IZLOŽBA slika "Čitav svet je u nama" umetnice Elene Vogulkine priređena je protekle nedelje u Kući Đure Jakšića, a tokom decembra i u Ruskom domu. Dela ruske umetnice, koja već skoro godinu dana boravi u Srbiji, predstavljaju novu vrstu savremene umetnosti - "energoumetnost".

- Želela sam da prenesem sva osećanja i energiju na platno kako bi to došlo do posmatrača. Svaka slika je energetski prožeta i harmonizuje određenu sferu, na primer emocije. Ako je neko ekstremno srećan ili tužan, trebalo bi preko slike da oseti balans - objašnjava, za "Novosti", Vogulkina.

Slike su, kako ističe autorka, nastale u meditativnom stanju i individualnom stilu. Vogulkina stvara već nekoliko godina i izučavala je energetske prakse i podsvest čoveka.


PROČITAJTE JOŠ: Srpska moderna u Ljubljani: Izložba reprezentativnih dela iz galerije Matice srpske otvorena u Narodnoj galeriji Slovenije

- Veći deo izloženih dela nastao je tokom boravka u Beogradu. Veoma mi se sviđa ovde, a naročito vreme! Narod je prijateljski, a ljudi su otvoreni, dobri i učtivi. Hrana je slična ruskoj, kao i jezik, pa se čovek lako adaptira - zaključuje Vogulkina.