KADA POČINJE PROIZVODNJA RUSKIH VAKCINA U SRBIJI? Popović - "Naša zemlja lider u regionu, uskoro stiže još dva miliona novih doza"

Novosti online

30. 01. 2021. u 13:04

NENAD Popović, ministar bez portfelja zadužen za inovacije i profesor doktor Petar Kočović istakli su kako je od velikog značaja da imamo svoju vakcinu, a dodali su i da su stručnjaci sa Torlaka nedavno bili u Rusiji gde su posetili fabriku gde se proizvodi vakcina Sputnjik V.

КАДА ПОЧИЊЕ ПРОИЗВОДЊА РУСКИХ ВАКЦИНА У СРБИЈИ? Поповић - Наша земља лидер у региону, ускоро стиже још два милиона нових доза

Foto AP

Takođe, oni su rekli i kako je Srbija jedinstvena zemlja u Evropi s obzirom na to da imamo tri vakcine na raspolaganju, ali i dodali da se uskoro očekuje dolazak dva miliona novih doza.

- Mislim da je proizvodnja vakcina u Srbiji od najvećeg značaja. Stručnjaci s Torlaka su već posetili fabriku gde se proizvodi Sputnjik V. Rusi su pokrenuli tu proizvodnju, ali važno je da je počela masovna vakcinacija. Srbija je na listi prioriteta, zbog bratskih odnosa. Mislim da je mnogo važnija stvar, ako bi ova vakcina zbog sledećih godina, počela da se proizvodi u Srbiji. Srbija ponovo postaje ozbiljna i velika zemlja, već je lider ovde u regionu. Očekujemo dva miliona vakcina tokom februara i marta. Srbija je danas jedinstvena zemlja u Evropi koja ima sve tri vakcine. Imati svoju vakcinu, danas se pokazalo kao jedna od najvažnijih stvari - rekao je Nenad Popović, ministar bez portfelja zadužen za inovacij  gostujući na TV Pink.

Kada se vakcinišemo prvom dozom to je negde zaštita četiri meseca, druga doza je oko godinu dana. Ovo s proizvodnjom vakcine je zadatak. Nismo mi rešili probleme ako se vakcinišemo sa dve boce. Stalno smo u problemu sa prvom dozom, dok ne pređe neki značajniji broj - priča profesor doktor Petar Kočović.

Očekuje se da dejstvo Sputnjika bude do dve godine, to je prognoza. Zato je veoma važno ovo što ste vi rekli - korona nigde neće otići i s njom živimo - dodao je Popović.

(Pink)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije