PREDLOŽENI budžet za 2020. je u zadatim okvirima relativno dobro planiran. Najveća ekonomska greška koja se odnosi na planiranu budžetsku politiku u sledećoj godini napravljena je pre izrade budžeta - rebalansom za 2019. godinu. Tim rebalansom definisano je prekomerno povećanje plata u opštoj državi u proseku od 9,6 odsto, znatno brže od rasta privredne aktivnosti, što je unapred opredelilo veliki deo rashoda u budžetu za 2020, ocenio je Fiskalni savet u svojoj analizi.


Pročitajte i:Da bi se isplatila izgradnja Koridora 10, putarinu će platiti 60 miliona automobila


Preostala budžetska sredstva raspodeljena su uglavnom na dobar način zbog čega Fiskalni savet predloženi budžet za 2020, koji je danas na dnevnom redu sednice skupštine, načelno ocenjuje pozitivno.

- Zalažemo se za povećanje zarada u javnom sektoru, ali taj rast mora da prati ekonomsku snagu zemlje i njen rast - istakao je predsednik FS Pavle Petrović, dodajući da su plate u ovoj i sledećoj godini mogle da rastu do 5,5 procenata, u skladu sa nominalnim rastom BDP.

Kako ističe, zbog plata je rasterećenje privrede manje:

- Opterećenje je smanjeno sa 63 na 61 posto, a Savet je predlagao da bude smanjenje do 58 procenata, što bi bilo značajno rasterećenje privrede.