SMEJU LI ONKOLOŠKI PACIJENTI DA SE VAKCINIŠU? Doktor Kovčina razrešio dileme - evo šta je najvažnije

Novosti online

05. 04. 2021. u 17:51

SRBIJA od početka imunizacije u našoj zemlji vakcinisala je 2.593.838 građana prvom dozom, a revakcinisano je 1.112.823. Svakim danom sve smo uspešniji u borbi protiv virusa korona, a mnoge druge države hvalile su Srbije zbog broja vakcinisanog stanovništa.

СМЕЈУ ЛИ ОНКОЛОШКИ ПАЦИЈЕНТИ ДА СЕ ВАКЦИНИШУ? Доктор Ковчина разрешио дилеме - ево шта је најважније

Foto: Printscreen

Institut Torlak danas je potpisao Sporazum o transferu tehnologija s Ruskim fondom direktnih investicija i ruskom farmaceutskom kompanijom Generijum o procedurama i tehnologijama neophodnim za proizvodnju ruske vakcine Sputnjik V u Srbiji, što predstavlja veoma važan trenutak za našu zemlju.

Međutim dileme su i dalje tu. Ko od onkoloških bolesnika sme da primi cepivo protiv virusa korona, kao i to da li onkološki pacijenti moraju da prime određenu vrstu vakcine, na ova i ostala pitanja u Pulsu Srbije odgovarao je prof. dr Vladimira Kovčina.

- Načelno onkološki pacijenti trebalo bi da se vakcinišu. Oni imaju predispozicije da dobiju teži oblik virusa korona. Obično za onkološke pacijente postoje vodiči kako lečiti takve bolesnike tokom pandemije - naveo je dr Kovčina i dodao:

- Smatram da bi određena udruženja trebalo da naprave određeni vodič na nivou Srbije, kako i kada vakcinisati onkološke bolesnike. To nije jednostavno, svakog posebno onkolog mora da analizira svakog pacijenta, jer je svaki različit - kaže doktor.

Imunoterapija neće loše uticati na vakcinu, naprotiv ona će samo pojačati dejstvo iste, napomenuo je doktor. 

- Problem je kod onih ljudi koji su na hemioterapiji - rekao je dr Kovčina.

Vakcina sigurno stvara imunitet, samo je pitanje u kojoj meri se organizam oporavi od prethodne hemioterapije.

Kada je reč o tome koju vrstu vakcine pacijenti smeju da prime, doktor je napomenuo da se jedino zna da onkološki pacijenti ne smeju primiti živu vakcinu.

- Ni jedna vakcina protiv virusa korona nije živa, kada pogledate, tako da onkološki pacijenti smeju primiti, ali možda može da se izdvoji kineska - rekao je doktor.

(Kurir)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)