LEK ZA RANJENA PLUĆA VALJEVA: Država sa 80 miliona rešava problem aerozagađenja u gradu na Kolubari

B. PUZOVIĆ

01. 04. 2021. u 09:22

VALjEVO bi već naredne grejne sezone moglo da reši višedecenijski problem zagađenja vazduha, jer je država izdvojila 80 miliona dinara za kompletnu zamenu kotlova u ovdašnjoj Toplani, pa bi umesto mazuta uskoro trebalo da se pređe na komprimovani gas.

ЛЕК ЗА РАЊЕНА ПЛУЋА ВАЉЕВА: Држава са 80 милиона решава проблем аерозагађења у граду на Колубари

Foto GU u Valjevu

Povrh svega, četiri miliona su opredeljena za pošumljavanje, odnosno ozelenjavanje javnih površina.

Promena goriva za kotao od 50 megavata i izgradnja oko 1.200 metara vrelovoda "Železnička", sa ugradnjom toplotnih podstanica, koštaće 103 miliona, a deo će biti obezbeđen iz gradskog budžeta. Vrelovod će omogućiti priključenje na grejanje Zavoda za javno zdravlje, Nacionalne službe za zapošljavanje, Istorijskog arhiva, a kasnije i kasarne "Vojvoda Živojin Mišić", te objekata koji se grade na toj lokaciji.

Lokalna samouprava će i za najavljeno pošumljavanje obezbediti milion dinara.

DEPONIJA

- DO kraja godine počinju i radovi na Regionalnoj deponiji "Kalenić", za 15 opština, po svim evropskim standardima, a mi smo se suočili sa problemima sa kojima niko nije imao hrabrosti da se uhvati ukoštac - poručila je ministarka Vujović u Valjevu.

- Valjevo je uspešno učestvovalo na dva konkursa Ministarstva koje je ove godine prvi put obezbedilo sredstva za smanjenje aerozagađenja širom Srbije. Prijavilo se više od 50 lokalnih samouprava, svi su dobili sredstva, a najvažnije je da građani shvate koliko je gas važan. "Srbijagas" i Ministarstvo građevine su odredili da cena priključka bude 780 evra, na tri godine, a nastojaćemo da ta cena bude i niža - naglasila je ministarka Irena Vujović.

Foto B. Puzović

Gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković, međutim, najavljuje nove pogodnosti.

- Ako bude dovoljno sredstava u budžetu, pokušaćemo da priključak, čak i podstanice za dovođenje gasa do individualnih korisnika budu besplatni. Uz pomoć Vlade Srbije i nadležnog Ministarstva oporavljamo ranjena pluća Valjeva - zaključuje Gojković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

EVAKUACIJA NIŠKOG NASELJA ZBOG TOMAHAVKA NA GRADILIŠTU: Oglasio se i štab za vanredne situacije