Prosvetari traže bonus

I. M.

07. 12. 2017. u 16:03

UNSPR upozorava na težak materijalni položaj zaposlenih u srpskim školama. Zahtevaju 20.000 i dva povećanja plate po 10 odsto

Просветари траже бонус

Sindikati tvrde da direktori krše propise o fondu časova

UNIJA sindikata prosvetnih radnika Srbije traži isplatu bonusa od 20.000 dinara zaposlenima u prosveti, sa argumentom da je svaki radnik u školama od 2014. u proseku zakinut za po 100.000 dinara. Od vlade i ministarstva traže i hitne pregovore o povećanju zarade, s predlogom da dogodine plate budu uvećane dva puta po deset odsto.

Na dugoj listi dugovanja prema prosvetarima, prema rečima Vladimira Adžića iz USPRS, nalaze se i četiri svetosavske nagrade, što je 20.000 dinara po zaposlenom. On je ukazao i na to da će, najavljenim povećanjem minimalne cene rade zaposleni u prosveti od prvog do petog stepena stručne spreme raditi za istu - minimalnu platu.


PROČITAJTE I: Prosvetari-tuze-drzavu

Drugi veliki problem na koji je ukazano na konferenciji za novinare USPRS jeste to što direktori pojedinih škola krše zakon tako što neće da prime tehnološke viškove. Uprkos preporuci komisije koju čine i predstavnici Ministarstva prosvete i sindikata da zaposleni koji je u jednoj školi ostao bez fonda časova treba da bude primljen u školu u kojoj postoji slobodno radno mesto, neki direktori to ne sprovode.

- Ukoliko ministar ne bude iskoristio zakonsku mogućnost da smeni ove direktore, onda ćemo zatražiti odgovornost ministra - upozorava Dobrivoje Marjanović, član IO Unije, koji je naveo nekoliko takvih slučajeva.

Jasna Janković, predsednica Unije, upozorila je da će, ako se samovolja direktora ne zaustavi, svi tehnološki viškovi koji nemaju nijedan čas u normi, od Nove godine, uz otpremninu, biti otpušteni.


NADOKNADA ZA "DOSITEJ"

- NASTAVNICIMA koji unose podatke u informacioni sistem "Dositej" država duguje nadoknadu za godinu dana. Ministar prosvete septembra prošle godine potpisao je pravilnik prema kome ovim ljudima treba da se isplati po četiri odsto prosečne plate za ovaj posao, a još nisu dobili ništa - kaže Vladimir Adžić.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Autoimuna

07.12.2017. 16:27

o cu pricaju vise ovi ljudi?! ako im se ne dopasa plata neka ustupe svoja mesta mladjim kolegama.

dd

08.12.2017. 13:25

@Autoimuna - Rado bih ustupila mesto mla]im kolegama, ali me zakon sprečava u tome. Iako imam blizu 35 godina staža još nemam onaj drugi uslov za penziju. Kada sam se zapošljavala bilo je dovoljno odraditi 35 godina i mirno prepustiti posao novim kolegama. Kako mi se to desilo? Pa tako što sam bila "glupa" i završila fakultet u roku i prihvatila prvi posao koji mi se nudio. Raspitajte se malo - neće mlade kolege da rade za ovu našu platu. Nađosmo matematičara sa stotinu čuda, o stranim jezicima da ne pričam.

Драган Јанковић

07.12.2017. 19:03

Доста ботовских коментара. Држава уништава просвету са свих страна.