“NOVOSTI” ISTRAŽUJU - Nastavnici, roditelji i đaci složni: Živu reč na času ništa ne može da zameni

Lj. BEGENIŠIĆ

16. 08. 2020. u 07:26

NAKON što je okončano tromesečno iskustvo u Srbiji sa onlajn nastavom, i roditelji i nastavnici i deca složili su se u jednom: ništa ne može zameniti živu reč i normalan odlazak u školu.

“НОВОСТИ” ИСТРАЖУЈУ - Наставници, родитељи и ђаци сложни: Живу реч на часу ништа не може да замени

Foto: VN

Prosvetari ističu da je nastava na daljinu dobro pomoćno sredstvo, ali da samo takav vid držanja časova ne može dugo da funkcioniše, jer škola osim obrazovne ima i vaspitnu i socijalnu ulogu. Ističu da je prvačiće nemoguće opismeniti preko televizije, da deci mnogo nedostaje druženje, a da su pusti hodnici najveća kazna za obrazovne ustanove.

Zbog toga su prosvetne vlasti i epidemiolozi radili na pronalaženju najboljeg modela za pohađanje nastave od 1. septembra kojim bi se zadovoljilo i to da deca "uživo" slušaju časove, ali i da budu obezbeđene mere zdravstvene zaštite i izbegnuta bilo kakva opasnost od širenja zaraze.

Poseban problem bili su đaci od prvog do četvrtog razreda, jer 22 odsto roditelja nema kome da ih ostavi na čuvanje, pa je njihov potpuni povratak u školu bio neizbežan. Za starije osnovce i srenjoškolce bilo je lakše iznaći modele, pa će oni nastavu pohađati kombinovano - malo će ići u školu, malo sedeti pred televizorom.

- Dva meseca smo radili na pronalaženju najboljeg modela, a u obzir su uzeta i iskustva drugih država - naveo je ministar Mladen Šarčević.

Nakon dvomesečenih priprema, škole su dobile osnovne smernice:

Deca od prvog do četvrtog razreda ići će u školu u prepodnevnim časovima. Odeljenja koja imaju više od 15 đaka deliće se u dve grupe koje će na nastavu ići u tačno određeno vreme, na primep u 8 časova jedna grupa, a u 10.45 druga.

Prvačiće je nemoguće opismeniti preko TV

Imaće najviše četiri časa od po 30 minuta, pauza između njih biće pet minuta, veliki odmor će trajati 15 minuta. Posle tog bloka nastave, sledi detaljno čišćenje škole, i na nastavu u poslepodnevnim časovima stižu đaci od petog do osmog razreda.

Oni će se takođe deliti u grupe, učenici petog, šestog i sedmog razreda imaće po pet časova, a osmaci šest časova. Oni će jedan dan dolaziti u školu, a jedan dan slušati onlajn nastavu.

Foto: VN

Ocenjivanje i provera znanja biće isključivo u školi. Roditelji koji su u porodici imali nekog teško obolelog od korone ili je neko umro, moći će tokom septembra da odaberu da li će im dete pohađati nastavu ili će slušati onlajn predavanja. Za tu decu biće obezbeđeni posebni termini za ocenjivanje.

Novina je i to da na časovima fizičkog neće biti kolektivnih sportova, navijanja i skandiranja, a na časovima muzičkog pevanja i hora, jer to, kako kažu epidemiolozi, povećava rizik od izlučivanja virusa.

Zdravstvene mere moraju se strogo poštovati - nošenje maski za decu i prosvetare je obavezno:

Dete će u školu ući s maskom, kada sedne u svoju klupu moći će da je skine, ali kada priča ili odgovara mora ponovo da je stavi. Takođe, na odmorima i prilikom izlaska iz učionice nošenje maski je obavezno. Čim dođe u školu dete će morati da opere ruke, a učionice će se neprestano provetravati.

Distanca je obavezna, pa na četiri kvadratna metra može da bude jedno dete. Sve prostorije u školama biće pretvorene u učionice, neće biti kabinetske nastave, odnosno deca neće šetati od učionice do učionice, već će biti smeštena na jednom mestu.

UPOZNAVANjE 31. AVGUSTA

PREDVIĐENO je da se 31. avgusta u popodnevnim časovima sastanu roditelji đaka prvog i petog razreda osnovnih škola i prvog razreda srednjih škola. Oni će se tada upoznati sa učiteljem, odnosno razrednim starešinom i dogovoriti se na koji način će ostvarivati kontakte.

Prema podacima školskih uprava, oko 45 odsto škola u Srbiji ne mora da deli odeljenja jer imaju dovoljno prostora, a nemaju preveliki broj đaka.

Tamo gde će odeljenja biti podeljena na dve grupe, neće biti angažovan dodatni nastavni kadar, jer za to, kako kaže ministar Šarčević, niti ima novca, niti ima toliko nastavnika na birou.

I ministar prosvete i epidemiolozi skrenuli su pažnju na to da roditelji moraju da sarađuju, da detetu mere temperaturu pre škole i da dete sa simptomima respiratornih infekcija ne šalju u školu.

 
U BEOGRADU 1.000 PRVAKA VIŠE

OVE godine u beogradske škole kreće 1.000 prvaka više nego pre 10 godina, izjavio je gradski sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Slavko Gak.

- Dočekujemo oko 16.300 prvaka, škole su spremne da 1. septembra otvore vrata po uputstvu nadležnog ministarstva - rekao je Gak.

Onlajn nastava ne omogućava i vaspitnu i socijalnu ulogu

On je dodao da uputstvo predviđa svaku situaciju, da je detaljno, i da roditelji ne bi trebalo da brinu.

- Već nekoliko meseci živimo sa koronom, ali za decu, posebno mlađu, fizičko prisustvo u školi je nezamenljivo - naglasio je Gak.

On je rekao da je sekretarijat uplatio školama takozvane materijalne troškove, odnosno novac od kog će škole nabaviti svu neophodnu zaštitnu opremu za zaposlene i prijem dece

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (14)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije