Porodilja iz Priboja preminula zbog greške lekara

A. Rovčanin

12. 06. 2018. u 15:04

Породиља из Прибоја преминула због грешке лекара

Zgrada Opšte bolnice u Priboju, Foto A. Rovčanin / Biljana Slović, foto privatna arhiva

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar naglasio da će postupak biti pokrenut protiv zdravstvenih radnika
UŽICE – PRIBOJ - Uzrok smrti porodilje Biljane Slović(31) iz Priboja, koja je 1. januara ove godine u pribojskoj bolnici na svet donela dečaka, a zatim 3. marta preminula u Kliničkom centru, je greška lekara.

Nakon tri meseca čekanja, ovo je novinarima kazao u utorak u Užicu ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

- Najverovatnije će biti pokrenut postupak, jer su nađeni elementi da se nije postupalo po pravilima po kojima je trebalo - istakao je Lončar.

Pročitajte još:


Ministar je naglasio da će postupak biti pokrenut protiv zdravstvenih radnika, međutim ne preciziravši protiv kojih i iz koje zdravstvene ustanove, s obrzirom da se Biljana Slović osim u Priboju lečila i u Užicu i Beogradu.

Biljanin otac Milanko Grozdanić, odmah nakon njene smrti prst je uperio u lekare koji su je lečili u Priboju i vest koju je saopštio ministar dočekao je sa olakšanjem. Uveren je da Lončar priča o troje ginekologa iz Priboja protiv kojih je on podneo krivičnu prijavu.

- Ovog trenutka bih potražio te doktore da ih pogledam ih oči, ali sačekaću dok imena ne budu zvanično saopštena. Dok je Biljana umirala, oni su prevrtali očima na moje molbe da je pošalju u drugu ustanovu, tvrdeći da joj nije ništa. Hvala Ministarstvu i gospodinu Lončaru što nisu dozvolili da se krivac nikad ne sazna, da oni nisu reagovali plašim se da bi Zdravstveni centar Užice zataškao slučaj – u dahu je kazao Grozdanić.

Foto A. Rovčanin: Ministrar zdravlja Zlatibor Lončar

Biljana Slović porodila se carskim rezom prvog dana 2018. Četiri dana kasnije je dobila visoku temperaturu koja ju je pratila do smrti. Iz Priboja je u Užice upućena tek 25. januara, i to posle upornih molbi njene porodice prijepoljskim lekarima da preduzmu nešto. Sve vreme se žalila na bol u plućima. Zbog teškog zdravstvenog stanja Biljana je 30. januara iz Užica upućena u Klinički centar gde je izgubila bitku za život.

Mada je Lončar nagovestio ko je kriv, zvanični izveštaj komisije Ministarstva zdravlja još uvek nije dostavljen Osnovnom javnom tužilaštvu u Prijepolju pred kojim se vodi predistražni postupak protiv troje ginekologa po krivičnoj prijavi Milanka Grozdanića.

Ministar Lončar je napomenuo da po izveštaju nadležne Inspekcije pribojska bolnica zadovoljava uslove za obavljanje porođaja.
Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Ap0qalypto

12.06.2018. 15:43

Mozda ustanova ispunjava uslove, ali ustanova je dovela do tragicne smrti ove mlade zene. Njen decak nikad neće videti svoju majku!!!

Nikolica

12.06.2018. 15:51

To troje je izgleda najbolje što Pribojska bolnica ima, jer svi pobegoše u "prestonicu" ili van iz ove "farme" od države...