Srpski generali: Optužnica je poruka Hrvata uoči obeležavanja Oluje!

J. Kerbler, D. Vujičić

28. 07. 2019. u 11:02

Српски генерали: Оптужница је порука Хрвата уочи обележавања Олује!

Milan Čeleketić, Slobodan Tarbuk

Generali koje Zagreb tereti za granatiranje Siska 1995. godine, za "Novosti". Milan Čeleketić: Gađali su sa stadiona i ja sam im uzvratio. Slobodan Tarbuk: Da sam hteo, napravio bih od grada "tepsiju"

OPTUŽNICA Zagreba protiv kolega i mene je nova ustaška ujdurma, način da Srbima "čestitaju" zločin, kada su nas, 4. avgusta, isterali sa ognjišta. Mada sam znao za istragu protiv mene i mojih oficira, nisam verovao da će dići optužnicu. I oni su svesni činjenice da sam te 1995. od Siska mogao da napravim "tepsiju" samo da sam hteo, ali nisam.

Ovako je, na informaciju da je protiv njega podignuta optužnica u Hrvatskoj za ratni zločin granatiranja Siska, reagovao general Slobodan Tarbuk, nekadašnji zapovednik Banijskog korpusa. Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo za zločine tereti i generala Milana Čeleketića, bivšeg komandanta Srpske vojske Krajine, te pukovnike Žarka Gačića, Milorada Jankovića i Jovana Pavlicu.


PROČITAJTE JOŠ: SRNA TVRDI: Forenzičari Unmika znali za "žutu kuću"

Za "Novosti" je general Tarbuk potvrdio da je prošle godine dao iskaz našem tužiocu za ratne zločine koji je snimljen i poslat tužilaštvu u Zagreb:

- Nijedan vojnik ne bi trošio granatu od 34 kilograma da nije bilo vojnih ciljeva u Sisku. Takođe, da sam hteo da ubijam civile, rafineriju sam mogao da sravnim sa zemljom. Na nišanu sam imao rezervoar sa kiseonikom u sisačkoj železari, i jedna granata mi je bila dovoljna da se u ovom gradu na Savi napravi "Hirošima".

General Tarbuk podvlači da su se oficiri SVK vojnički besprekorno ponašali i u "Bljesku" i u "Oluji". Nisu želeli odmazdu, iako su bili svesni toga da je neprijatelj nadmoćniji. Vojnička čast ih je sprečavala da se svete hrvatskim civilima. Korektnost su očekivali i sa druge strane.

General Milan Čeleketić, komandant Glavnog štaba SVK do 1994, nije govorio u javnosti punih 25 godina. Ipak, za "Novosti", je bio kratak:

- Neka oni rade svoj posao. Terete me da sam gađao stadion, a ne navode da su odande dejstvovali u "Bljesku". Savest mi je potpuno mirna, sedim sa drugarima, uživamo u nedelji.

Kako saznajemo, oficirima koji žive u Srbiji prethodno su po zamolnici iz Hrvatske uzete izjave u Tužilaštvu za ratne zločine u Beogradu. Nezvanično saznajemo da nije realno da bi ijedan od njih mogao da bude izručen Zagrebu.


Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo u optužnici tvrdi da su srpski zapovednici naredili 1. maja 1995. godine napad na Sisak, pri čemu su poginuli civili, a mnoge zgrade su oštećene. Sve se događalo u vreme hrvatske vojne akcije "Bljesak", a nakon nje su zapovednici srpskih jedinica naredili granatiranje fudbalskog igrališta u Sisku sa okolnih banijskih brda. Na igralištu se, prema hrvatskoj verziji, održavao tradicionalni fudbalski turnir, a akcija je počela u 5.30.

U obrazloženju optužnice piše da su vojnici građali i oštetili više civilnih objekata na mestima gde nije bilo vojnih objekata i da je reč o odmazdi zbog operacija hrvatske vojske. U tom udaru na fudbalsko igralište i okolne zgrade poginula su četiri civila, a pet ih je ranjeno.

Istraga je počela još 2007. godine i obuhvatila je 39 osoba za koje se sumnjalo da su počinile ratni zločin u Sisku i okolnim gradovima. Županijski državni odvjetnik u to vreme, Stipe Vrdoljak rekao je da je policija podnela krivičnu prijavu za granatiranje Siska, a među prijavljenima je bio i Milan Kiković, za kojeg se tvrdilo da je učestvovao u formiranju srpskih vojnih snaga u tom kraju. Od tada do danas često se postavljalo u Hrvatskoj pitanje šta je sa optužnicom, koja se pojavila tek sada, sedmicu uoči obeležavanja "Oluje" u Hrvatskoj.


"ODREZALI" 20 GODINA

NEDOUMICA oko najnovijih hrvatskih optužnica ima mnogo, a jedna od njih je i ta što je ovim ljudima u susednoj republici već suđeno. Okružni sud u Petrinji izrekao je Tarbuku kaznu od 20 godina zatvora, jer je kao zapovednik garnizona u tom gradu 1991. godine naredio artiljerijsku paljbu. Milanu Čelekeliću sudilo se u odsustvu i za raketiranje Zagreba 1995. godine.


PROČITAJTE JOŠ: Međa na moru: Hrvatska traži nastavak razgovora oko razgraničenja na Prevlaci

PAKAO "BLjESKA" I SISKA

U AKCIJI "Bljesak" maja 1995, prema podacima "Veritasa", nastradalo je 283 ljudi, uglavnom Srba, među njima 56 žena i osmoro dece, dok se 129 osoba vodi kao nestalo. Niko od Hrvata nije odgovarao za taj zločin. Takođe, u Sisku je u drugoj polovini 1991. i u 1992. ubijeno ili nestalo ukupno 600 Srba.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

Jela

29.07.2019. 23:55

@Чеда - Чији злочин? Протеривање Срба је злочин! Регуларна војска је бранила државу. Паравојска није злочин? За мене одговорност без икаквог поговора. Не вређам никог. Говорим истину! То је требало ићи на договор а не насилно. И административне границе Хрватске не би никако могле бити важеће! Одговорност је њихова. И треба да одговарају!

pukovnik

29.07.2019. 22:51

pozzz za pukovnika zarka gacica mog komandanta inzinjeriske cete u kasarni borongaj davne 1978 u zagrebu

Jela

29.07.2019. 23:48

А Срби већ трче на море у Хрватску. Ови људи нису криви. Крива је Хрватска која се насилно отцепила. Хоће ли њихове "Зенге" да одговарају? Нека се срами цео свет ако се истина не поштује! Замена теза! По који пут су протерали Србе? И не одговарају ни за шта. Треба њих једном заувек ставити на место Срамота!

5C

13.08.2019. 17:55

Sve do jednog isporuciti,Kad je tim jugovicima bilo tesko da se bore protiv usrasa,nek im sad oni pokazu milost koju su zasluzili.Zahvaljujuci nesposobnim jugo oficirima koji su stitili ndha,zaustavljajuci svaku nasu oslobodilacku akciju,treba da osjete milost usrasa isto kao i onih 600 koji ostase vjerujuci im,iako su njihove pretke srbosjecima kasapili nepunih 50 i nesto godina prije.