Buduće mame čekaju primanja od aprila

J. Ž. SKENDERIJA

četvrtak, 01. 11. 2018. u 16:02

Будуће маме чекају примања од априла

Prevarene radnice okupile su se letos ispred Vlade Srbije Foto P. Mitić

Ni posle pet meseci nije rešen status radnica "Hendi tela". Dokumenta 30 trudnica zarobljena u ugašenoj firmi

POMOĆ trudnicama iz propale firme "Hendi tel" ni posle pet meseci nije stigla. Porodilje su, uz veliku muku i uz angažovanje premijerke Ane Brnabić, svoj novac dobile sredinom septembra, dok su papiri 30 budućih majki još zarobljeni u nepostojećoj firmi, a poslednje što su primile su naknade za mart i april. Ministar Zoran Đorđević im je još u julu obećao da će država učiniti sve da pomogne, a da je "vlasnik firme kooperativan i voljan da reši problem".

Kako su "Novosti" već pisale, katanac na oko 200 prodavnica mobilnih telefona i tehnike stavljen je još krajem maja, bez ikakve najave. Dokumentaciju u "Hendiju" niko od maja nije obrađivao, pa se tačan broj žena kojima su uskraćena prava zvanično i ne zna. Bez posla je ostalo oko 900 radnika, među kojima je 68 porodilja i tridesetak trudnica.

Marija Stojković, trudnica iz Jagodine, kaže da je od 30 oštećenih, 11 budućih mama bolovanje otvorilo u maju, a ostalih 19 ranije. Neke su se u međuvremenu i porodile.

- Svim ženama koje su bile na porodiljskom u trenutku kada je "Hendi" propao isplaćen je novac za period od maja do septembra - kaže naša sagovornica. - Od 1. jula, po novom zakonu o finansijskoj podršci porodicama sa decom, novac leže direktno na račun, a nama trudnicama je rečeno da ne postoji način, po zvaničnim propisima, da nam se zaostali dug uplati.

Ona navodi da knjigovođa koji radi za nepostojeću firmu "Hendi" još nije predao doznake ni za maj mesec u Republički fond za zdravstveno osiguranje. To znači, tvrdi naša sagovornica, da su svi izveštaji lekarske komisije za poslednjih pet meseci zarobljeni u "Hendiju".

- Ni posle toliko vremena u RFZO nije stigao podatak da sam na bolovanju, iako sam prošla nekoliko komisija - kaže Stojković. - U rešavanju problema poslednjih meseci niko nikada nije razdvajao trudnice i porodilje, a ispalo je da smo mi buduće mame građani drugog reda. Sada se nadležni pozivaju na zakon, kao da u junu nisu znali da on postoji.

Marija Stojković

Oštećene trudnice su se obratile dopisom Zoranu Đorđeviću, ministru za rad, ali odgovor nisu dobile. Iz kabineta premijerke Brnabić im je obećano da će učiniti sve što je u njihovoj moći da se problem reši.

- Tražimo od Ministarstva za rad da nam zvanično izda papir da iako smo trudnice nismo zakonom zaštićene - kaže ona.

INSPEKCIJA DžABA NAREDILA

PREMA zahtevima zaposlenih iz "Hendi tela", inspektori rada su izašli na teren i 2. avgusta je izdato rešenje kojim se nalaže da u roku od 20 dana reše probleme nastale zatvaranjem firme. To podrazumeva rešavanje radnopravnog statusa invalida, isplatu zarade, kao i obračun zarade zaposlenima koji su odsutni zbog bolesti, trudnoće, porodiljskog odsustva ili radi nege deteta. Rok je istekao pre dva i po meseca, a nalog inspekcije nije ispunjen.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

GROTE

02.11.2018. 02:29

Gde su botovi, šta kažu na ovu situaciju izgleda da ih ne interesuje što su žene ostale bez prihoda....