SLAVA SLAVNOM ZEMLJAKU: Cvijićevi dani u Loznici

V. Mitrić

06. 10. 2020. u 19:04

U Loznici će 11. i 12. oktobra biti održani „Cvijićevi“ dani posvećeni našem velikom naučniku Jovanu Cvijuću, rođenom u ovom gradu, na čijem je nekadašnjem ognjištu nedavno postavljen spomenik, dar i rad akademika Dragoljuba Draga Mirkovića, likovnog umetnika rodom iz Bijeljine, rodom iz Banjana u Staroj Hercegovini.

СЛАВА СЛАВНОМ ЗЕМЉАКУ: Цвијићеви дани у Лозници

Foto: V.M.

U okviru ove svetkovine, u Muzeju Jadra će biti otvorena izložba  „Jovan Cvijić, jedan od velikih umova Srbije“, čije je autor Biljana Radičević, master geografije u Centru za kulturu „Vuk Karadžić“.

Uživo, putem sjajpa  će se obratiti dr Ana Milanović Pešić, naučni saradnik Geografskog instituta „Jovan Cvijić“ SANU i recenzent izložbe.

Dokumentarna izložba „Jovan Cvijić, jedan od velikih umova Srbije“ sastoji se iz 37 panoa na kojima je predstavljen život i rad srpskog naučnika Jovana Cvijića, od njegovih roditelja i uže porodice, preko školovanja, profesorske karijere na Univerzitetu u Beogradu, naučnih istraživanja, političkih aktivnosti, do obavljanja dužnosti rektora Univerziteta u Beogradu i predsednika Srpske kraljevske akademije (današnje Srpske akademije nauka i umetnosti). Prilikom izrade izložbe korišćen je tekst iz biografskih beležaka koji se nalaze u Arhivu Srpske akademije nauka i umetnosti i fotografija dokumenata koji se, takođe, nalaze u Arhivu Srpske akademije nauka i umetnosti. Pored toga, korišćene su i beležnice Jovana Cvijića i skenirane fotografije koje se nalaze u Muzeju grada Beograda.

Ovu izložbu je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja na Konkursu promovisanja kulture i umetnosti Republike Srbije u inostranstvu u digitalnom formatu.Dani „Cvijiću u čast“ biće i u znaku  izložbe „Karavan za klimu“ francuskog Instituta i centra za promociju nauke.

O projektu govore: Bertrand  Milet, ataše za saradnju u Francuskom institutu u Srbiji i dr Tanja Adnađević, rukovodilac Sektora za programske aktivnosti u Centru za prmociju nauke.

Karavan za klimu je projekat koji je osmislio Francuski institut u Srbiji u saradnji sa Centrom za promociju nauke i uz podršku Delegacije Evropske unije u Srbiji i Kancelarije Programa Ujedinjenih nacija za razvoj u Srbiji. Sastoji se iz 9 panoa na srpskom jeziku i 9 panoa na francuskom jeziku (Šta su klimatske promene, Topljenje polarnih ledenih kapa, Povećanje temperature, Klimatski ekstremi – požari, Invazivne vrste, Visokoplaninska staništa, Vlažna staništa, Biodiverzitet gradova, Kako mogu da doprinesem očuvanju biodiverziteta) i 4 interaktivna eksponata. Ovaj projekat povezuje borbu protiv klimatskih promena i zaštitu biodiveziteta u Srbiji.V.Mitrić

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest