"LEŠ" CVETAO TREĆU GODINU ZAREDOM: Neobična tropska biljka sa Sumatre iznenadila vlasnicu iz Rakitova

Z. GLIGORIJEVIĆ

22. 02. 2024. u 07:17

TROPSKA biljka "leš" Zorice Milosavljević (64) iz Rakitova kod Jagodine, koja je prvi put procvetala pretprošle godine, posle 11 godina strpljivog čekanja da vidi kako izgleda njegov cvet, i ove godine ju je iznenadila - cvetala je po treći put.

ЛЕШ ЦВЕТАО ТРЕЋУ ГОДИНУ ЗАРЕДОМ: Необична тропска биљка са Суматре изненадила власницу из Ракитова

FOTO: Privatna arhiva

To je veoma neobično za ovu biljku, jer retko cveta zato što sakuplja energiju, te mogu da prođu i četiri decenije da bi se promolio pupoljak. Reč je o biljki koja je naziv dobila zbog specifičnog "mirisa", kojim privlači insekte koji učestvuju u oprašivanju, koji podseća na trulež. Botaničari navode da, zapravo, i nije reč o cvetu, već skupu muških i ženskih cvetova.

- Kako se prve godine cvet pojavio 22. januara, a lane 27. januara, mislila sam da će opet da prođe najmanje desetak godina dok ne budem ugledala taj prelepi ljubičasti cvet raznih nijansi. Ne znam da li je lepši on ili tučak, prošaran žućkastim tačkicama, koji je gotovo tri puta veći od njega, jer je u obliku koplja. Ili stablo, koje podseća na bambus, iz čije šupljine izrasta cvet. Nisam mogla da verujem kada sam sinoć videla da je opet procvetao - kaže Milosavljevićeva.

Ona dodaje da jedino ove godine cvet malo manji nego prethodne dve godine i stablo mu je neznatno niže. Zato je raskošna krošnja od lišća, koja ju je proletos fascinirala svojom lepotom bila veća nego lane.

- Gde god sam se informisala o ovoj tropskoj biljci, poreklom sa ostrva Sumatra, koja ima najveći pupoljak na svetu, koji može da naraste i do šest metara, pisalo je da ona veoma retko cveta. Ne znam da li je u pitanju klima, to što je preko zime kraj kotla u podrumu, što je svake godine presađujem ili je pobedila moja ljubav prema toj neobičnoj biljci, ali sam srećna što cveta tri godine zaredom - kaže Zorica.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?