KORAK PO KORAK: Vežbama za starije smanjite stres i bolove

V.N.

03. 04. 2021. u 17:34

JUTARNjA gimnastika je odličan način da započnete dan i ispunite telo snagom koja će vam biti potrebna.

КОРАК ПО КОРАК: Вежбама за старије смањите стрес и болове

Foto: Depositphotos

Kompleks vežbi trebalo bi da obuhvati niz različitih pokreta koji će vam pomoći da istegnete mišiće, ali i da vežbama smanjite stres i tenziju od prethodnog dana ili bolove od nezgodnog položaja prilikom spavanja.

KORAK 1

Pozdravite jutro tako što ćete iz turskog seda podići ruke iznad glave, prema plafonu. Na ovaj način se telo budi i poboljšava cirkulacija. Ispreplićite prste i dlanove okrenite ka plafonu. Izvucite kičmu i osetite istezanje između rebara i ruku. U ovom položaju budite dok ne izbrojite do 10, a zatim obe ruke istovremeno pomerite u levu, pa u desnu stranu kako biste istegli ceo torzo.

KORAK 2

Istezanje vrata i ramena jedna je od bitnijih vežbi. Da biste istegli mišiće sa desne strane vrata, spustite levo uvo na levo rame i budite u tom položaju 20 sekundi. Ponovite isto i sa druge strane. Opustite se, a zatim kružnim pokretom pomerite ramena unazad, pa unapred. Podignite ih ka ušima, stežući mišiće, a onda ih potpuno opustite. Vežbu sa ramenima ponovite minimum tri puta.

KORAK 3

Izvijanje kičme je odličan način za smanjivanje stresa u donjem delu leđa. Lezite na leđa i podignite noge u kolenima pod uglom od 90 stepeni. Noge, i dalje skupljene, spustite na jednu stranu, okrećući gornji deo tela u suprotnu. Sigurno ćete čuti krckanje koje će vam prijati. U ovom položaju na jednoj strani budite oko 30 sekundi, a onda polako noge prebacite na drugu stranu.

KORAK 4

Većina ljudi je navikla da isteže kvadriceps dok stoji, ali postoji vežba u kojoj isto to možete uraditi i dok ležite. Da biste povećali efektnost istezanja, stegnite zadnjicu. Potrudite se da ovo radite svakog dana, jer su kvadricepsi mišići koji su pod svakodnevnim opterećenjem.

KORAK 5

Ništa ne može da bude bolje od osećaja kada istegnete zadnju ložu. Lezite na leđa i ispruženu nogu podignite ka grudima. Držite je rukom i približite što više možete, dok ne osetite zatezanje zadnje lože. Dok vam je noga u vazduhu, nekoliko puta napravite kružne pokrete stopalom kako biste ih razdrmali.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

RED SUNCA, PA RED KIŠE: Evo kakvo nas vreme očekuje danas