JESENJA PUTOVANJA: Gde su državljanima Srbije otvorena vrata, a gde se ne može ni ako smo vakcinisani

Novosti onlajn

16. 10. 2021. u 09:24

DA li i kod vas sećanje na miris mora izvetri sa pojavom prvih hladnijih dana? Ako je odgovor potvrdan, to znači da se uklapate u profil prosečnog turiste, koji, čim se završi letnja sezona, kuje planove za nova putovanja.

ЈЕСЕЊА ПУТОВАЊА: Где су држављанима Србије отворена врата, а где се не може ни ако смо вакцинисани

AP Photo

Međutim, pandemija već drugu godinu mrsi konce turistima.

Koliko daleko se može stići bez vakcine i ko je sve zatvorio vrata za Sputnjik i Sinofarm?

Kad kupaći kostim zamene dugi rukavi, u nama naprasno ispliva želja da napokon ispravimo krivi toranj u Pizi, zaigramo flamenko ispred Sagrada familije, okušamo sreću u kazinima na Azurnoj obali. Ovo su samo neke od misija "siti brejk" putovanja.

Reč je o kraćim obilascima, od dva do pet dana, na kojima se sve od oktobra pa do novogodišnjih praznika posećuju evropske metropole, ali i manja, ušuškana mesta koja važe za turističke bisere.

Prag, Beč, Milano, Rim, Barselona, Istanbul - predvodnici su liste najpopularnijih jesenjih aranžmana. Tako je bar bilo pre korone.

I posle više od godinu i po dana pandemije, putovati po svetu nije jednostavno. Iako su mnoge zemlje rešile da koliko-toliko otvore svoje granice, bez potvrde o vakcinaciji i pi-si-ar testa se gotovo ne može na put.

Neki bi rekli - ništa sporno. Vakcinišeš se ili testiraš i ideš kuda si naumio.

Da stvar nije tako jednostavna govori podatak da mnoge zemlje priznaju jedino vakcine koje je odobrila Evropska agencija za lekove, eventualno i one koje su zeleno svetlo dobile od Svetske zdravstvene organizacije, piše javni servis.

Tako će strane državljane koji su vakcinisani ruskom ili kineskom vakcinom većina zemalja tretirati kao nevakcinisane. A nema mnogo nama bliskih turističkih destinacija na kojima su nevakcinisani dobrodošli.

Potvrda, test, dupli test, karantin, rampa

Na vožnju venecijanskim gondolama turisti iz Srbije koji nisu primili Fajzerovu ili Astrazenekinu vakcinu, mogu da zaborave, jer u tom slučaju Italija traži da po ulasku u zemlju odete u karantin.

Plan propada i onima koji bi da lutaju hodnicima Šenbruna ili šopinguju u Pandorfu, ali su primili rusku vakcinu, koja u Austriji nije dovoljan razlog da se ne ide u samoizolaciju.

Ako nemate vakcinu koju priznaje EU, oprostite se i od eksiranja krigli po praškim pivnicama, jer u Češku nećete moći ni da uđete. Ništa bolje nećete proći ni sa Španijom, osim ukoliko dokažete da putujete iz preke potrebe - a za to morate da imate pozivno pismo i urađenu rezervaciju karata.

Kofere mogu da odlože i oni koji su se uželeli mirisa kroasana, jer po selfi ispred Ajfelovog tornja ne možete otići ako niste vakcinisani nekom od vakcina koje priznaje Francuska.

Ukoliko ste primili Sinofarmovu vakcinu i Sputnjik sa liste "TOP 10 mesta koje možete obići ove jeseni" precrtajte i dvorce Bavarske - poručuje Nemačka.

Gde su nam širom otvorena vrata

Ovde nije kraj spisku primamljivih, a teško dostupnih destinacija, ali pravila su manje-više ista svuda.

Kriterijume za ulazak u zemlju diktira trenutna epidemijska situacija, pa ih države često koriguju. Zato je neophodno dobro proveriti da li ispunjavate aktuelne uslove, i to najmanje dva puta - pre nego što počnete da se spremate za put, ali i na sam dan kada u tu zemlju treba da uđete.

Prema podacima sa sajta Ministarstva spoljnih poslova, trenutno u samo osam zemalja sveta državljani Srbije mogu da uđu bez kovid dokumenta.

Od zemalja EU, samo u Mađarsku, za koju vam i u ovoj novoj normalnosti treba jedino pasoš.

Od država koje nas okružuju, slobodno se može putovati samo u Bosnu i Hercegovinu, dok u Severnu Makedoniju , Crnu Goru, Albaniju možete ući sa bilo kojom vakcinom, negativnim testom ili potvrdom o preležanoj bolesti.

Rumunija prima sve vakcinisane i one koji su preležali kovid 19, a ukoliko nameravate da se u toj zemlji zadržite manje od 72 sata, možete putovati samo sa pi-si-ar testom.

U Hrvatsku državljani Srbije mogu ući uz "opravdani razlog", kao i uz neki od standardnih uslova - potvrda, test ili bilo koja vakcina.

Zeleno svetlo za sve vakcine koje se koriste u Srbiji dala je i Turska, a na put se može i samo sa testom ili potvrdom o preležanoj bolesti.

U Bugarsku nam ulazak nije dozvoljen, kao ni u neke druge zemlje sveta - što zbog toga što su Srbiju stavile na listu rizičnih područja, što zbog potpunog zatvaranja granica za sve goste iz inostranstva.

Osim BiH i Mađarske, u ovom trenutku bez ikakvih potvrda i testova državljani Srbije mogu putovati samo još u Meksiko, Centralnoafričku Republiku, na Jamajku.

Ni test ni vakcina nisu potrebni za Kostariku, Palau i Pakistan, ali se tamo ili meri temperatura, ili odlazi na lekarski pregled po dolasku, ili se popunjava zdravstveni obrazac, ili se zahteva posebno zdravstveno osiguranje koje pokriva i kovid.

To, međutim, ne znači mnogo onima koji su se uželeli "siti brejka", budući da sve ove zemlje premašuju i kontinent, i trajanje putovanja, i najvažnije - budžet.

Jesenja skitnja po Evropi uglavnom košta od 40 do 100-200, pa i 300 evra, a na put do neke od egzotičnih destinacija sa ove liste ne možete poći bez minimum "hiljadu i kusur" evra u džepu.

Nepredvidivi troškovi do kojih može doći zbog kovida nisu uračunati u cenu.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije