Spomenik Nikolaju Krasnovu postavljen na Tašmajdanu (FOTO)

NovostiOnline

08. 12. 2019. u 16:46

Na Malom Tašmajdanu postavljen je spomenik Nikolaju Krasnovu, ruskom arhitekti koji je bio jedan od najvećih neimara Beograda

Споменик Николају Краснову постављен на Ташмајдану (ФОТО)

Foto Fejsbuk@Goran Vesić

Na Malom Tašmajdanu postavljen je spomenik Nikolaju Krasnovu, ruskom arhitekti koji je bio jedan od najvećih neimara Beograda.

Spomenik će biti zvanično otkriven u ponedeljak, 9. decembra, najavio je zamenik gradonačelnika beograda Goran Vesić.

Tako će konačno Beograd reći hvala Nikolaju Krasnovu, arhitekti koji je projektovao sve najvažnije administrativne zgrade u Beogradu — zgradu tadašnjeg Ministarstva finansija, odnosno današnju zgradu Vlade Srbije, i zgradu tadašnjeg Ministarstva šuma i ruda, poljoprivrede i voda, odnosno zgradu današnjeg Ministarstva inostranih poslova.

Krasnov je projektovao i zgradu Arhiva Srbije, koja je prva namenski građena zgrada za arhiv na Balkanu. Jedan od najvećih projektnih i graditeljskih poduhvata Nikolaja Krasnova bila je izgradnja mosta kralja Aleksandra Prvog.

Krasnov se bavio unutrašnjom dekoracijom Narodne skupštine, a uredio je i park ispred Parlamenta. Uredio je i Dvor na Dedinju i Crkvu Svetog Đorđa na Oplencu.

Konjičku školu pretvorio je u pozorište, sadašnje Jugoslovensko dramsko, iza čije se nove staklene fasade može videti fasada starog pozorišta.


rs.sputniknews.com

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

мики

09.12.2019. 15:18

@Bice Bolje - Краснов је прокектовао неке од најлепших зграда у Београду, а Ви како сте ?

miki

09.12.2019. 09:57

gospode koje ružnoća,u blizini je i patrijarh pavle! ovo je gore od buvljaka ,sedi čovek u fotelji? brateee