Umesto bolnica dizao vinarije, a sada mu smeta što se daje za Hram Svetog Save: Rekacije na izjavu episkopa Grigorija

E. V. N.

sreda, 08. 07. 2020. u 08:50

Уместо болница дизао винарије, а сада му смета што се даје за Храм Светог Саве: Рекације на изјаву епископа Григорија

Vladika Grigorije

Odgovor kabineta patrijarha srpskog Irineja
EPISKOP diseldorfski i sve Nemačke Grigorije svojom nesrećnom izjavom povodom izdvajanja sredstava iz državnog budžeta za izgradnju Hrama Svetog Save postao je perjanica antisrpskih i anticrkvenih krugova u Srbiji.

Ovo je ocenjeno u saopštenju kabineta patrijarha srpskog Irineja. Patrijaršija je reagovala na istup vladike Grigorija u kojem je on poručio da je bolje da se državni novac usmeri u bolnice, a ne u crkve.

- Ništa nas to ne iznenađuje, ali smo zgroženi činjenicom da se teška epidemiološka situacija i nesreća svih nas zajedno koriste za političke obračune i napad na Srpsku crkvu - navedeno je u saopštenju. - Zbog čega je, ili, bolje reći, kome je potrebno da međusobno suprotstavi izgradnju Hrama na Vračaru, kao crkveni i nacionalni projekat, i epidemiju virusa korona, kao i probleme naše države i naroda u teškoj borbi za život svakoga?

TRAŽI PODRŠKU KABINET patrijarha ističe i da su mnoge izjave vladike Grigorija "populističke i politikantske, sračunate na popularnost u drugosrbijanskim i autošovinističkim krugovima". - Verujemo da će na predstojećem Saboru imati priliku da ih objasni arhijerejima, ali i čitavoj srpskoj javnosti, posebno onom delu koji sebe smatra živim i neodvojivim delom Crkve, a koji ne deli njegova mišljenja i stavove po raznim pitanjima - navedeno je u saopštenju.

U reagovanju iz sedišta SPC poručuje se da je projekat izgradnje Spomen-hrama crkveno-državni projekat od izuzetnog značaja, započet pre više od sto godina, kao i da je aktuelna odluka Vlade Srbije samo jedna u nizu ranije dogovorenih mera za okončanje radova. Patrijaršija ističe i da je SPC nebrojeno puta i na razne načine pomagala ne samo bolnice i zdravstveni sistem Srbije nego i mnoge institucije i pojedince kojima je pomoć bila potrebna.

- Pošto i nepozvan i kanonski nenadležan ume da deli lekcije patrijarhu srpskom, Svetom sinodu i svima redom, vladika Grigorije bi mogao i da javno pokaže koliko je bolnica do sada izgradio ili makar da objasni zašto to nije činio ranije, u vreme dok je, umesto bolnica, po Hercegovini gradio vinarije, hotele, ergele i tome slično, i to od sredstava koja je izdašno dobijao kako od Srpske tako i iz budžeta Srbije. Zar su tada bolnice bile mnogobrojnije i opremljenije, a vrtića i škola više nego sada? Treba li navoditi činjenicu da je svojevremeno vladika Grigorije, zbog obimnosti graditeljske delatnosti, osnovao Komisiju za izgradnju hramova i objekata u Eparhiji zahumsko-hercegovačkoj? - pita se kabinet Njegove svetosti, uz ocenu da su javnosti dovoljno poznati njegovi biznismenski i menadžmentski podvizi, kojima se lično ponosi i hvali.

Patrijarh srpski Irinej

VUČIĆ: NEĆU DA VREĐAM VLADIKE

SREĆAN sam što se Hram Svetog Save, koji se gradi više od 100 godina, završava za vreme mog mandata. Srbija je pomagala i izgradnju hrama u Mostaru, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić i dodao da mu je žao što neki koriste situaciju i vređaju patrijarha samo zato što ne misli kao oni.

