“NOVOSTI” ISTRAŽUJU - U SVETU SAGLASNI: Prazne učionice opasnije od korone

Dragan VUJIČIĆ

16. 08. 2020. u 15:00

OD 15. avgusta do 15. septembra školsko zvono treba da se oglasi u 105 zemalja sveta gde se, prema podacima Unicefa, 1.058.547.236 đaka nalazi na odmoru, prinudnom zbog korone ili redovnom.

“НОВОСТИ” ИСТРАЖУЈУ - У СВЕТУ САГЛАСНИ: Празне учионице опасније од короне

Foto: VN

Zvaničnici UN-a ukazaju na studiju koja otkriva da "zatvaranje škola deci nanosi više štete nego sam virus korona". Šef programa ishrane Unicefa Viktor Aguai navodi da se više štete pravi "zatvaranjem škola, narušavanjem usluga primarne zdravstvene zaštite deci i nefunkcionisanjem prehrambenih programa koji se sprovode u školama".

Od kraja školske godine, koja je u 2020. završena pod vanrednim okolnostima, naučnici širom sveta su radili mnogobrojne studije utucaja virusa korona na đačku populaciju. Rađene su i analize kvaliteta školovanja u kućnom režimu.

Početkom jula "Volstrit žurnal" je, pod naslovom "Rezultati za daljinsko učenje", pisao da se "učenje na daljinu" pokazalo kao katastrofa: "Na mnogim mestima puno studenata se jednostavno nije pojavilo na mreži, a administratori nisu imali način da ih pronađu". Kada su studente i đake u SAD u julu testirali šta su naučili od gradiva preko interneta, ispostavilo se da su i oni najbolji sa znanjem bili 30 odsto ispod proseka.

KADA je u pitanju Evropa, Švedska i Finska su sprovele veliko istraživanje o obolevanju đaka koji su išli u školu u Švedskoj, a u Finskoj su škole bile zatvorene.

"Odluka Švedske da održi škole otvorene tokom pandemije nije rezultirala većom stopom zaraze među švedskim školarcima nego u susednoj Finskoj, gde su se škole privremeno zatvorile", navele su agencije za javno zdravlje ove dve skandinavske zemlje u zajedničkom izveštaju.

MIKS KLUPE I INTERNETA

U SAD postoji više od 13.000 školskih okruga i mnogi prave vlastite planove. Bostonski model ulaska u klupe, koji važi za škole u Masačusetsu, podrazumeva dva dana boravka u školi, pa tri dana rad od kuće preko interneta. Ispiti se polažu "oči u oči" - pred profesorima.

Nemačka studija takođe pokazuje da deca nisu "vektori" kovida 19. Profesor Rajnhard Berner, šef pedijatrijske medicine Univerzitetske bolnice u Drezdenu i vođa studije, rekao je da rezultati sugerišu "da se virus ne širi lako u školama".

- Sasvim je suprotno - rekao je nedavno prof. Berner. - Deca deluju više kao kočnica infekcije. Ne prenosi se svaka infekcija koja ih zadesi.

Studija je, inače, u Nemačkoj obuhvatila testiranje 2.045 dece i nastavnika u 13 škola, uključujući neke gde je bilo slučajeva virusa.

Nema dokaza ni da su deca zarazila nastavnike u Australiji:

Skandinavske zemlje odlučile da školske ustanove otvore u potpunosti, baš kao i Nemačka

- Nisu nađeni dokazi o deci koja su zarazila nastavnike. Podaci testiranja virusa i antitela ukazuju na to da deca nisu pokretači širenja kovida 19 u školama ili u zajednici - naveli su istraživači na Petom kontinentu.

INSTITUT "Luj Paster" iz Pariza objavio je rad "U osnovnim školama kovid nije doneo ozbiljne znakove prenosa među đacima i učiteljima". Ukazuje se i da "nije bilo sekundarnog prenošenja virusa na drugu decu u školi, niti od dece do nastavnika".

Kako sada stoje stvari, zemlje Skandinavije škole otvaraju u potpunosti, baš kao i Nemačka, Francuska, verovatno i Velika Britanija.

"LAŽNA NAUKA"

U KORIST potrebi "najvećeg ljudskog kapitala" da redovno ide u školu govori obimno istraživanje sedmoro naučnika iz organizacije "Odbrana dečjeg zdravlja - Robert F. Kenedi". Stručnjaci koji potpisuju studiju tvrde da se škole širom sveta nikada nisu smele zatvarati i da je "ujdurma sa zaključavanjem i uništavanjem plod lažne nauke".

Kada su u pitanju SAD, predsednik Donald Tramp apeluje na školske vlasti da otvore škole. Prvi put na Trampovoj strani našli su se i najmoćnije demokrate Njujorka, guverner Endru Koumo i Čak Samer, koji su čvrsto stali iza ponovnog otvaranja škola, oštro se suprostavljajući zahtevima sindikata učitelja.

Amerikanci su duboko svesni da je pitanje povratka đaka u klupe možda i najodsudniji trenutak u dosadašnjoj korona-krizi. Procenjuju da će se, recimo od 4.500 univerziteta širom zemlje, ako se situacija sa pandemijom nastavi ovim tempom, njih od 1.000 do 1.200 naći pred gašenjem. Sa druge strane, najmoćniji i najuticajniji fakulteti koronu koriste za postavljanje novih sanitarnih standarda.

Gašenje preti za 1.200 univerziteta u Americi
 
KLUPA SA TOČKIĆIMA

U POSLEDNjIH mesec dana ime italijanske ministarke obrazovanja Lucije Azoline, bilo je 16.000 pomenuto u debatama na društvenim mrežama. Njena odluka da od septembra u školama umesto tradicionalnih klupa za dvoje, budu uvedene klupe za jedno i to sa točkićima da bi se olakšalo držanje distance je ubedljivo najkomentarisanaija njena izjava.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (5)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!