... нико нас не би ништа ни питао нити би нас звао за било шта. Овако ...

Niko

11.11.2019. 09:38

Kada povuku ove zemlje, amerika, francuska, nemacka, italija i engleska, o tome pisite po ceo dan

петар

11.11.2019. 11:17

@Niko - када остану само америка, француска, немачка, италија и енглеска, без почетних 100-ак земаља које су имале исти став, и без русије и кине, неће ни бити потребе да се пише о томе нити ће нам требати њихово признање и мишљење.

Ex25battMP

11.11.2019. 12:19

@Niko - Једна земља - један глас. Паметном довољно.

Prellee

11.11.2019. 09:49

Bravo! Neka Kosovo i Albanci shvate da nije Kosovo i Metohija samo njihovO. Moraju se dogovoriti i shvatiti da su uzeli teritoriju vlasnika koji ih ne priznaje. Najbitnije ze Kosovo je priznanje od strane Srbije, Kakva US,UK, Njemačka.Onoi ono se silom ne može dobiti, samo DOGOVOROM I KOMPROMISOM OBE STRANE.

Мр Радомир Шћепановић

11.11.2019. 10:06

Jos da povuku priznanje siptarske drzave:USA,GB,D,F,...

USKORO CE OSTAT JOS SAMO PRIZNATI OD NACISTA KOJI SU JE I STVORILI

11.11.2019. 10:09

Sto se na silu stvara, brzo se razara.

Brutus

11.11.2019. 10:15

Druge zemlje sarađuju sa najvećim silama, mi od njih dobijamo packe, a, slavimo kad "provedemo sa 5:0" protiv nepriznate države

Komentator

11.11.2019. 10:43

@Brutus - Covece sta si ti jutros jeo... otkad mi to dobijamo packe od Rusije, Kine i Indije??? Srbija do Tokija, Gana do Balkana!

Novi

11.11.2019. 10:28

Kako će se završiti rat koji je počeo invazijom Albanije i zemalja NATO pakta na Srbiju i stvaranje kvazi države na prostoru Kosova i Metohije? Zemlje NATO pakta na čelu sa Amerikom, Engleskom i Njemačkom napadima na Srbiju, Irak, Libiju, Siriju,..., ratovima šire novi svetski poredak "demokratski" fašizam. Neko je rekao: istorija se ne ponavlja, ali sliči.

Анти Антифа

11.11.2019. 10:50

Тзв.Косово никад није било нити ће бити држава. Шиптари нису државотворни народ.Као уосталом и многе новокомпонаване нације настале на развалинама србског расно етничког простора на Хелму

Rajlovac

11.11.2019. 10:52

Samo da ga Srbija ne prizna.... I da Srbija pomogne da se promijeni vlast u CG, da i oni povuku priznanje. To bi zakopalo Siptarske separatiste. Skoro svi Crnogorci su protiv priznavanja Kosova. 99% pravoslavnog naroda.

Анти Антифа

11.11.2019. 10:55

Да је ово,евентуално 2009, мишљење САД,Британије,Немачке или Француске ( главних агресора на Србију и окупатора КиМ ) би нешто и значило. Србима никад њихово мишљење и захтеви нису ни значили,јер да јесу не би са некима од поменутих у 20. веку ратовали три пута. Свакако време ради за нас. Шиптари се сами расељацају у земље спонзоре. Наталитет им је тренутно 1,7 деце што није довољно ни за просту репродукцију. Осиромашени уранијум на простору Призрена,Пећи и Ђаковице ће урадити своје.

Zoran BGD

11.11.2019. 10:58

To je stanovnika kao hrvatska, makedonija, crna gora, albanija, slovenija, finska, danska, norveška, belgija.....

Milo

11.11.2019. 11:02

odgovor Mesi druze to cemo da vidimo a ti bi usput mogo malo da ocistis djedovu ikonu mozda zatreba.

Taman

11.11.2019. 11:11

Bravo, jača pozicija Srbije pred dijalog koji može početi čim se stvore uslovi - ukidanje taksi i sprovođenje postignutih sporazuma (formiranje ZSO).

Sumadinac KG

11.11.2019. 12:16

Bravo za Dacica,...po meni nas najbolji politicar... Napominjem da nikada nisam bio za SPS, ali kako stvari stoje, za njega samo reci hvale...