DO kraja ove godine, Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda srediće ukupno šest kamenih obeležja na teritoriji četiri gradske opštine. Reč je o obimnim restauratorsko-konzervatorskim radovima na javnim spomenicima, koji će biti obavljeni u okviru hitnih intervencija.

Krajem jula prošle godine čuveni spomenik Branislavu Nušiću na Trgu republike bio je na meti vandala. Tom prilikom su obesni pojedinci polomili njegov štap na tri dela, pa je tako oskrnavljena statua srpskog književnika i komediografa stajala sve donedavno, kada je štap izliven i vraćen na mesto. Ovaj spomenik samo je jedan od onih koji će u 2019. godini biti umiveni.

- Stručna služba Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda je u okviru redovnih aktivnosti izvršila uvid u stanje javnih spomenika - rekli su nam u Zavodu.

Pročitajte još - Vasko Popa uskoro na Tašmajdanu

- Ustanovili smo da je potrebno izvesti obimne restauratorsko-

-konzervatorske radove na javnim spomenicima u okviru hitnih intervencija.

Prema plan, očekuju se intervencije na oštećenim livenim bistama, skulpturama i spomen-pločama, sanacije oštećenja na postamentima obloženim kamenom ili veštačkim kamenom i sanacije oštećenja prostora parternog uređenja oko spomenika i spomen-obeležja. Jedan od spomenika sa spiska je i spomenik obešenima na Terazijama iz 1983. godine, koji je pod zaštitom Opštine Stari grad.

- Ploča je ukradena u oktobru prošle godine i obnova je bila u planu, ali usled smanjenja sredstava kojima raspolažemo nismo mogli da je vratimo. Podneli smo zahtev Zavodu za zaštitu spomenika kako bismo dobili originalni epitafni natpis koji je bio ispisan na bronzanoj tabli - rekao je nedavno Andrej Belinger, načelnik uprave opštine Stari grad.

Pročitajte još - MEMORIJAL JUNACIMA: Beograd spomenikom odaje počast vojnicima sa Košara

Kako su nam predočili u Zavodu, plan je da se za pomenuti spomenik sprovedu izrada modela od gline za nedostajuću ploču, livenje bronzane ploče i njena montaža, čišćenje i patiniranje spomenika. Na istoj opštini uložiće i u čišćenje, sanaciju postamenta, obnovu fuga i patiniranje bronzane figure Josifa Pančića u Akademskom parku. I spomenik kralju Petru Prvom, ispred istoimene osnovne škole, biće demontiran, a potom postavljen na kameni masiv i očišćen.

Spomenik Branislavu Nušiću na Trgu republike,foto Z.Jovanović

PONOVO SLOVA

UOČI obeležavanja odbrane Beograda tokom šestoaprilskog bombardovanja, GO Zemun finansirala je izlivanje novih slova koja su ukradena početkom marta sa Spomenika poginulim pilotima braniocima Beograda aprila 1941. godine. Zbog ove krađe, Opštinsko pravobranilaštvo je podnelo krivičnu prijavu protiv nepoznate osobe.

ZEMUN, SAVSKI VENAC I VRAČAR

NA rimskom sarkofagu u Zemunskom parku biće urađeni čišćenje, konsolidacija, restauracija, hidrofobna i antigrafitna zaštita. Kako su najavili predstavnici Zavoda, pranje i čišćenje, sanacija kamene obloge, postamenta i zastora, čišćenje i patiniranje biste, hidrofobiranje postamenta i parterno uređenje očekuje i bistu vojvode Živojina Mišića kod Beogradskog sajma. Na spisku za sanaciju oštećenja nalazi se i Spomenik Petru Bojoviću u Krunskoj ulici.