Policajac kontaminirao deo tragova dok je telefonirao?

M. M. R.

07. 03. 2018. u 07:44

Svedočenjem veštaka nastavljeno suđenje Veljku Belivuku i Marku Miljkoviću. Na čauri pronađen DNK N. N. muškarca. Optuženi ostaju u pritvoru

Полицајац контаминирао део трагова док је телефонирао?

Mesto gde je ubijen Vlastimir Milošević,foto M.Anđela

NA vratima zgrade u Ulici 27. marta pronađena su četiri traga i nijedan ne pripada Veljku Belivuku. Njegov DNK je pronađen na "škodi", što je izvesno, a sa veoma snažnom sigurnošću možemo da kažemo da je otkriven i na bravici gepeka "mazde". Tu je potvrđeno prisustvo još mešanih DNK profila.

Ovo je zaključak veštaka sa Biološkog fakulteta Milice Keckarević o pronađenim tragovima u slučaju ubistva Vlastimira Miloševića krajem januara 2017. godine. Ona je to u utorak izložila pred Višim sudom u Beogradu. Milošević je upucan na tramvajskim šinama ispred zgrade u kojoj je živeo u Ulici 27. marta, a za pomaganje ubici, NN izvršiocu, optuženi su Veljko Belivuk, Marko Miljković i Mirko Kojić, koji je u bekstvu. Iako su prvobitno bili osumnjičeni za teško ubistvo u saizvršilaštvu, u toku istrage kvalifikacija dela je promenjena. Oni se terete da su kupili neregistrovanu "mazdu 626", dovezli je do Beograda i na nju stavili ukradene tablice sa "škode".

Jedan od branilaca, Vladan Vukčević, pitao je veštaka kako to da se u krivičnoj prijavi navodi da je analizom tragova na vratima utvrđeno da je pronađen DNK Veljka Belivuka.

- Na osnovu toga određen mu je pritvor, koji je potom produžavan. Izveštaj sa kojim nas je tada upoznao tužilac sadržao je takve podatke, kojih sada nema - rekao je Vukčević.

Keckarevićeva je potom objasnila da je reč o izveštaju, odnosno o obaveštenju o toku veštačenja i da se tu navode isti tragovi, kao i u njenom poslednjem zaključku.

- Pogrešno su protumačili poreklo traga u usmenoj komunikaciji. Ja sam komunicirala sa krim-tehnikom... Pogrešno sam razumela i zapisala informacije iz policije - objasnila je Keckarevićeva.

Advokat Dalibor Katančević upitao je potom na osnovu čega to ona komunicira sa policijom i ljudima koji su bili na uviđaju.

- Imam to pravo po zakonu, radi obaveštenja, ako mi nešto nije jasno - odgovorila je Keckarevićeva.

Veštak je svedočila i da je na jednoj čauri pronađen DNK nepoznate muške osobe, kao i da je moguće da je nekoliko tragova kontaminiralo jedno službeno lice, jer je "verovatno razgovarao dok je radio". U toku ispitivanja, Keckarevićeva je otkrila i da je moguće da se prenesu tragovi ukoliko se četkica forenzičara koristi višekratno na uviđajima.


NEPOZNATI POL, VISINA, RASA...

ODGOVARAJUĆI na pitanja advokata, veštaci iz NKTC su rekli da nakon analize snimaka, oni ne mogu da se izjasne da li lice sa video- zapisa, označeno kao izvršilac zločina, ima bradu ili brkove, koje je visine, težine, pola, starosti ili rase. Na pitanje branilaca kako su utvrdili da je "mazda" sa snimaka ista ona "mazda" koja je pronađena zapaljena, rekli su - na osnovu opštih karakteristika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

milorad

08.03.2018. 02:22

Kako li su policajca naučili da koristi mobilni, taj je rodjen za načelnika.

Zoran

08.03.2018. 08:25

Ma de bi on to, zašto maltretirate tako finog mladića, zar vam nije dosta i ona fotomontaža prebijanja ispred Partizanovog stadiona - šta ste se okomili na tako "dobro dete" hapsite ološe ,ostavite dobru decu na miru !!!