NOVI DOM ZA NAŠU ISTORIJU: Muzej u zgradi železničke stanice

M. A. K.

20. 11. 2020. u 18:06

ZGRADA Glavne železničke stanice, koja je i sama spomenik kulture od velikog značaja, neće biti nova adresa za Muzej srednjovekovne Srbije, niti Muzej Nikole Tesle, kako je to najavljivano, već će ubuduće tu biti dom Istorijskog muzeja Srbije (IMS).

НОВИ ДОМ ЗА НАШУ ИСТОРИЈУ: Музеј у згради железничке станице

Foto I. Marinković

Ovaj muzej se do sada nalazio na tri lokacije, što je otežavalo njegov rad i brigu o nasleđu.

Posle 57 godina od osnivanja, tek je juče dobio adekvatan prostor u kome će čuvati i izlagati umetničko-istorijska dela značajna za našu istoriju, iz riznice koju čini više od 35.000 predmeta, organizovanih u 23 zbirke i četiri fonda. U sastavu Muzeja nalazi se i Konak kneza Miloša Obrenovića u Topčideru, podignut 1831. godine kao glavna zgrada dvorskog kompleksa, a njegov neimar bio je Hadži Nikola Živković.

OD DINASTIJA DO PUPINA

TOKOM bezmalo šest decenija IMS je organizovao mnoge reprezentativne i posećene izložbe u zemlji i svetu, među kojima su "Dinastija Obrenovića - iz zaostavštine "(1996), "Prvi srpski ustanak i obnova srpske državnosti" (2004), "Karađorđevići i Obrenovići u zbirkama Istorijskog muzeja Srbije" (2013), "Srbija 1914" (2014), "Mihajlo Pupin - od fizičke do duhovne realnosti" (2015)...

Zgrada bivše Glavne beogradske železničke stanice, građena između 1882. i 1885. po planovima arhitekte Dragutina Milutinovića, bila je više puta, pre i posle iseljenja, namenjivana različitim kulturnim institucijama. Još početkom ove godine direktor Direkcije za imovinu Jovan Vorkapić, najavio je da će se tu preseliti Myzej Nikole Tesle, koji zbog restitucije mora da napusti zdanje u Krunskoj ulici, u kom je od osnivanja.

Krajem septembra pismom se Vladi Srbije obratio dr Miloš Jovanović, predsednik Demokratske stranke Srbije, sa predlogom da se zgrada nameni instituciji, koju tek treba osnovati - Muzeju srednjovekovne Srbije. Predlog je podržao i predsednik Aleksandar Vučić. Međutim, u foto-finišu, konačna odluka je da se na Savski trg preseli IMS, što je juče preneto na zvaničnoj fejsbuk-stranici Ministarstva kulture i informisanja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju