Janković: Predsednik kaže da nema uslova za smenu šefa VBA

Tanjug

05. 10. 2015. u 16:31

Zaštitnik građana Saša Janković preneo je na svom Tviter nalogu da je predsednik Srbije rekao da nema uslova da razreši direktora VBA Petra Cvetkovića

Јанковић: Председник каже да нема услова за смену шефа ВБА

BEOGRAD - Zaštitnik građana Saša Janković preneo je na svom Tviter nalogu da je predsednik Srbije Tomislav Nikolić rekao da nema uslova da razreši direktora VBA Petra Cvetkovića.

"Predsednik o preporuci za razreš. dir. VBA: Nema uslova jer ministar odb.,čiji predlog formalno treba, predlaže da dir. bude - vanr. unapređen", napisao je Janković na svom Tviter nalogu.

Janković je 21. septembra podneo javne preporuke premijeru Aleksandru Vučiću i predsedniku Tomislavu Nikoliću da razreše dužnosti ministra odbrane Bratislava Gašića i direktora Vojnobezbednosne agencije.

Ombudsman je zahtev za razrešnje obrazložio time što su, kako je naveo, ministar i šef VBA odgovarnio za nezakonit i nepravilan rad svojih organa i nesaradnju sa Zaštitnikom građana, a u vezi s incidentima tokom prošlogodišnje Parade ponosa.

"Svi državni organi, a posebno takozvani organi sile, moraju da se povinuju Ustavu i zakonu i da svoja ovlašćenja koriste u svrhe u koje su im data", naveo je u zahtevu Janković.

U saopštenju kojim je taj zahtev ovbrazložio Janković je naveo i da demokratska civilna kontrola oružanih snaga i službi bezbednosti čine demokratski standard bez koga vojska i službe mogu da se podvrgnu političkoj ili ličnoj moći "sa ogromnim štetnim posledicama".

Janković konstatuje da su ministar odbrane i direktor VBA pogazili oba principa i iskazali čvrstu nameru da to čine i u budućnosti, zbog čega je javna preporuka za njihovo razrešenje "bila neminovna".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

brezanac

05.10.2015. 19:18

Gospodine Jankovicu,Vi zivite u pogresnom vremenu, 5 oktombar je prosao a Vi niste nista promenili. Hvatate se za neke price koje lice da ste clan DS-a i da steprivrzeni Gos. Pajticu.Vratite se na zemlju.

i sad smo dosli do vas da se oprostimo

06.10.2015. 08:45

Dakle u pitanju je prevara, sistem rada komunista.

Realista

06.10.2015. 11:05

А од када овај смењује и поставља на војне и државне функције? Јел то неки "принудни управник" над државним институцијама?