Egzotika na domaćoj trpezi
02. 09. 2018. u 11:33
Pripremite drugačiju piletinu, sočne špagete, hladnu čorbu, salatu sa tunjevinom, losos u zelenom sosu...
Shutterstock
DRUGAČIJA PILETINA
Potrebno je:
200 g pilećeg filea
pola glavice zelene salate
30 g rukole
avokado
mango
50 g sira bri
so, biber
maslinovo ulje
sok od pola limuna
30 g pinjola
Piletinu isecite na kockice, začinite i ispržite na maslinovom ulju. Na pečenu piletinu stavite kriške sira da se malo istope. Avokado i mango očistite i isecite na kocke ili kriške. Ohlađenu piletinu sa sirom pomešajte sa avokadom i mangom i rasporedite po zelenoj salati. Začinite maslinovim uljem, limunovim sokom i pospite rukolom i pinjolama koje ste prethodno malo propržili u tiganju bez masnoće.

SOČNE ŠPAGETE
Potrebno je:
200 g špageta
zreli avokado
sok od pola limuna
struk mladog luka
2 čena belog luka
so, biber
bosiljak
maslinovo ulje
4 komada sušenog paradajza
Stavite vodu u lonac, posolite i kad provri dodajte špagete. Skuvajte ih al dente i ocedite. Dok se špagete kuvaju, spremite sos. Avokado prepolovite, izvadite mu košticu i izdubite ga kašikom. Ubacite ga u blender i miksajte "meso" iz avokada. Dodajte beli luk, mladi luk, limun, so, bosiljak, a po potrebi i malo vode u kojoj se kuvala pasta i dobro izmiksajte da dobijete kremasti sos. Za jači ukus, dodajte malo maslinovog ulja. Skuvane špagete sipajte u činiju i prelijte pripremljenim sosom. Izmešajte, pobiberite, pospite peršunom i komadima sušenog paradajza.

HLADNA ČORBA
Potrebno je:
100 ml hladne vode
200 ml jogurta
čaša kisele pavlake
2 manja, zrela avokada
2 manja krastavca
2 struka mladog luka
so, biber
peršun
Očistite avokado, izvadite košticu. U blender stavite vodu, jogurt, kiselu pavlaku, krastavac koji ste oprali i isekli na sitnije kocke, očišćen i sitno iseckan mladi luk, listove peršuna, so i biber, i na kraju "meso" od avokada. Sve sameljite i stavite u frižider još pola sata da se ohladi. Po želji možete poslužiti sa kockicama leda i ukrasiti štapićima od krastavca i nanom. Sipajte u manje čaše.

SALATA SA TUNjEVINOM
Potrebno je:
konzerva tunjevine
veliki avokado
2 kašike maslinovog ulja
3 kašike sveže isceđenog limunovog soka
2 struka mladog luka
2 kašike seckanog peršuna
so, biber
U veću činiju stavite tunjevinu. Avokado presecite na pola, izvadite košticu i isecite na sitnije kocke i dodajte ih tuni. Zatim ubacite na kolutove iseckan mladi luk, maslinovo ulje, limunov sok, biber, so i peršun i sve dobro izmešajte. Poslužite na kriškama prepečenog hleba ili uz obilje zelene salate.

LOSOS U ZELENOM SOSU
Potrebno je:
400 g filea lososa
zreli avokado
crni luk
sitno seckan peršun
sok od pola limuna
maslinovo ulje
so, biber
Sveži file lososa narežite na nekoliko komada. Posolite, pobiberite. Avokado ogulite pa stavite u seckalicu sa sokom od pola limuna i nekoliko kašika maslinovog ulja. Zatim dodajte sitno seckani luk i peršun, pa posolite. Maslinovo ulje zagrejte na srednjoj temperaturi pa stavite filete lososa, prvo deo sa kožom, zatim ružičasti deo i svaku stranu pržite nekoliko minuta. Gotov losos poslužite na kremi od avokada.

PUNjENI "BRODIĆ"
Potrebno je:
2 avokada
4 tvrdo kuvana jajeta
2 čena belog luka
3 kašike limunovog soka
peršun
so, biber
150 g čeri paradajz
zelena paprika
Avokado prepolovite, izvadite košticu, zatim pažljivo izdubite meso vodeći računa da ne oštetite omotač. Meso avokada ubacite u mikser, dodajte tvrdo kuvana jaja, limunov sok, beli luk, peršun, so i biber. Izmiksajte pa prebacite u činiju. Dodajte čeri paradajz isečen na polovine i papriku iseckanu na trake i sve lepo promešajte. Smesom filujte izdubljene polovine avokada i služite hladno. Pre služenja mužete posuti listićima badema ili narendanim sirom.

PICA SA KREM-SIROM
Potrebno je:
160 g brašna
8 g svežeg kvasca
malo šećera
malo soli
90 ml mlake vode
2 kašike maslinovog ulja
Za nadev :
150 g krem sira
2 avokada
10 čeri paradajza
10 crnih maslina
150 g mocarele
100 g trapista
sok od pola limete
Zamesite testo od navedenih sastojaka i ostavite da naraste dok se volumen ne duplira. Kad se to desi, testo rastanjite oklagijom u pleh prečnika 26 cm. Premažite krem-sirom, avokado prepolovite, odstranite košticu, pa pažljivo izdubite sav sadržaj. Isecite na režnjeve. Čeri paradajz presecite na polovine, masline takođe i izvadite im koštice. Sireve narendajte pa sve sastojke rasporedite po pici. Pecite oko pola sata u rerni zagrejanoj na 200 C. Pre serviranja, po pici iscedite sok od pola limete.,