LAZANSKI O NATO-U: Kriza južnog krila Alijanse zbog sukoba Grčke i Turske, smanjuje pritisak na Srbiju?!

Novosti online

06. 04. 2018. u 20:32

Prema oceni analitičara, novonastale okolnosti dobrodošle su za Srbiju, koja je poslednjih godina pod velikim pritiscima Vašingtona upravo zbog odnosa sa Moskvom

ЛАЗАНСКИ О НАТО-У: Криза јужног крила Алијансе због сукоба Грчке и Турске, смањује притисак на Србију?!

Miroslav Lazanski / Tanjug

Južno krilo NATO u velikom je problemu zbog sukoba dveju članica Turske i Grčke oko ostrva u Egejskom moru, ali i zbog sve čvršćeg zagrljaja Redžepa Tajipa Erdogana i Vladimira Putina.

Prema oceni analitičara, novonastale okolnosti dobrodošle su za Srbiju, koja je poslednjih godina pod velikim pritiscima Vašingtona upravo zbog odnosa sa Moskvom, kao i zbog čvrstog stava oko statusa južne srpske pokrajine Kosova i Metohije, gde se nalazi američka baza Bondstil.

Zabrinutost Zapada dodatno je pojačao sastanak Putina i Erdogana u Ankari, gde je poslata jasna poruka da će u narednom periodu dve zemlje vojno sarađivati te da će ruski raketni sistem praktično biti integrisan u vojnu strukturu NATO.

– Turska bi pored sistema S-400 mogla sarađivati sa Rusijom i na drugim odbrambenim projektima – rekao je Erdogan.

Stvari se ne smiruju ni na krajnjem jugoistoku Evrope, gde su proteklih dana izbile nove varnice nakon što je Grčka ostrvo Kardak/Imija, oko koga se dve države spore, uključila u program EU „Natura“.

Da je situacija na ivici oružanog konflikta, svedoči i to što je grčki ministar odbrane Panos Kamenos naložio razmeštanje 7.000 vojnika na ostrvima u istočnom Egejskom moru, a Tursku okarakterisao kao „neprijatelja koji nastavlja da provocira“.

Vojni analitičar Miroslav Lazanski kaže da slabljenje južnog krila NATO koristi Rusima, ali i Srbima.

– Svako slabljenje NATO u ovom delu jugoistočne Evrope je dobro za Srbiju jer smanjuje pritisak NATO, pre svega SAD, na Srbiju i u pogledu odnosa sa Rusijom i u pogledu Kosova.

Odnosi između Grčke i Turske su uvek bili na granici konflikta, to su dve države članice NATO koje su ratovale 1974, nakon turske aneksije severnog dela Kipra, a i razgraničenje u pojasu Egeja je problem – ocenjuje Lazanski i dodaje da se Turska munjevito udaljava od velikog saveznika u Vašingtonu.

Što više NATO ima problema u „kući“, to će se manje baviti nama, navodi bivši diplomata Vladislav Jovanović.

– Ovo je jedna od tih faza zaoštrenosti koja je za nas posebno značajna jer se poklapa sa opštim slabljenjem veza i simpatija Turske za NATO i Zapad, kao i za uznemirenost za Bliski istok, gde američki uticaj slabi, a raste uticaj Rusije, Turske, Irana itd. To znači da možemo malo da odahnemo jer njihova pažnja neće biti usmerena na nas – zaključuje Jovanović.

Izvor: Republika.rs

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (13)

Шумадинац

06.04.2018. 20:46

...само никако признање Косова и Метохије да не буде од стране Србије!!! Полако са решењем, време је више на нашој страни!

123

06.04.2018. 23:23

@Шумадинац - Jel? Na našoj strani, a za 50 godina će nas biti 2 miliona manje, a njih 2 miliona više. Jel treba da čekamo da uzmu sve do Niša, pa onda da tražimo rešenje.

Savesni Naprednjak - EU !

06.04.2018. 23:42

@Шумадинац - Videćemo, jer zavisi sve od toga šta kažu Nemci.

Jovan

07.04.2018. 19:33

@Шумадинац - Ne znam , ali sto im više daš oni više otimaju . Kad ojačaju i osile se neće ih zaustaviti granice . Samo jaka Srbija i njeni saveznici .....

Сараџогла

06.04.2018. 21:26

Где то пише да је Турска чланица НАТО пакта.

Saradžogla

09.04.2018. 19:34

@Сараџогла - Требали сте да укапирате мој текст пошто Турска сарађује са Русијом а чланица је НАТО мангупарије.

Марун

06.04.2018. 23:11

@Сараџогла На званичној страници (мрске нам) алијансе, Грчка и Турска су чланице од 1952(1949 оснивачка година). Фактички то су прве две земље ван оригиналних потписница.

Simon

07.04.2018. 06:12

Ma Srbi sve zavisi od nas,ali nažalost mi stalno sebe vidimo kao slabiće i stalno uzdižemo opasnosti i snagu drugih.Pa dosta je tog pesimizma,verujmo u sebe i u pravo da svoje nedamo i cuvamo

Gondola

07.04.2018. 07:30

Nama pogoduje samo saradnja velikih sila, upotreba tehnologije, nauke i industrije, pa i vojne, u svrhu ocuvanja naše planete i jacanja miroljubive koegzistencije. Ko god se iz pozicije velicanja moći neke velike sile nastojao okoristiti njenim sukobima s drugim silama, bivao je na kraju ipak uvucen u sukob velikih sila od čije je neproporcionalno koristene moći i sam stradavao. Suviše smo mi mali da bi se u ovako podeljenom svetu sa toliko gladnih i obespravljenih radovali necijem padu.

Tixon

08.04.2018. 10:42

NATO , SAD , Nemačka i EU su se stavili na stranu srpskih protivnika i neprijatelja u raspadu Jugoslavije , primenjujući dvostruke kriterijume u vezi prava pojedinih naroda . Srbi su tako doživeli njihovu tešku diskiminaciju i to se ne može tako lako i brzo promenti i ispraviti , jer se nema kako i gde sakriti. Kako vreme prolazi ta njihova nepravda i diskruminacija Srba , postaje sve vidljivija .