SAŠA Mirković (45), bivši predsednik Skupštine grada Zaječara, osuđen je danas, nepravosnažno, na godinu dana zatvora zbog sporne nabavke novogodišnjih paketića, čime je budžet grada oštećen za 14 miliona dinara. Istovremeno, Milena Trajković, koja je u to doba bila član Gradskog veća, osuđena je uslovno na osam meseci zatvora.

PROČITAJTE JOŠ: Osuđeni zbog krađa na grobljima

- Sud smatra da je Mirković kriv za ono što mu se stavlja na teret i zato smo doneli ovakvu odluku - kazao je Saša Živković, sudija Osnovnog suda u Zaječaru, koji je vodio ovaj proces. - S druge strane, iako je Tužilaštvo tražilo oštriju kaznu za Trajkovićevu, mišljenja smo da njena krivica nije u toj meri iskazana kao Mirkovićeva, zbog čega je ona i dobila blažu kaznu.

PROČITAJTE JOŠ: Uhapšen osumnjičeni zbog pretnji Mariniki Tepić

Prema Živkovićevim rečima, sud se prilikom donošenja odluke rukovodio isključivo dokazima.

- Nema mesta tvrdnjama da je u pitanju politički proces - decidiran je bio Živković. - Na nas niko nije vršio bilo kakav uticaj, a svi okrivljeni imaju pravo žalbe.

Slaviša Dimitrijević, iz Osnovnog javnog tužilaštva u Zaječaru, tražio je da se Mirković osudi na godinu dana, a Trajkovićeva na šest meseci zatvora. Po njegovim rečima, njihova krivica je nedvosmisleno bila dokazana i potkrepljena nalazima veštaka i izjavama svedoka.

- Mirković je sa vlasnikom firme "OFI" ugovorio nabavku novogodišnjih paketića, a Trajkovićevoj je dao usmeni nalog da to sprovede u delo - kazao je Dimitrijević. - Na taj način, bez javne nabavke, koju su bili dužni da sprovedu, oni su budžet grada oštetili za oko 14 miliona dinara.

S druge strane, branitelji Trajkovićeve su isticali da je ona u vreme kupovine spornih paketića bila član Gradskog veća i da nikako nije mogla da ugovori nabavku paketića, već samo da tu usmenu naredbu sprovede u delo.

Mirkovićevi advokati su istakli da bi, zbog ovog slučaja, na optuženičkoj klupi trebalo da se nađu Velimir Ognjenović, tadašnji gradonačelnik, i načelnik Gradske uprave.

- Mirković, kao predsednik SG, nije imao ovlašćenja da raspolaže budžetskim sredstvima, već je to bilo isključivo u nadležnosti gradonačelika - kazao je Petar Ivanović, Mirkovićev branilac. - Međutim, kada je u svojstvu svedoka pozvan da svedoči, Ognjenović, koji je bio gradonačelnik i izvršilac budžeta, je javno kazao da se on ni za šta nije pitao. To je samo po sebi nečuveno.

Sud u Zaječaru

NEMA DOKAZA PROTIV MENE

SAŠA Mirković je sudije pitao gde su pismeni dokazi da je on ugovorio nabavku novogodišnjih paketića.

- Dokaza protiv mene nema, i u pitanju je politički obračun zbog najave da ću se kandidovati za gradonačelnika Beograda - kazao je Mirković. - Uhapšen sam bez ikakve osnove, a cilj je bio da mi se uništi život. Sada, nakon tri meseca kućnog pritvora, nisam bio u mogućnosti da se bavim svojim poslom, zbog čega mi je i egzistencija dovedena u pitanje.