MINISTARSTVO ODBRANE SUMNJA NA SPREGU ADVOKATA I IZVRŠITELJA: Isisali milijarde na ratnim dnevnicama

V. CRNJANSKI SPASOJEVIĆ

22. 02. 2019. u 09:02

Vojno pravobranilaštvo tražilo od višeg tužilaštva da ispita sumnje na korupciju kod namirivanja dugova. Advokati i izvršitelji "pumpali troškove" prinudnim naplatama

МИНИСТАРСТВО ОДБРАНЕ СУМЊА НА СПРЕГУ АДВОКАТА И ИЗВРШИТЕЉА: Исисали милијарде на ратним дневницама

Protest vojnih rezervista, Foto N. Fifić

VOJNO pravobranilaštvo obratilo se Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, ogorčeno zbog načina izvršenja u postupcima koje su dobili ratni vojni rezervisti protiv države, saznaju "Novosti" u Ministarstvu odbrane.

Umesto dobrovoljnih izvršenja, za koje je Ministarstvo raspoloženo, advokati iniciraju prinudna izvršenja, "pumpajući" prihode sebi i izvršiteljima, a na štetu budžeta. Procene Ministarstva su da su za oko 110.000 tužbi, koje su rezervisti podneli tokom 2017. u 2018, branioci i izvršitelji inkasirali najmanje 3,1 milijardu dinara! A tužbe i dalje "pljušte".

Rezervisti masovno dobijaju sporove radi utvrđivanja diskriminacije, budući da su odlukom Vlade, iz januara 2008, dozvoljene isplate novčane pomoći ratnim rezervistima tokom NATO agresije, iz Kuršumlije, Blaca, Bojnika, Lebana, Žitorađe, Doljevca i Prokuplja. Time je, sud zaključuje, izvršena diskriminacija na osnovu mesta prebivališta, pa se tužiocima dodeljuje naknada plus troškovi postupka.

Branioci ne dostavljaju brojeve računa na koji bi Ministarstvo uplatilo novac, već masovno pokreću izvršne postupke. Od tih prinudnih izvršenja sami rezervisti nemaju nikakve koristi, dok, kako su izračunali u Vojnom pravobranilaštvu, advokati na ime troškova uzimaju oko 16.000, dok izvršitelji uzimaju oko 12.000 dinara.

Ovim se ne krše zakoni, ali, kažu u Ministarstvu odbrane, krši se načelo ekonomičnosti postupka i državi se nanosi ogromna materijalna šteta.

Advokati podnose uglavnom predloge za izvršenje u sudovima u unutrašnjnosti, najčešće u Osnovnom sudu u Kragujevcu, ali i Nišu ili Smederevu, a kao način izvršenja navodi se prodaja pokretnosti dužnika. Zakon o izvršenju, inače, predviđa da je nadležan sud na području gde dužnik ima prebivalište ili boravište. Takođe predviđa da je za odlučivanje radi namirenja duga na pokretnim stvarima nadležan sud na čijem se području one nalaze.

Šta se u praksi dešava? Kada javni izvršitelj konstatuje da nema stvari podobnih za popis, podnosi predlog za izvršenje gde se određuje naplata blokadom računa i odmeravaju dodatni troškovi izvršnog postupka - od 3.000 do 6.000 dinara. Vojno pravobranilaštvo ulagalo je zbog ovoga brojne žalbe Osnovnom sudu u Kragujevcu. U njima je navodilo da po zakonu predmet izvršenja ne mogu biti oružje, objekti i oprema namenjeni odbrani i bezbdnosti zemlje. Uprkos tome advokati masovno kao sredstvo izvršenja navode popise pokretnih stvari, da bi uvećali troškove postupka.

Najviše procesa pokrenuto pred sudom u Kragujevcu

Vojno pravobranilaštvo poziva Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije da utvrdi da li ima osnova za preduzimanje mera iz njihove nadležnosti.

STALNO ISTA IMENA

ADVOKATI izvršnih poverilaca Osnovnom sudu u Kragujevcu podnose predloge za prinudna izvršenja odluka viših sudova u Beogradu, Požarevcu, Užicu, Smederevu... Po pravilu se, kao se navodi u informaciji dostavljenoj Višem javnom tužilaštvu, za postupanje angažuju stalno isti izvršitelji!

SVAKI POSTUPAK KOŠTA

KOMORA javnih izvršitelja ne zna za ove slučajeve, potvrdila je generalni sekretar Magdalena Novaković. U Komori kažu da u prinudnoj naplati svaka stranka ima rok za izmirenje duga. Ako to ne uradi, poverilac pokreće prinudnu naplatu. Sud donosi rešenje i određuje izvršitelja, što iziskuje dodatne troškove za dužnika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (46)

Hercegov Grad

22.02.2019. 09:08

Posteni advokati! I traze posebna prava, a nena ni jednog koji nije saradjivao sa kriminalcima! O izvrsiteljima ne treba nista reci, jer moze se reci samo najgorw! Drzava je u obe situacije kriva!

