SRBIJA je posvećena rešavanju slučaja ubistva američkih državljana braće Bitići, a srpski nadležni organi rade da se taj postupak procesuira i utvrde i sankcionišu odgovorni - rekla je ministarka pravde Nela Kuburović povodom odluke Odbora za spoljne poslove Predstavničkog doma SAD da usvoji rezoluciju u kojoj se navodi da za vlasti u Srbiji prioritet treba da bude suđenje odgovornim za smrt braće Bitići, američkih državljana koji su učestovali u sukobima na Kosovu.

Kuburovićeva je podsetila da je rešavanje slučaja ubistva braće Bitići jedno od otvorenih pitanja koje Srbija ima sa SAD i to je jedno od pitanja koje se uvek postavi kada razgovarate sa američkim državnicima.

Ona je dodala da Tužilaštvo za ratne zločine sprovodi odgovarajuće istražne radnje i istakla da postoji potpuna posvećenost nadležnih organa, ali i da Srbija ništa ne krije.

- Federalni istražni organi SAD imali su mogućnost uvida u gotovo sve spise predmeta pred Tužilaštvom za ratne zločine i svakako i dalje ostajemo posvećeni rešavanju ovog slučaja - navela je Kuburovićeva.

PROČITAJTE JOŠ - Odbor Predstavničkog doma usvojio rezoluciju o braći Bitići

Inače, usvajanjem rezolucije u Odboru američkog Predstavničkog doma za spoljnopolitičke poslove otvoren je put za njeno usvajanje pred punim sastavom Kongresa.

U rezoluciji se navodi i da pojedince odgovorne za ubistvo treba izvesti pred lice pravde, pošto "još niko nije proglašen krivim za pogubljenje braće Bitići ili bilo koje druge zločine povezane sa njihovom smrću i što nijedan pojedinac čak nije optužen za te užasne zločine".

- Za Vladu Srbije i relevantna ministarstva i kancelarije, ukljućujući i Specijalno tužilaštvo za ratne zločine, trebalo bi da bude jedan od prioriteta da što pre istraže i krivično gone aktuelne i bivše zvaničnike za koje se veruje da su direktno ili indirektno odgovorni za njihovu smrt - navodi se u rezoluciji.

NESTRPLjENjE I FRUSTRACIJA

REZOLUCIJA Kongresa SAD vezana za slučaj Bitići je "izraz nestrpljenja i frustracije", ali i pokazuje da SAD još imaju interes da vide pravdu za porodicu Bitići - izjavio je ambasador SAD Kajl Skot. - Taj slučaj će i dalje biti na našoj bilateralnoj agendi. Rezolucija je stav i mišljenje da su tri američka građanina ubijena u Srbiji kada su bili u rukama srpske policije i niko još nije odgovarao za to i nema pravde za porodicu Bitići koja na to čeka već 19 godina.