Idemo na vanredne republičke izbore! Tom rečenicom praćen žestokim aplauzima i višeminutnim gromoglasnim ovacijama partijskih saboraca u krcatoj sali zemunskog “Madlenijanuma”, premijer Aleksandar Vučić, razrešio je danas ključnu političku dilemu i saopštio konačnu odluku.

Više od 505 članova Glavnog odbora naprednjaka, jednoglasno je aklamacijom prihvatilo taj predlog lidera stranke, tako da će prevremeni parlamentarni izbori biti održani u istom danu kada i pokrajinski i opšti lokalni.

Obrazlažući definitivni put za koji se opredelio, Vučić je stranačkim funkcionerima poručio da je Vladi Srbije potrebna sada puna stabilnost i pun četvorogodišnji mandat nakon koga više neće biti povratka na staro.

- Sa tim novim mandatom, bićemo spremni da donosimo teške odluke kako bi se država kroz temeljno sprovođenje reformi našla 2020. godine pred vratima Evropske unije. Zato je moja odluka, a ne predlog, da se izjašnjavamo, da idemo na izbore i u pobedu za budućnost Srbije!

Kao glavni razlog za vanrednu republičku bitku, Vučić je naveo - veliki društveni sukob koji blokira reforme i koji mora da dobije svoje razrešenje.

- Od kada smo preuzeli vlast, Srbija je u stanju latentnog društvenog sukoba, jer smo rešili da razbijemo spregu političara, tajkuna, kriminala i korupcije. Zato što smo nastojali da razbijemo taj blok, naišli smo na ogroman otpor. Ušli smo u sukob sa svima kojima je vlast samo način za lično bogaćenje. To su svi oni pripadnici bivšeg režima i lažne elite koju je taj režim stvorio i obezbedio im privilegije. Taj centar je deset godina blokirao promene i napredak zemlje. Imaćemo demokratsko takmičenje, da rešimo sukob.

Premijer je rekao i da je sadašnja vlast spasla državu od kolapsa i bankrota, da je pokrenula brojne procese za razvoj države, napravila od države pouzdanog partnera u međunarodnim odnosima, ojačala ekonomiju i oslobodila Srbiju od vlasti tajkuna:

- Uprkos velikim uspesima koje je Vlada Srbije postigla u ekonomskim i drugim reformama koje su decenijama izbegavane, i dalje postoje značajne kritike rada Vlade i nezadovoljstvo. Mnogima se ne sviđa što smo baš mi preuzeli odgovornost za vođenje države. Zameraju mi i jer sam smenio Gašića, što ga nisam dovoljno smenio. Sve to moramo da razrešimo na izborima. Da vidimo šta kažu građani.


Ipak, kako je naveo, mnogi su ga pitali zašto su nužni izbori kad ima apsolutnu većinu u Skupštini:

- Odgovorio sam im, politika nije matematika. Politika nisu brojevi, politika je život. Mora da se da odgovor na pitanje gde Srbija ide. Takođe, hoćemo i sebe da menjamo. I najbolji računar ponekad zabaguje, pa mu treba resetovanje, što ne znači da i dalje nije najbolji.

Premijer je izneo i očekivanje da će predstojeći izbori biti “veoma, veoma teški”:

Potceniti protivnika pre izbora je glupost, a posle izbora podlost. Ni jedno ni drugo ne smemo da uradimo. Za pobedu je neophodan talenat, a za odbranu pobede nužna je i marljivost.

SKUPŠTINA NAPREDNjAKA 21. MAJA

ZBOG odluke o vanrednim izborima, Vučić je zamolio članove stranke da se izborna Skupština SNS, zbog apsolutnog jedinstva, odloži i umesto 13. februara da se održi 21. maja. To je jednoglasno prihvaćeno.

- U slučaju loših rezultata na izborima, ne bih bio na teretu stranke u godinama koje predstoje i članovi će dobiti mogućnost da izaberu drugog predsednika i drugi tim. Planiram i da se zahvalim mangupima u našim redovima koji su stajali pored mene, govorili isto kao ja, a radili isto kao naši prethodnici.


PREDSEDNIK VLADE MALO U KAMPANjI

VUČIĆ je obećao i da će se malo pojavljivati u kampanji, već će kao premijer raditi više nego ikada, jer ne želi da ugrozi budućnost zemlje niti želi da očuva vlast po svaku cenu.

- Vodite poštenu, ozbiljnu i odgovornu kampanju. Članovi SNS treba da izađu pred građane i prikažu svoju snagu, volju, čisto srce i obraz, a ljudi će to umeti da prepoznaju. Srbija ide nared i Srbiju na takvom putu ka budućnosti niko ne može da zaustavi!