ZA DESETKE POSAO PO ŽELJI: Stotinu najboljih diplomaca medicine sa ministrom Lončarom o radnim mestima

B. RADIVOJEVIĆ

17. 06. 2021. u 21:53

STO najboljih studenata medicinskih fakulteta u Srbiji izašlo je u četvrtak iz svečane sale Palate "Srbija" sa osećajem da mogu da dosegnu nebo. Bilo je na licima vidljive strepnje i nervoze pre razgovora sa ministrom zdravlja Zlatiborom Lončarom i direktorima zdravstvenih ustanova, ali ogromnoj većini je ispunjena prva želja - dobili su radno mesto baš tamo gde su želeli.

ЗА ДЕСЕТКЕ ПОСАО ПО ЖЕЉИ: Стотину најбољих дипломаца медицине са министром Лончаром о радним местима

Foto Marko Nikolić

Oni su mogli da biraju, jer su u svojoj generaciji bili najbolji diplomci. U tu poziciju, kako je na početku susreta rekao ministar Lončar, doveli su ih rezultati, rad i trud. I očekuje sa da takvi, čak i bolji, budu i na odeljenjima radilogoje, ginekologije, endokrinologije, psihijatrije, hirurgije...

U pomalo zategnutoj atmosferi strepnje da li će lekarsku karijeru započeti baš tamo gde žele, na odluku Sare Paravine, koja je završila medicinu u Beogradu, da se bavi neurohirurgijom, prolomio se aplauz i kolega i profesora.

Ovi mladi ljudi ranije su, kao što je to već nekoliko godina praksa, pozvani da se opredele gde žele da rade, i u četvrtak je sve to finalizovano ispunjavanjem njihovih želja, uglavnom. Tek poneko je preusmeren, recimo sa radilogije u KC Vojvodine na radiološku onkologiju u Sremsku Kamenicu.

- Prepuštamo se u vaše ruke. Vi ćete lečiti sve u Srbiji, i zato vam dajemo sve uslove, kako bi, jednog dana, na vas bili ponosni svi, kao što su to danas vaši roditelji - rekao je ministar Lončar. - Neće biti lako, ali svesno ste odabrali ovu profesiju koja stalno traži usavršavanje. Nema razloga da u praksi ne budete bolji nego što ste bili na studijama.

Maja Vilotijević (25), iz Užica, radiće na dermatovenerologiji. Diplomirala je u junu prošle godine sa prosekom 9,87.

- Jedna od opcija bila je da odem u inostranstvo, ali kada nam se daje posao u našoj zemlji, tu ponudu treba prihvatiti - kaže ova plavokosa devojka.

Milica Vlaisavljević je Majina najbolja drugarica sa studija. Ona će na dečju psihijatriju, a fakultet je završila sa prosečnom ocenom - 10. I već ima jednogodišnju kćerku Kalinu.

- Medicina je bila logičan izbor, mama je klinički genetičar, a tata oftalmolog. Dva lekara u porodici je, ipak, "mnogo". Moj muž je, srećom, inženjer - pomalo se šali ova Subotičanka.

Danilo Grahovac već je radio, i to u Masačusetsu, ali po pozivu Ministarstva zdravlja vratio se u Srbiju. Ministru Lončaru rekao je da je rad u SAD bio neverovatno iskustvo, ali uz šarmantne izgovore odbija da da izjavu za novine. Medicinu je završio sa prosečnom ocenom 9,8, ali za medije, kaže, "još nije kvalifikovan". Vukan Ivanović (25) iz Kosovske Mitrovice, iako "zategnut" kao struna dok iščekuje da li će mu biti ispunjena želja da radi na neurologiji, priča da se volontirajući na neurologiji UKCS uverio da je baš to ono što želi. Diplomirao je sa desetkom.

- Negde smo svi iz generaciji očekivali da će i ove godine biti radnih mesta za najbolje diplomce medicine, kao i za prethodnih nekoliko generacija. Ovaj konkurs nam je promenio život - priča Vukan.

Erdin Mehmeti iz Prištine će na odeljenje interne medicine u bolnicu u Kosovskoj Mitrovici. I on ima zavidan prosek - 9,73, a tokom studija je već pisao naučne radove, i više puta je nagrađivan.

- Kardiologija je nešto za šta bih se specijalizovao posle interne medicine - kaže Erdin i "priznaje" da mu je upravo interna medicina na studijama bila najteži, ali i najinteresantniji predmet. n

U SVE CENTRE RAVNOMERNO

NAJBOLjI mladi diplomci na radna mesta idu mahom u kliničke centre u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu, ali i u druge instituta i klinike. Zoran Gojković, pokrajinski sekretar za zdravstvo, "preslišao je" Slobodana Šainovića da li će zbog hroničnog oboljenja moći da izdrži dežurstva na internoj medicini u KC Vojvodine, ali je mladić kao "iz topa" izvukao adut:

- Proveo sam sedam meseci u kovid-zoni i zapravo shvatio da mogu mnogo više nego što sam mislio.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EJ, LJUDI, ALI BUGARSKA... Ovom pričom je Nikola Jokić šokirao Amere