Dottore

22.02.2019. 09:20

Interesantno!? Kada država puzem izvršitelja otima ljudima kuće i stanove zbog smešnih suma, to je sve po zakonu, a kada se taj zakon okrene se protiv države, potpuno osnovano, to je sumnjivo, mešetarenje, advokatska mafija....

Ratko i Mirko za vojni dodatak

22.02.2019. 09:21

Društvo u kome je vojska favorizovana u odnosu na građansvo živi u "kultu vojske" . Vojska je "časna", pripanici vojske su ponosni hrabri i druge floskule čine da vojni poziv treba biti posebno plaćen, beneficiran ,sa obilje vojne privilegije stanovi, bolnice i td, Sve ovo ukazuje da građani kao i pripadnici vojske vide ovu državu kao " kravu " muzaru od koje treba uzeti što više para. naravno i advokati su tu da poduče rezrerviste kao to da urede.

zvecko

22.02.2019. 09:23

sad boli kad od vas otimaju a sto dave i guse svakodnevno obican narod to macku orep a i to sto od vas otimaju i to je nase narodno

Gorki

22.02.2019. 09:28

Sta kukaju, rat zavrsen pre 20 godina a oni jos nisu platili ljudima. A tek bi trebalo tuziti drzavu jer su mnogi izginuli (neki su istina bas za vreme rata dobili i stan od drzave), a sad oni koji su dobili stan hoce da daju Kosovo. Pa za cega su ljudi ratovali i ginuli. Pri tome ista ekipa je danas na vlasti kao i za vreme rata. Samo prinudna naplata, a smanjiti plate onima koji su krivi sto je doslo do prinudne naplate.

Caru carevo

22.02.2019. 09:29

Kako obican covjek da se brani od lesinara izvrsitelja kad drzava koja ih je postavila i omogucila im da to i rade ne moze nista protiv njih kad je napadnu

Goran

22.02.2019. 09:39

Imaš izbor između 2 izvršitelja i onda im čudno što su isti izvršitelji.... Takođe nije tačno da žele dobrovoljno da izvrše obavezu. Na poziv i vojnom i državnom pravobranilaštvu da nešto urade odgovor se čeka barem mesec dana to jest duže od predviđenih rokova za izvršenje. Većina naplata ide kao mala vrednost pre pravnosnažnosti presude a oni to neće da plate u takvoj situaciji.

Peteonije

22.02.2019. 09:39

Kakva glupost, nakon sto dobiju presudu dobiju i rok za placanje Ko im je kriv sto ne placaju, ako ne platite struju ili mobilni vrlo brzo ce vam izvrsitelj na vraya. Licemerna drzava

localPatriota

22.02.2019. 09:39

Спрега адвоката и извршитеља? Зар је то могуће?! Када "држава" треба да плати онда је то мука а када болесне 90-огодишњаке избацују на улицу, е то је и онда све по "закону"! Да се наши вајни "парламентарци" призову памети и мењају тај "закон" под хитно, иначе им не гине неки нови Пети октобар! Ма свакако нам свима нама нека нова револуција не гине ...

Kolo sreće

22.02.2019. 09:39

Zakone donosili sami, kako su mislili da ih treba donositi. Dok su izvtšitelji po istim zakonima, pelješili građane (dužnike), nikom ni trepavica nije otpala, sada se bune kada je mečka zaigrala pred njihovim vratima (čitaj kasom)...

Шумадинац

22.02.2019. 09:47

Мач има две оштрице, смишљен је једноставан начин за пљачку грађана - наплате паркинга, воде и других комуналних услуга, сада се то обија о главу државним институцијама. Ако Паркинг подноси предлог за извршење и на износе од све до три хиљаде динара, за које трошкови извршитеља и адвоката буду од десет до петнаест хиљада, што не би грађани који су оштећени цепнули државу за наук. Адвокати и извршитељи, разуме се, нису никада били гадљиви на новац, а поштење им ни у једном случају није важно.

Vlajko

22.02.2019. 09:52

Zar u sporu sa državom kakav je bio sa rezervistima državu ne zastupa pravobranilaštvo? Moglo se naći rešenje dogovorom i nagodbom o visini isplata i dinamici ali su sve prepustili advokatima i izvršiteljima. Sada su im oni krivi umesto da su našli sami rešenje a ne terali inat po principu tužite nas pa ćete da vidite. I sama država zna da će procesi najčešće da traju i po desetak godina pa ko živ ko mrtav. Ali, došla maca na vratanca.

