Predstavnički dom Kongresa usvojio rezoluciju o braći Bitići

Tanjug

23. 10. 2019. u 07:45

Представнички дом Конгреса усвојио резолуцију о браћи Битићи

Foto AP

U dokumentu se navodi da od napretka u rešavanju tog slučaja treba da zavisi razvitak odnosa Sjedinjenih Američkih Država i Srbije

Predstavnički dom Kongresa SAD usvojio je rezoluciju, kojom se od Srbije zahteva da reši slučaj ubistva trojice braće Bitići - Ilija, Agrona i Mehmeta, koji su bili američki državljani.

Rezoluciju sada treba da usvoji i Senat.

Rezoluciju je u aprilu ponovo podneo kongresmen Li Zeldin iz Njujorka, a usvojio ju je Odbor za spoljnu politiku Predstavničkog doma 17. jula.

U dokumentu se navodi da od napretka u rešavanju tog slučaja treba da zavisi razvitak odnosa Sjedinjenih Američkih Država i Srbije, prenosi Glas Amerike.

"Neprihvatljivo je da nijedna osoba nikada nije proglašena krivom za ubistvo braće Bitići ili bilo kojih drugih zločina povezanih sa njihovom smrću i da se niko ne suočava sa optužbama za te zločine", navodi se u rezoluciji.

U dokumentu se navodi i da bi rešenje tog slučaja trebalo da se postavi kao prioritet za istragu i krivično gonjenje onih za koje se smatra da su odgovorni za zločin.

Pročitajte još - Bitići dežurni žeton kojim se ucenjuje Srbija

"Vlada Srbije i njena relevantna ministarstva i kancelarije, uključujući i Tužilaštvo za ratne zločine Srbije, trebalo bi da postave kao prioritet istragu i krivično gonjenje zvaničnika za koje se veruje da su odgovorni za te smrti", kaže se u tekstu dokumenta.

U tekstu se navodi da se odgovornim za ubistvo smatra nekadašnji komandant policijske jedinice Žandarmerija Goran Radosavljević Guri.

Da se rezolucija usvoji založili su se američki kongresmeni Eliot Engel i Lio Zeldin.

Govoreći na početku sednice Engel, koji je i predsednik Odbora za spoljne poslove Predstavničkog doma rekao je da rezolucija "jasno stavlja do znanja da Srbija mora da istraži smrt braće Bitići i privede krivce pravdi".

Pročitajte još - Sporna smrt braće Bitići

"Ona poziva i vladu SAD da ohrabri i pomogne u uspešnom sprovođenju slučaja", rekao je Engel.

Braća Mehmet, Agron i Ilija Bitići poreklom sa Kosova, vratili su se na Kosovo kako bi se borili na strani takozvane OVK u sukobima 1999. godine.

Njihova tela otkrivena su jula 2001. godine u masovnoj grobnici u Petrovom Selu, u istočnoj Srbiji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

Nikola U.

23.10.2019. 08:06

Pa jeste, strašno je to što se desilo, itd, isl... Ali, nekako nemam razumevanja za ovakve priče kad pomislim na nesretnike pobijene, poklane i silovane svuda po Kosovu i u Albaniji, tela ubijenih Srba u raspadanju bez bubrega i jetri po raznim "bunkerima" za šta su direktno odgovorni baš Amerikanci. Znači braća Bitići su mnogo važni, a braća Ristić nisu? Amerikanci su šampioni cinizma!

Čika Velja

23.10.2019. 10:20

Pitanje:"Da li su nevedena braca Bitici dosla na Kosovo po preporuci doktora da bi popravili krvnu sliku,ili su dobrovoljno i svesno,sa ogromnom dozom ponosa dosli u rat,a u ratu se ubija i gine"??? Iskren odgovor na pitanje je odgovor na to kakav stav treba zauzeti?!?!

pablo

24.10.2019. 02:25

@Čika Velja - Čika Velja@Na vojnom polju se ubija i gine, a likvidacija zarobljenika pokopanih u masovnu grobnicu je zlocin.

драгана

06.11.2019. 13:18

@Čika Velja - Jel' da-vojno polje?Nisu oni dostojni nazvati se vojskom.Vonik ne otima ljude,nr čini zločine nad civilima,DECOM.Divlja horda,često drogiranih,zločinaca nije vojska.Znaju i oni sami.Istina je bolna,jedna i sveta.

Dragan

23.10.2019. 15:20

Jel tu rezoluciju imaju i za ostale teroriste sa njihovim drzavljanstvom koji su se na primer borili protiv Amerike u drugim zemljama? SLikani sa obelezjima teroristicke organizacije OVK i Americkim zastavama i traze pravdu ?

Бане PFC

23.10.2019. 18:00

Дошли су илегално са најгорим злочиначким намерама према српском становништву на Косову и Метохији.И шта је требало?Сместити их у Хајат 10 дана?!Терористички зликовци немају националност.Зна се како треба са њима!

Rajko

23.10.2019. 20:19

"Neprihvatljivo je da nijedna osoba nikada nije proglašena krivom za ubistvo stotina nevinih Srba tokom bespravnog bombardovanja Srbije i da se niko ne suočava sa optužbama za te zločine",

Miso.Pec

23.10.2019. 20:32

Srpski parlamet podhitno da usvoji rezoluciju kojom se traži ratna odšteta za zločinačko bombardobanje Srbije od strane Amerike,ubijanje nedužne dece i drugih civilnih i vojnih žrtava i da će od toga zavisiti dalji odnosi Srbije sa Amerikom.Interesantno je da u Americi niko do sada nije odgovarao za navedene zločine.

драгана

06.11.2019. 09:24

Braća Bitići,AMERIČKI državljani - to je bitno.Uvek se setim propasti Rimskog carstva.Ista priča.