- Vladika Grigorije tražio je i dobio milione za hram u Mostaru, a sada "savetuje" da treba više ulagati u bolnice. Neću da vređam nijednog vladiku, iako su mene mnogi vređali - poručio je Vučić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (13)

Анти Антифа

08.07.2020. 08:58

Због чега режим и врх СПЦ праве од Тумана туристичку атракцију? "Замена" за Острог и Грачаницу?

Dusko

08.07.2020. 09:05

Gradio vinarije, ergele..... pa kao nagradu dobio da ode u Njemačku.... Kako vam tada nije smetao.... I oni u CG, dok vlast pljačka narod nikom ništa, kad je na red došla crkva onda diži narod.... Narode narode.... uf

Jevrinej

08.07.2020. 09:37

Slazem se sa Patrijarhom ali bi ipak uradio detaljnu istragu dal je njegova Visost bila skoro u nekoj skoli ili bolnici (neplanirano, bez najave)..? Uveren sam da ni Gligorije nije te njegove poruke mozda nemaju iskrenu nameru ali znamo da je rekao istinu za skole i bolnice u koje bi trebalo biti ulozeno sve od fontane na Slaviji, sve novogidisnje rasvete, svih autoputeva i mostova i pre svih politickih kampanja i sav porez sto Mitrovic duguje, lista ide u nedogled...

Милош

08.07.2020. 09:46

СПЦ је једна од најважнијих институција које је овај народ имао, а која се налази на стравичним ударима оних који су обукли мантије зарад интереса својих налогодаваца, а таквих није мало. Сваки Србин има дужност да брани СПЦ без обзира да ли он био или не религиозан, како од спољних утицаја тако и од мантијаша са лимунзинама. Срећом СПЦ има велики број владика, монаштва и свештенства који су истински хришћани, који се не експонирају у медијима већ живе за Христа и свој народ.

Marula

08.07.2020. 10:10

Poznato je koliko narod ceni ovu dvojicu a koliko cene vladiku hercegovačkog. Samo lajte ali mi dobro pamtimo.

čiča

08.07.2020. 10:19

Pitam gde je bio Irinej kad je to ovaj radio kako onda nisi reagovao ,ili je to što si ga poslao u Nemačku bila kazna

MIroslav

08.07.2020. 10:26

Ovo je tužna stvarnost i loša slika po ugled na SPC.U ovom vremenu kada je naša crkva raspeta između krsta i podivljale anticivilizacijske politike Crne Gore,kleveta i uvreda raznih dušebrižnika.Molimo da se suzdržite optužbi i neprimerenih izjava Vladika Grigorije,Sveti Sinod SPC,Pećka patrijaršija pa i njegovo pravosveštenstvo patrijarh Irinej također.Verni narod sa velikom mukom i brigom prati dešavanja u SPC.Sve nesuglasice su se mogle završiti za opšte dobro i bez javnosti.

Vladimir Marković

08.07.2020. 10:33

Hram Svetog Save gradjani doniraju 30 godina. Do sada je deeebelo placen i pre placen. Neko tu debelo puni svoje džepove.

Milen

08.07.2020. 10:46

Ako se snjusi sa Milom uspece obojica u Montenegru.E moj episkopu prestani da se duris valjda te strah da ne izdas svoje prezime, ko zna kako du ga tvoji pre zadobili.

Богољуб

08.07.2020. 11:04

Када је Исусу, једна жена помазала главу скупим миром, Јуда искариотски је замерио:,,...зашто не продадосмо ово миро и па да дамо сиромасима...'' Исус је одговорио:,,...јер сиромахе свагда имате за собом, а мене немате...'' Мт. 26, 1-16 Тако и ово, болесне ћемо имати, и имати; А што се више не молимо, чувамо себе и друге и молитвом и свим мерама заштите? Болести ће бити и проћи ће; Православље ће остати до краја времена и храм Божији - Св. Сави