Kralj Duka

22.02.2019. 09:53

Pa zasto drzava nije izasla pred sve koji su obukli uniformu i podelila im jednak iznos? pricamo o '99 I Nato bombardovanju. A sta je sa vojskom, uglavnom redovnom, koja je bila na zastiti drzavne granice sa Albanijom '98 godine? Zvanican stav je da to nije bio rat, da drzava ne bi isplacivala penzije porodicama izginulih vojnika, ali su oficiri dobijali cinove... Sta su na granici sem policije radili diverzanti, padobranci, vojni policajci, saj, frenki? Sami smo sebi neprijatelji…..

Tarabic

22.02.2019. 09:56

Neka država plati svoj dug i nikom ništa. Dobio sam presudu molim lepo. jer ako ne platim struju vidu telefon porez eto izvršitelja zato mogu da prodam gusenice od tenka. Bagra pljačka zemlju a nema za ino što je moje.

Tarabiću

22.02.2019. 11:43

@Tarabic - Ne možeš da prodaš gusenice od tenka. Jesi li vratio opremu po završetku dejstav - sve ono što si dugovao - sve ono što nije bilo tvoje pa da možeš tražiti i ono što je tvoje? Ovde je nešto drugo tema, ako nisi razumeo, trebalo je da ti se "javi"

Gradimir Radivojević

22.02.2019. 10:14

Izvršitelji su najveće zlo, oni nameštaju prodaju oduzete imovine svojim prijateljima i ortacima pod povoljnim uslovima.

radenko

22.02.2019. 10:48

Evo bruke.Kada je obican gradjanin u pitanju a radi se o IZVRSITELJIMA sa istim troskovima gradjanin je duzan da plati.Ko je bio na vlasti nije bitno.Al jel u reddu da jedni budu isplaceni drugi ne,Zasto nova vlast nije odmah isplatila dugove i tuzbi ne bi bilo.Lep bilo ici po brdima i snegu i sttraqhovati od NATO avona,Platite i ne dizite buku.

dobrovoljac

22.02.2019. 10:49

da se razumemo ni meni dnevnice nikad nisu isplacene ali mi ni netrebaju nisam zbog novaca isao da branim otadzbinu.A za ostale tuzno je da advokati uzmu vise od boraca ali zasto drzava toliko dugo ceka da se to resi zao mi je ove vlade koju je docekao sav nered i zaostali nemar predhodnih vlasti da rasciscava.

Samir

22.02.2019. 10:49

Kada sistem udari po državi to je problem, a kada ke u pitanju običan narod to je u redu i da ne zaboravimo i ministarstvo odbrane koristi izvršitelje kad treba da izbaci veterane iz hotela Bristol...

Nenad

22.02.2019. 10:52

Naravno da postoji kriminalna sprega advokata, sudija i sudskih izvršitelja. Železnica Srbije ad je do sada platila preko 2.000.000.000 RSD po osnovu sudskih sporova za smenski rad, regres i topli obrok, a još 8.000 sporova nisu pravosnažni. Da sve bude još tužnije železnica je kroz zaradu isplatila sve obaveze radnicima, ali u platnim listicama to nije posebno naznačeno, pošto su sndikati tražili da se preko uvećane vrednosti radnog čas i uvećanja koeficijenata obračunaju zakonske obaveze

Miloš

22.02.2019. 10:57

kada ti isti izvršitelji naplaćuju za državu, onda oni rade svoj posao. Sada kada treba da se naplati od države, onda su sprega kriminalaca.

kolubara

22.02.2019. 11:29

A ko je to ponudio isplate dnevnica iz Ministarstva npr u Kolubarskom okrugu ljudima koji su branili ovu zemlju a nisu hteli da tuže Državu?Mi smo takvi i glupi i diskriminisani.I treba da Vas tuže!!!

buki

22.02.2019. 11:50

Pa sto nisu platili rezervistima dug, onda im advokati i izvrsitelji ne bi uzeli nista?!

Dacha77

22.02.2019. 11:59

Kriva je država ili bolje rečeno političari koji su 2008 dali pare jednima da bi došli na vlast!!! Sad je došao red da se svima daju pare, a država neka radi svoj posao i neka hapsi političare koji zarad fotelje su ugrozili budžet!!!

