PALJENJE ZEMLJIŠTA ZABRANJENO I ŠTETNO: Predavanje u Poljoprivrednoj savetodavnoj stručnoj službi

A. D.

21. 08. 2020. u 14:14

U POLjOPRIVREDNOJ savetodavnoj stručnoj službi u Šapcu u petak je održano predavanje o šteti koju izaziva paljenje ostataka useva, odnosno strnjišta, a direktor te ustanove diplomirani agronom Miloje Dragojević, upozorava da dugogodišnji trud može da nestane u sekundi samo jednim paljenjem šibice.

ПАЉЕЊЕ ЗЕМЉИШТА ЗАБРАЊЕНО И ШТЕТНО: Предавање у Пољопривредној саветодавној стручној служби

Foto: A. D.

- Temperature na njivama, kada gore žetveni ostaci, dostižu 700-800 stepeni Celzijusa. Osim što je zakonom zabranjeno, to je i veoma štetno jer vatra uništava mikrofloru površinskog sloja, odnosno mikroorganizme koji su važan faktor u stvaranju plodnosti zemljišta - ističe Dragojević.

Foto: A. D.

Njegova koleginica Gordana Rehak, dodaje da se zaoravanjem biljne mase dobija rastresitije zemljište, koje daje veće prinose. Takođe, obrada biomase značajna je ne samo u ratarstvu već i u voćarstvu, a voćne vrste se u Mačvanskom okrugu prostiru na 15.000 hektara.

Inače, spaljivanje žetvenih ostataka sankcioniše se kao krivično delo izazivanje opšte opasnosti, dok vlasnik gazdinstava gubi pravo na podsticajna sredstva u periodu od dve godine. Za fizička lica predviđena je kazna od 100.000 dinara, a za pravna od 300.000 do milion dinara. 

Na predavanju se čulo i da je domaćin koji izazove požar paljenjem strnjišta, dužan da nadoknadi troškove intervenicije vatrogasaca.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju