NEĆE MOĆI: Hram za respiratore

Filip Rodić

19. 07. 2020. u 08:12

DOMAĆI zapadoljupci vole da, kad god im je to u interesu, citiraju onaj navodni Čerčilov odgovor na predlog saradnika u jeku Drugog svetskog rata da budžetska sredstva namenjena kulturi preusmeri za ratni napor: "A šta ćemo, onda, da branimo?"

НЕЋЕ МОЋИ: Храм за респираторе

Foto: Privatna arhiva

DOMAĆI zapadoljupci vole da, kad god im je to u interesu, citiraju onaj navodni Čerčilov odgovor na predlog saradnika u jeku Drugog svetskog rata da budžetska sredstva namenjena kulturi preusmeri za ratni napor: "A šta ćemo, onda, da branimo?" Ovu, iako u svojoj biti istinitu i ispravnu, ali potpuno nedokazanu izjavu, koristio je i Teofil Pančić pre nekoliko meseci diveći se budalasto britanskom prkosu spram pandemije virusa korona.

KULTURNA baština, ili kulturno dobro, po definiciji su dobra koja su nasleđena od prethodnih generacija, ili koja nastaju u sadašnjosti a imaju specifičnu vrednost za ljude i treba da budu sačuvana za buduće generacije, te poseduju simbolički značaj u svesti ljudi i utiču na identitet određenog naselja, regiona, ili države, a sa ekonomske strane predstavljaju turistički potencijal. Po istoj definiciji, u materijalnu kulturnu baštinu spadaju i izuzetne građevine, sakralne ili svetovne. Retko koji objekat u Beogradu se u ovu definiciju uklapa bolje od Hrama Svetog Save, koji pored kulturne svakako ima i veliku duhovnu vrednost za vernike pravoslavne crkve, dakle za većinu srpskog naroda.

KADA Vlada Srbije u duhu gorenavedenog Čerčilovog stava (iako ne postoji doslovni citat, Čerčil je u više navrata izrazio takav stav, prvi put još pre rata, 30. aprila 1938. u govoru pred Kraljevskom akademijom), u jeku "rata protiv pandemije", za trenutno nesumnjivo centralni i najvažniji kulturni i identitetski projekat kakav je Hram Svetog Save, koji je s razlogom bio važan i do srži sekularnom Zoranu Đinđiću, izdvoji sumu od oko deset miliona evra, slučajno srpski i namernoamerički mediji odmah graknu, brukajući se manje ili više. Opozicioni tabloid "Danas" prednjači u ovoj bruci objavljivanjem izjave vladike Grigorija od pre sedam godina kao da ju je ovom listu dao sada. Sledi profesionalni i objektivni N1, koji napadajući Vladu Srbije zbog ove odluke ponavlja lažnu vest lista "Danas", iako je ona demantovana punih šest dana ranije.

TITULA šampiona licemerja, verujem, i u ovako ozbiljnoj konkurenciji, trebalo bi da pripadne propagandnom servisu američkog Kongresa, Radiju Slobodna Evropa. Ovi borci za našu slobodu objavili su infografiku o tome šta je sve moglo da se kupi od "oružja" za borbu protiv korone sa tih deset miliona evra. Na primer 500 respiratora, ili da se rekonstruiše bolnica u Boru (ne znam zašto baš u Boru, ali verovatno je moja neinformisanost u pitanju). Zanemaruju pri tome da je, po zvaničnim podacima (ako im izjava predsednika Srbije može biti zvanični podatak), u Srbiji sredinom marta bilo 1.008 respiratora. Možda su im merodavniji podaci koje je objavio Centar za istraživačko novinarstvo Srbije po kojem je u Srbiji 13. marta bilo 1.024 respiratora. U ovom trenutku (podaci objavljeni 17. jula) na tim uređajima održava se život 184 pacijenta. Znači, ako nas ne zadesi mnogo veća katastrofa od sadašnje, respiratora imamo više nego dovoljno. Zanemaruju i da Vlada Srbije možda nije rekonstruisala bolnicu u Boru, ali jeste Klinički centar u Nišu (32 miliona evra), a radi se i na izgradnji nove bolnice na Dedinju (četrdesetak miliona evra).

ORUŽJA za "rat" protiv korone u Srbiji zasada, po svemu sudeći, ima dovoljno, ali razumemo i što RSE veruje da je oružja uvek potrebno više. Ipak su oni američki medij, a jedna od glavnih karakteristika te zemlje je da joj oružja nikad nema dovoljno. Zbog toga njihov vojni budžet prevazilazi zbir svih vojnih budžeta ostatka sveta. Procena američkog vojnog budžeta za period od 1. oktobra 2020. do 30. septembra 2021. godine - u jeku rata protiv korone - iznosi 934 milijarde dolara. Koliko se respiratora i bolnica može kupiti i izgraditi za te pare i imaju li ih SAD dovoljno?

NE negira Slobodna Evropa, međutim, Čerčila u načelu nego samo u pojedinostima. Načelo je da za kulturu treba uvek izdvajati novac, ali pojedinost je naša kultura, ne i američka. Jer ne spore oni što američki globalni mediji (u šta spadaju i oni) za širenje "američke kulture" diljem sveta godišnje dobijaju oko 750 miliona dolara, iako bi neku mrvicu od toga mogli da izdvoje i za koji dodatni respirator. Ili makar poboljšanje pravičnosti sopstvenog zdravstvenog sistema, jer dok se u Americi bogati leče i od side, siromašni umiru i od kijavice. Pa taj 'leba i sami jedu. Neće da seku granu na kojoj sede.

SPORE oni što Srbija novac izdvaja za izgradnju nečega što bi predstavljalo doprinos srpskoj kulturi i što bi bio još jedan motiv za odbranu. Neće oni da seku ni granu na kojoj sede njihovi saborci i prijatelji, pa im ne smeta što država Srbija godišnje izdvaja istovetnu sumu novca za nevladine organizacije, koliko i za razvoj nauke i tehnologije (podaci za 2014). Koliko bi respiratora od novca izdvojenog za razne NVO moglo da se kupi? A koliko bolnica u Boru obnovi? Reći ću vam odmah - od novca izdvojenog za NVO iz budžeta Srbije moglo je, po računici Slobodne Evrope, da se kupi ne 500 nego 6.100 respiratora i da se obnovi ne jedna nego 12 bolnica u Boru.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna