Saši Mirkoviću zbog paketića godinu dana zatvora

LJ. TRIFUNOVIĆ

07. 12. 2017. u 13:23

Bivši predsednik Skupštine grada Zaječara osuđen jer je nabavkom oštetio budžet za 14 miliona dinara. Milena Trajković, član Gradskog veća u vreme tendera, dobila osam meseci uslovno

Саши Мирковићу због пакетића годину дана затвора

Saša Mirković ispred suda Foto LJ. Trifunović

SAŠA Mirković (45), bivši predsednik Skupštine grada Zaječara, osuđen je danas, nepravosnažno, na godinu dana zatvora zbog sporne nabavke novogodišnjih paketića, čime je budžet grada oštećen za 14 miliona dinara. Istovremeno, Milena Trajković, koja je u to doba bila član Gradskog veća, osuđena je uslovno na osam meseci zatvora.

- Sud smatra da je Mirković kriv za ono što mu se stavlja na teret i zato smo doneli ovakvu odluku - kazao je Saša Živković, sudija Osnovnog suda u Zaječaru, koji je vodio ovaj proces. - S druge strane, iako je Tužilaštvo tražilo oštriju kaznu za Trajkovićevu, mišljenja smo da njena krivica nije u toj meri iskazana kao Mirkovićeva, zbog čega je ona i dobila blažu kaznu.

Prema Živkovićevim rečima, sud se prilikom donošenja odluke rukovodio isključivo dokazima.

- Nema mesta tvrdnjama da je u pitanju politički proces - decidiran je bio Živković. - Na nas niko nije vršio bilo kakav uticaj, a svi okrivljeni imaju pravo žalbe.

Slaviša Dimitrijević, iz Osnovnog javnog tužilaštva u Zaječaru, tražio je da se Mirković osudi na godinu dana, a Trajkovićeva na šest meseci zatvora. Po njegovim rečima, njihova krivica je nedvosmisleno bila dokazana i potkrepljena nalazima veštaka i izjavama svedoka.

- Mirković je sa vlasnikom firme "OFI" ugovorio nabavku novogodišnjih paketića, a Trajkovićevoj je dao usmeni nalog da to sprovede u delo - kazao je Dimitrijević. - Na taj način, bez javne nabavke, koju su bili dužni da sprovedu, oni su budžet grada oštetili za oko 14 miliona dinara.

S druge strane, branitelji Trajkovićeve su isticali da je ona u vreme kupovine spornih paketića bila član Gradskog veća i da nikako nije mogla da ugovori nabavku paketića, već samo da tu usmenu naredbu sprovede u delo.

Mirkovićevi advokati su istakli da bi, zbog ovog slučaja, na optuženičkoj klupi trebalo da se nađu Velimir Ognjenović, tadašnji gradonačelnik, i načelnik Gradske uprave.

- Mirković, kao predsednik SG, nije imao ovlašćenja da raspolaže budžetskim sredstvima, već je to bilo isključivo u nadležnosti gradonačelika - kazao je Petar Ivanović, Mirkovićev branilac. - Međutim, kada je u svojstvu svedoka pozvan da svedoči, Ognjenović, koji je bio gradonačelnik i izvršilac budžeta, je javno kazao da se on ni za šta nije pitao. To je samo po sebi nečuveno.

Sud u Zaječaru

NEMA DOKAZA PROTIV MENE

SAŠA Mirković je sudije pitao gde su pismeni dokazi da je on ugovorio nabavku novogodišnjih paketića.

- Dokaza protiv mene nema, i u pitanju je politički obračun zbog najave da ću se kandidovati za gradonačelnika Beograda - kazao je Mirković. - Uhapšen sam bez ikakve osnove, a cilj je bio da mi se uništi život. Sada, nakon tri meseca kućnog pritvora, nisam bio u mogućnosti da se bavim svojim poslom, zbog čega mi je i egzistencija dovedena u pitanje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (36)

Hercegov Grad

07.12.2017. 14:09

Tesko krivicno delo nema sta?! Da su samo od politickih lopova i njihovih tajkuna naplatili 30% pokradenog ne bi morali ojaditi penzionere?? Prvi osudjen Mirkovic, ali jos nepravosnažno, tako da nece ni biti osudjen! Nek osude Miskovica, Djelica, Pitica i druge iz tih vremena! Nema nista od toga!

Gojko

07.12.2017. 15:35

Sa ovim treba nastaviti, jer u Srbiji ima jos mnogo onih koji su krsili zakon a jos nisu procesuirani .

jovan Ilić

07.12.2017. 17:08

@Gojko - Nije pao na teškim kriminalnim delima koje je činio a pao je na paketićima, katastrofa.

Maja

07.12.2017. 15:36

I treba da odgovara kad krade drzavu to je krivicno delo veliki iznos je u pitanju.

Ja

07.12.2017. 15:42

@hercegov grad : druže ti koje si naveo i još 10ak su harali Srbijom u oni vreme, ali cini mi se da ove sada ministre i ostale tajkune opravdavaš time što kradu za acu, jel?

Jovan

07.12.2017. 15:48

Svako bi trebalo da snosi odgovornost za svoje postupke.Država nastavlja da se obračunava sa korupcijim i kriminalom.Pohvaljujemo.

Viki Moljević

07.12.2017. 17:07

@Jovan - Malo je to za sve njegove kriminalne radnje, pretvoriče i ovo u uslovnu kaznu.

Nora

07.12.2017. 15:53

Kakav to covek moras da budes da bi krao od male dece, i to novac za njihove novogodisnje paketice.Moras ocigledno da budes Sasa Mirkovic.

DFejan

07.12.2017. 15:55

Zaslužijo je on i mnogo više godina. Mislim da pravedno nije osuđen i da je to zaista licemerno.

DFejan

07.12.2017. 15:57

Krivično delo koje je počinijo traži mnogo veću kaznu. Nije pravosažna a to je gotovo da je slobodan.

Santino

07.12.2017. 17:06

Zalosno je to sta je Mirkovic sebi dozvolio!Iskreno drago mi je sto se na kraju pokaze ko je kakav.Mislim da je ovo mala kazna za ovo sto je uradio!

a što je ugrožena manjinska grupa?

07.12.2017. 17:20

I ovo je bilo predsednik Zaječara!!!Plači, voljena zemljo.

janaj

07.12.2017. 21:05

@Dzoni - naravno,svako za svoja dela upsss nedela neka snosi odgovornost pred zakonom

Uros

07.12.2017. 18:13

Pred sudom smo svi jednaki. Ako je pravio mahinacije i zloupotrebe sluzbenog polozaja mora da odgovara.

JADRANKA

07.12.2017. 18:39

Svako ko je ostetio drzavu za to mora da odgovara, jer niko nije iznad drzave. Posto se ovde radi o najradosnijem poklonu deci, samo govori o Sasi Mirkovic kakav je covek.

Hedona

07.12.2017. 21:13

Saša Mirković ako je kriv treba da odgovara. Svi znamo da svi funkcioneri koji su korumpirani, treba da odgovaraju za svoje postpuke.

Mala

07.12.2017. 23:31

Osuđen je nepravosnažno, na godinu dana zatvora zbog sporne nabavke novogodišnjih paketića.