Male mature će biti, makar i preko interneta: Ministarstvo razrađuje modele završnog ispita za osmake

LJ. B

27. 03. 2020. u 07:33

Traži se najbolji model organizacije Pripreme završnog ispita za učenike osmog razreda

Мале матуре ће бити, макар и преко интернета: Министарство разрађује моделе завршног испита за осмаке
UČENICI osmog razreda osnovnih škola u Srbiji sigurno će imati malu maturu, bez koje nema upisa u srednju školu. Trenutno se razrađuju mogućnosti njenog održavanja, a proba će biti održana odmah posle Vaskrsa, i to onlajn. Na isti način biće organizovani prijemni ispiti za učenike koji žele da se upišu u odeljenja za talente u gimnazijama.

Ovo za "Novosti" kaže ministar prosvete Mladen Šarčević i ističe da mala matura zbog vanrednog stanja - neće biti preskočena.

- Spremamo se i pripremamo testove - rekao je on.

I Branislav Ranđelović, direktor Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja koji priprema testove, smatra da mala matura, kao i proba, nisu upitne:

- Đacima će biti korisno, čak i u trenutnim uslovima, da isprobaju svoja znanja, blagovremeno uoče nedostatke i da ih u predstojećem periodu isprave. Dakle, nije najbitnije da obrazovni sistem ima sve podatke o trenutnom znanju đaka, nego je to važnije učenicima, roditeljima i nastavnicima.

On naglašava da se još razmišlja o formi ovogodišnje probne male mature.

- Jedna mogućnost je da bude kao i ranijih godina, dakle "papir-olovka", samo kasnije, u maju ili junu, kada prestanu vanredne mere i kada deca budu mogla da uđu u škole. Druga opcija je da se pređe na onlajn polaganje.

- Mature će biti i na kraju ove školske godine - jasan je Ranđelović. - Veoma je važna njena sertifikaciona uloga, ali je bitna i za proces selekcije upisa u željene srednje škole.

PREDAH ZA VASKRS

PROLEĆNI raspust za učenike osnovnih i srednjih škola umesto deset, trajaće četiri dana. Školski kalendar je izmenjen radi kontinuiteta nastave, a svi školarci imaće pauzu od četiri dana za verske praznike. Za hrišćanski deo to će biti Veliki petak, subota, Vaskrs i vaskršnji ponedeljak.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Prolaznik

27.03.2020. 07:45

Kad bi samo ministar znao koliko đaka u Srbiji NEMA pristup internetu i odgovarajuće uređaje. Zatim ostaje i pitanje legitimnosti ako bi se radilo od kuće. Neverovatno je da istrajava na toj maloj maturi i pored ovakve situacije.

Slavoljub Todorovic

27.03.2020. 07:47

Ljudi, molim vas shvatite. Roditelji su ogorceni vasim postupcima. Deca su dezorijentisana. Bice ozbiljne pobune protiv postupaka ovakvih strucnjaka.