Kod notara po list nepokretnosti: Građani ne moraju na šaltere RGZ

Z. R.

22. 06. 2020. u 22:02

Ministarka Zorana Mihajlović posredovala u sporu Republičkog geodetskog zavoda i beležnika. Građani više neće morati da odlaze na šaltere u katastar

Код нотара по лист непокретности: Грађани не морају на шалтере РГЗ

SPORU između katastra i notara nazire se kraj. Ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović, održala je u ponedeljak sastanak sa direktorom Republičkog geodetskog zavoda Borkom Draškovićem i rukovodstvom Javnobeležničke komore, koje je predvodio Srbislav Cvejić, u vezi sa izdavanjem lista nepokretnosti građanima.

Postignut je dogovor oko teksta Uredbe koji će biti razmatran na prvoj sednici Vlade. Ukoliko ga Vlada usvoji, građani više neće morati da dolaze po list nepokretnosti na šaltere RGZ, već će kompletan posao prenosa nepokretnosti završavati kod notara.

Ministarka je naglasila da će se nastaviti sa reformisanjem RGZ, kako bi ta institucija funkcionisala još efikasnije i doprinela daljem poboljšanju poslovnog ambijenta u Srbiji.

- Postupci koje vodi RGZ su veoma važni i za napredak Srbije na Duing biznis listi Svetske banke, da upis nepokretnosti bude jednako efikasan kao i izdavanje građevinskih dozvola - istakla je Mihajlovićeva. - Takođe, RGZ će imati važnu ulogu i u reformi prostornih planova, e-prostor, koja će omogućiti da se elektronska procedura uvede i u oblast planske dokumentacije.

Pored ovog pitanja, razgovarano je i o još efikasnijem postupku upisa nepokretnosti, reformi katastra...

Spor između RGZ i notara je nastao jer je pre dve godine usvojen Zakon o postupku upisa u katastar nepokretnosti i vodova, koji je propisao da javni beležnici, kao i preduzetnici i pravna lica upisana u registar geodetskih organizacija, mogu izdavati izvode iz katastra koji imaju istu važnost kao da ih je izdao RGZ. Notari su, kako su tvrdili u RGZ, stranke ipak vraćali ispred šaltera u katastar. Javni beležnici su to objašnjavali činjenicom da ni posle dve godine od usvajanja zakona nisu doneti podzakonski akti, koji bi trebalo da regulišu uslove izdavanja izvoda iz lista nepokretnosti. Beležnici su ukazali i da podaci u eKatastru u koji imaju uvid od 2018, kasne i po više dana, zbog čega su notari prinuđeni da od stranaka traže papirni izvod, ažuran na dan izdavanja, kako bi se izbegle sve moguće zloupotrebe i prevare.

RGZ je nedavno Ministarstvu pravde dostavio tekst Uredbe, ali ona nije dobila zeleno svetlo na sednici Vlade Srbije. Zbog toga je ministarka Mihajlović organizovala sastanak obeju strana, na kojem je tekst ovog dokumenta konačno usaglašen.

EFIKASNE USLUGE

- KAO što smo nedavno ispravili jednu od velikih nepravdi i omogućili da više od 30.000 građana Srbije može da upiše svoju imovinu u katastar nepokretnosti, tako nam je cilj da i druge usluge katastra budu maksimalno efikasne za građane, da nemamo gužve na šalterima, a tu je važna uloga i RGZ i Javnobeležničke komore - rekla je Mihajlovićeva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Milos

23.06.2020. 09:04

Spor je nastao kada su notari izdavali list nepokretnosti i naplacivali ga vise nego sto RGZ naplacuje iz razloga sto iznos koji RGZ naplacuje oni njima moraju da proslede i ako bi naplatili isto, notarima ne bi ostalo nista. Logicno, naplacivali su vise a onda se RGZ bunio i trazio od korisnika da to prijave kao da su notari duzni da rade za dzabe. totalno besmisleno.

Rgz

24.06.2020. 16:36

@Milos - Pa sta ima da im ostaje ,rgz sve to obradi i red je i da naplati,a notari ti samo daju papir