Jovan Tamburić

22.02.2019. 12:03

Sve je ovo u dogovoru sa mafijom u ministrstvu odbrane. Prvo su advokati nudili nagodbu ali su pametnjakovici i lopovi to odbili. Sada su im krivi advokati i izvrštelji umesto da su našli sami rešenje. U ovom predmetu sudove je bata oslobodio da sude i evo rezultata. Šta je radilo vojno pravobralilastvo do sada zbog njega je i nastao ovaj problem. Sada treba neko da odgovara licnom imovinom. Svi ce oni da se namire ali trpe rezervisti i vojnici za cije plate, topli obrok, i dr. nema novca.

Sudija Greg

22.02.2019. 12:42

Zašto komplikovati sa tužbama, gluposttima, izvršiteljima i td. kada to može da se sistemski reši i donese poseban zakon ili uredba Vlade i da se svima isplati. Nije velika pamet da se odrede iznosi. Ako je obveznik bio 3 meseca neprekidno mobilisan lako se izračuna iznos naknade. Za one koji su bili manje dana umanji se onoliko koliko su bili manje dana. Šta je to toliko komplikovano? Ovako se sve birokratizuje, dolazi do ovakvih pojava, Mnogi nisu ni podnosili tužbe i šta? Pojeo vuk magarca.

Amaterizam

22.02.2019. 12:52

Uzasan Amaterizam, ljudi bez skole, lazne diplome, nestrucnost nas polako stize. Jedino ministar propagande nesto vredi sto se tice propagande, ostalo je nula ali nula. Samo zahvaljujuci propagandi dobro im ide! Ne pitaju sta kosta kad trebaju mediji da se kupe, ostalo je ama toootalno nebitno!

milan

22.02.2019. 12:54

sve koji su bili u vlasti do 2012 god. na optuženičku klupu i da se usatanovi što nisu isplačivali ratne dnevnice svima a ne samo onim koji su bili u demokratima to mora da se proveri a što se triće advokata oni su postali dno dna jer i dalje prave nagodbe sa sudijama koje su demokrate dovele na sudijske funkcije

električar

22.02.2019. 13:31

Postoji kriminalna sprega advokata, sudija i sudskih izvršitelja, to je prilično očigledno ali, ne bi to moglo da se sprovodi tek tako i tek tako dugo da to neko "gore" nije "aminovao". Njega treba naći, u protivnom ništa, borili smo se za vlast, idemo dalje !

bigserb

22.02.2019. 14:11

A kada na isti nacin izvrsitelji zbog duga od 3.000 din naplate 20.000 din, onda je to OK, jel tako? A svi znamo iz koje stranke su svi do jednog izvrsitelja, imea im pocinje na S, a zavrsava na NS!

Miško Avramović

22.02.2019. 14:37

Ma jel to država plače zbog svog "čeda", izvršitelja? A joj, jel Vas boli, il se folirate. Pa šta mislite koliko boli običnog Srbina koji nije imo para da plati struju, vodu, ratu kredita...... a Vi mu pošaljete ove krvopije. Koga Vi lažete, baš Vas zabole za državne pare.

Darko

22.02.2019. 14:43

Mozda gresim, ali mi je receno kada sam dobio tri izvrsenja za jednu tuzbu, da je sudija ( ili sudsko vece, nebitno ) koji je dozvolio tri izvrsenja mogao (trebao ?) da objedini sva tri izvrsenja. Da li je ovo tacno, mozda bi mogao neki sudija da nam odgovori. Ne verujem da sudija nije imao mogucnosti da objedini i ove pojedinacne tuzbe, ako su podnete od jednog advokata za vise lica. Problem je sto zakon nije jasno definisao ovakve situacije gde je jedan tuzeni, a vise poverilaca.

maniks

22.02.2019. 14:48

Sve ovo sto se desava oko dnevnica i isplata rezervom sastavu isto ce se desiti i sa penzionerima i njihovim tuzbama tako da ce za godinu ili dve biti jos gore a drzava ce morati da im vrati ono sto im je oduzela. i to sa kamatom. i sada ko je kriv. Osnovno pitanje zasto je drzava a sa tim u ovom slucaju Ministarstvo odbrane doslo u ovu situaciju i zasto ljude nisu isplatili odmah , jer da je to uradjeno do ovoga nebi ni doslo.. Prosto da prostije ne moze biti.

lola

22.02.2019. 14:51

Zakon o privatnim izvrsiteljima koji je na snazi donet je u Skupstini i red je da se dosledno primeni i na drzavi kao i na onima koji nisu platili smece,vodu,parking

Nebojsa

22.02.2019. 15:29

A ne smetaju izvrsitelji kada na pravdi Boga otimaju imovinu, ne smetaju mu kada falsifikovanim listom o vlasništvu neko digne kredit a onda uzmu stan pravom vlasniku. Tada nema kriminala. Kada prodaju imovinu u bescenje ćutao je. Eto me ke i na tvojim vratima.