JOVAN Starovlah je đak druge godine Tehničke škole "Zmaj". Za razliku od mnogih vršnjaka, on na nastavu ide i u firmu "Konelek". Jedan je od 6.100 učenika koji trenutno zanat uče i praktično, u nekoj od 880 kompanija, kroz dualno obrazovanje. Zahvaljujući učenju u kompaniji, već je radio sa delovima koji se ugrađuju u "rols-rojs" ili "erbas", kao i "Boingove" avione.

Povratak praktičnog učenja za đake srednjih stručnih škola, ali sada kao dualno obrazovanje, počeo je pre pet godina. Puna primena zakona koji ga definiše počela je ovog septembra. Sada je takvo obrazovanje moguće za 35 obrazovnih profila, u 72 škole u 48 gradova i opština, čulo se na konferenciji "Dualno obrazovanje - znanje za budućnost", održanoj u ponedeljak.

Inače, Jovan Starovlah veruje da će u "Koneleku" i zaposliti:

- U školi jeste odlično, ali više učimo i naučimo na praksi. Planovi su mi da ostanem u firmi. Svi su sjajni. I način na koji učimo je odličan, jer veštine preuzimamo od starih majstora. Sviđa mi se.

Školovanje kadrova po meri privrede na ovaj način, veruje predsednik Srbije Aleksandar Vučić, jedan je od ključnih razloga zašto Nemačka, Švajcarska, Danska i Holandija napreduje brže od Italije, Francuske i drugih zemalja koje ga nemaju.

Pročitajte još - Vučić: Sigurna budućnost samo sa dualnim obrazovanjem

- Dualno obrazovanje je važno, jer je to model u kojem je značajno vaše znanje, ono što imate u vašoj glavi i rukama i ono što znate da uradite - istakao je Aleksandar Vučić. - Samo zemlje koje imaju u svom sistemu dualan model obrazovanja mogu da imaju sigurnu budućnost. Mi ćemo sa ovakvim obrazovanjem biti mnogo žilaviji za svaku vrstu pada nego što smo bili do juče. Ono donosi ne samo siguran posao i primanja, već i odgovornost. Ta deca će ranije napuštati roditeljski dom, osnivati svoje porodice. I veliki Mihailo Petrović Alas završio je fakultet, doktorirao na Sorboni, i tek posle toga stekao majstorski zanat. Važno je da imamo dualno obrazovanje u srednjim školama, da se i univerzitet tome priključi.

U Srbiji će se tek raditi iscrpno istraživanje o tome koliku korist imaju poslodavci od dualnog obrazovanja. Prve procene govore da đaci postižu punu produktivnost posle 22 meseca provedena u kompaniji.

- Firme koje se priključe ovom modelu imaće komparativnu prednost u budućnosti - uverena je Ursula Renold, predsednica Saveta za dualno obrazovanje u Švajcarskoj. - Digitalizacija se ubrzano dešava, a to podrazumeva da kompanije menjaju procese i proizvode. Menjaju se i kvalifikacije neophodne za određena radna mesta. Škole ne mogu da se menjaju tako brzo kao kompanije, tako da je jedini način da mladi ljudi u kompanijama vide šta ih očekuje u budućnosti. Da bismo ubrzali proces potrebno nam je još poslodavaca.

Foto K.Mihajlović

Foto K.Mihajlović


Pročitajte još: Šta nam donosi dualno obrazovanje?

POČELO KAO PROJEKAT

UVOĐENjE elemenata dualnog obrazovanja u srednje stručno obrazovanje u Srbiji počelo je 2013. godine projektom Nemačke organizacije GIZ "Reforma srednjeg obrazovanja". Priključili su se kasnije partneri iz Austrije i Švajcarske. Dualno obrazovanje inicirala je Privredna komora Srbije.

Foto K.Mihajlović