Spomenik Nikolaju Krasnovu postavljen na Tašmajdanu (FOTO)

NovostiOnline

08. 12. 2019. u 16:46

Споменик Николају Краснову постављен на Ташмајдану (ФОТО)

Foto Fejsbuk@Goran Vesić

Na Malom Tašmajdanu postavljen je spomenik Nikolaju Krasnovu, ruskom arhitekti koji je bio jedan od najvećih neimara Beograda
Na Malom Tašmajdanu postavljen je spomenik Nikolaju Krasnovu, ruskom arhitekti koji je bio jedan od najvećih neimara Beograda.

Spomenik će biti zvanično otkriven u ponedeljak, 9. decembra, najavio je zamenik gradonačelnika beograda Goran Vesić.

Tako će konačno Beograd reći hvala Nikolaju Krasnovu, arhitekti koji je projektovao sve najvažnije administrativne zgrade u Beogradu — zgradu tadašnjeg Ministarstva finansija, odnosno današnju zgradu Vlade Srbije, i zgradu tadašnjeg Ministarstva šuma i ruda, poljoprivrede i voda, odnosno zgradu današnjeg Ministarstva inostranih poslova.

Krasnov je projektovao i zgradu Arhiva Srbije, koja je prva namenski građena zgrada za arhiv na Balkanu. Jedan od najvećih projektnih i graditeljskih poduhvata Nikolaja Krasnova bila je izgradnja mosta kralja Aleksandra Prvog.

Krasnov se bavio unutrašnjom dekoracijom Narodne skupštine, a uredio je i park ispred Parlamenta. Uredio je i Dvor na Dedinju i Crkvu Svetog Đorđa na Oplencu.

Konjičku školu pretvorio je u pozorište, sadašnje Jugoslovensko dramsko, iza čije se nove staklene fasade može videti fasada starog pozorišta.


rs.sputniknews.com

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

мики

09.12.2019. 15:18

@Bice Bolje - Краснов је прокектовао неке од најлепших зграда у Београду, а Ви како сте ?

miki

09.12.2019. 09:57

gospode koje ružnoća,u blizini je i patrijarh pavle! ovo je gore od buvljaka ,sedi čovek u fotelji? brateee