SRBIJA se, kako kaže, Ivan Ribać, načelnik Odeljenja za suzbijanje krijumčarenja Uprave carina, može smatrati raskrsnicom puteva droge. Samo tokom prošle godine carinici su zaplenili gotovo pola tone različitih droga, najviše marihuane, koje je bilo preko 370 kilograma. Zaplenjeno je skoro 60 kilograma heroina, 14 kilograma ekstazija, 11 kilograma kokaina, četiri kilograma hašiša, koliko je bilo i različitih psihoaktivnih supstanci.

Ribać za “Novosti” objašnjava da naša zemlja spaja Istok i Zapad i predstavlja tranzitnu zemlju za šverc narkotika.

- Heroin dolazi sa istoka, najčešće preko Gradine, dok marihuana iz Albanije i sa Kosova uglavnom stiže preko Makedonije i prelaza Preševo - objašnjava načelnik Ribać - Krijumčari za izlaz iz Srbije najčešće pokušavaju da koriste prelaz Batrovci ka Hrvatskoj i Horgoš ka Mađarskoj. Na ovim pravcima krijumčare se marihuana iz Albanije i Makedonije preko Crne Gore i Kosova, kao i heroin iz Turske preko Bugarske ka zemljama EU.

Upravo na ovim “najfrekventnijim” prelazima carinici pronalaze najviše marihuane i heroina, uprkos tome, prema njegovim rečima, kontrole su svuda podjednako rigorozne. O tome govori i nedavna zaplena 47 kilograma marihuane u kombiju koji je iz Prištine ka Nemačkoj vozio kućišta za kamine. Zaustavljen je na graničnom prelazu Šid i na osnovu analize rizika poslat na pregled skener-uređajem na Batrovce. Tamo su iz bočnih šupljina izvađena čak 44 paketa marihuane.

- Kreativnost krijumčara je neverovatna. Negde sam pročitao da su duž američko-meksičke granice konzerve sa marihuanom ispaljivali vazdušnim topovima, katapultima, podzemnim tunelima, ili podmornicama tovare kokaina. Mi nismo imali takva iskustva, ali smo pronalazili narkotike u specijalno napravljenim bunkerima vozila, dok manje količine šverceri kriju i u donjem vešu, točkovima, filterima za vazduh, rukavicama, mobilnim telefonima, pa čak i u kroasanima - dodaje naš sagovornik.

Foto Uprava carine

On kaže da je činjenica da se u borbi protiv prekograničnog šverca narkotika sve češće suočavaju sa novim sintetičkim drogama i, prema analizama koje radi Odeljenje za suzbijanje krijumčarenja Uprave carina, već sada se mogu označiti izazovi sa kojima će se suočiti vrlo brzo.

- To je, pre svega, trgovina preko interneta koja podrazumeva i slanje psihoaktivnih supstanci poštanskim pošiljkama, a da pritom neke od njih još nisu uvrštene na listu supstanci čiji je promet zabranjen - objašnjava Ribać.

Carinici su drogu pronalazili i tamo gde je zaista teško i pretpostaviti da bi mogla da bude. Primera radi, ko bi pomislio da u akumulator može da stane više od dva kilograma heroina.

Najčešće se, ipak, švercuje marihuana, što pokazuje i podatak da je samo u decembru prošle godine zaplenjeno oko 150 kilograma te droge. Krijumčari su i u slučaju marihuane pokazali iznenađujuću dovitljivost kada su u pitanju mesta skrivanja, pa su tako carinici na Preševu u oktobru skenerom otkrili 16 kilograma marihuane skrivene u unutrašnjosti boce za auto-gas! Najveća prošlogodišnja zaplena zabeležena je na Batrovcima u aprilu, kada je u nameštaju pronađeno 63 kilograma tog narkotika.

Marihuana pronađena u stranici kamiona, Foto Uprava carine

Prednost srpskih carinika je u tome što Uprava carina ima 10 najsavremenijih mobilnih skener-uređaja, jedan stacionarni skener za pregled robe u vazdušnom saobraćaju, dva skenera za pregled ručnog prtljaga i osam uređaja za kontrolu tečnosti, zahvaljujući kojima su mnogo puta zaplenjene velike količine narkotika. n

OTVORENA CARINSKA LINIJA

UPRAVA carina proverava sve informacije o potencijalnim zloupotrebama, a krijumčarenje narkotika je jedan od najtežih oblika, koje građani mogu prijaviti besplatnim telefonskim pozivom upućenim na “otvorenu carinsku liniju” čiji je broj 064/732 ili ukoliko smatraju da je u zloupotrebu upleten i carinski službenik, na dežurni telefon Odeljenja za unutrašnju kontrolu 063/303-300.