Srpski Zejtinlik još skriven kraj Kragujevca

V. CRNJANSKI SPASOJEVIĆ

23. 11. 2016. u 18:50

Posle dve decenije ponovo inicijativa da se obnovi Centralno groblje naše vojske u Velikom ratu. Posle Drugog svetskog rata na mestu 2.500 krstača posađena šuma

Српски Зејтинлик још скривен крај Крагујевца

Nekad i sad: Kosti hiljada vojnika palih 1914. i 1915. danas su neobeležene

PROŠLO je punih 18 godina otkako je Miloslav Samardžić, glavni i odgovorni urednik "Pogleda", podneo kragujevačkoj skupštini inicijativu da se obnovi "srpski Zejtinlik" - srpsko vojničko groblje iz 1914-1915. godine, na prostoru Šumarica, između kamenog lava i hotela, gde su sahranjivane žrtve sa Cera, Kolubare i drugih bitaka.

Ova inicijativa je svojevremeno prihvaćena, ali do danas nije realizovana. Samardžić je ponovo, skoro dve decenije kasnije, preko medija inicirao obnovu 2.500 starih grobova.

- Sramota je da skoro niko ne zna da pored starog srpskog groblja, kraj kog je, u međuvremenu, podignut spomenik Šumadijskoj diviziji, i dalje leže neobeležene kosti hiljada palih vojnika - kaže Samardžić.

Groblje kraj Kragujevca bilo je centralno groblje srpske vojske u Prvom svetskom ratu. Kada su sukobi počeli, u Kragujevac su se smestili prestolonaslednik, Vrhovna komanda i centralna vojna bolnica, u koju su donošeni teški ranjenici sa svih frontova u zemlji, već od leta 1914. Preminuli vojnici sahranjivani su na tada još nepošumljenom brdašcu.

Odmah pored postojalo je groblje iz srpsko-turskih ratova 1876-1878. U mirnodopskim vremenima tu su sahranjivani i vojnici preminuli tokom odsluženja vojnog roka u Kragujevcu, a zatim i poginuli u balkanskim ratovima.

UMESTO GROBLJA SPOMENIK

VEROLJUB Stevanović, tadašnji gradonačelnik Kragujevca, kaže za "Novosti" da se načelno seća inicijative, ali ne i detalja. Dodaje i da ne zna zašto groblje nije obnovljeno, ali je spomenik Šumadijskoj diviziji, kaže, podignut kao sećanje na pale Srbe u Prvom svetskom ratu.

U oktobru 1915. srpska vojska se povukla, nemačke i austrougarske trupe zauzele su Kragujevac, ali neprijatelj nije oskrnavio srpsko vojno groblje. Okupatori su jedino iz Topole preneli belog mermernog lava, jednog od dva koje je naručio kralj Petar Prvi za svoju zadužbinu na Oplencu. Postavili su ga ispred svog vojničkog groblja, u blizini srpskog.

Između dva rata okupatorsko groblje nije ni skrnavljeno, ni održavano, a vojnici su i dalje sahranjivani u Šumaricama, desno od kamenog lava. Kada je počeo Drugi svetski rat, Nemci su se odužili, pa opet nisu dirali srpsko groblje, a svoje su uredili i nastavili tu da sahranjuju vojnike.

Po oslobođenju, komunisti su, kaže Samardžić, odmah porušili nemačke i austrougarske grobove, a zatim su uništeni i krstovi sa humki rodoljuba, streljanih 21. oktobra 1941. Srpsko groblje u prvi mah nije dirano, međutim, posle nekog vremena, Radomir Rakonjac, bolničar u centralnoj bolnici srpske vojske, učesnik albanske golgote i solunac, načuo je da se sprema rušenje i poslao sina Milovana da krišom slika. I zaista, jedne noći, odnete su na hiljade drvenih krstača. Ostao je samo mermerni lav i dva kamena spomenika. Sledećeg proleća na tom mestu posađena je šuma.

- Da bi prikrili tragove, komunisti su ostavili deo starog groblja iz srpsko-turskih ratova, da svako ko sazna da je tu nekada postojalo vojničko groblje, pomisli da je to to. Ni ono, međutim, nije održavano, a mnogi spomenici su izmešteni prilikom izgradnje etno-kuće - kaže Samardžić, i podseća da je to bilo u skladu sa tadašnjom ideologijom koja je priznavala samo predkumanovsku Srbiju. Zato misli da je pravi trenutak da se nepravda ispravi.
Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (16)

Зоран

23.11.2016. 19:20

Који смо ми народ?Немамо већег непријатеља од себе самих.То су србинкомунисти рушили а не неко други.То су били људи зли и наопаки.

Duda

23.11.2016. 20:33

To je omiljeno mesto za veselja i slavlja , zato nam je toliko dobro . Nista nama nije sveto .

mile

23.11.2016. 20:36

Zašto ''Veliki rat'' mjesto Prvi svjetski rat, da li zato da bi Drugi bio ''Mali rat'' i abolirao neonaciste koji se otvoreno danas reklamiraju.

Иван

24.11.2016. 09:24

@mile - Први светски рат је био први рат светских размера па је, стога, у историји познат као Велики рат. Нико се није надао да ће убрзо доћи нови. Нема ту никаквог аболирања.

Miodrag

23.11.2016. 21:16

Pa se posle cudimo i navodno zgrazavamo sta rade na Kosmetu. Najgori istrebljivaci svega srpskog,a posebno pozitivnog su bili i dan danas su, komunisti.

Лаки Топаловић

23.11.2016. 21:18

Хоћеш да уништиш један народ? Дај му комунизам. Људи којима ништа није свето, ни отац, ни мајка, ни брат... Само Партија!

Jagodinac

23.11.2016. 21:48

I ko ce da podize spomenike junacima sa Cera, Kajmakcalana, Kolubare? Danasnji Srbi koji su prodali i slobodu i Srbiju za koju su ratovali junaci cije kosti pocivaju na ovom groblju?

Каработовић

24.11.2016. 09:25

@Francesco - @ "Francesco" - А ви бате како`те? Баш млого лошо, а???

Деки

24.11.2016. 09:21

Као што рекох више пута,аустроугарски каплар и његове комуњаре су највећи и најгори крвници србског народа,најопаснији олош који се појавио у историји нашег народа.Немачким фашистима нису сметали србски гробови,али Ћопи јесу, паметном довољно!Међутим,изостављена је једна веома важна и битна чињеница.На том истом подручју су стрељана наша словачка браћа,регрутована у титове аустроугарске трупе,а који нису хтели да пуцају на Србе.Организовали су побуну,која је сломљена и сви су побијени!Слава им!!

iz glave

24.11.2016. 09:42

У Србији прилике су так'е, бабе славе, презиру јунаке, зато и ви не муч'те се џабе, српска децо, постаните бабе.

Deda

24.11.2016. 09:59

Groblje u Kragujevcu će moći da se obnovi. Međutim u Novom Sadu neće moći. Gradske vlasti su 2003 godine izgradile saobraćajnicu preko groblja gde su sahranjeni streljani u drugom svetskom ratu i posle.Neki grobovi su eshumirani a preko 1000 hiljadu je utovareno sa zemljom i odneto na gradsku deponiju.

Ruben

25.11.2016. 10:18

To je vam vasa borba dala ; da se zagrebacki makro stavlja u mauzolej i slavi kao bog a srpski junaci zarastu u korov i zaborave kao da nikada i nisu postojali.