PREDUZETNICI IZ KLUPE: Značajna postignuća đaka Poljoprivredne škole u Svilajncu

Z. GLIGORIJEVIĆ

09. 12. 2023. u 17:52

POLjOPRIVREDNO-veterinarska škola sa domom učenika "Svilajnac" u Svilajncu prva je u Srbiji po količini proizvoda nastalih preradom voća, povrća i mleka.

ПРЕДУЗЕТНИЦИ ИЗ КЛУПЕ: Значајна постигнућа ђака Пољопривредне школе у Свилајнцу

Foto:Poljoprivredno-veterinarska škola Svilajnac

Godišnje se u ovoj školi proizvede više od pet tona sokova, 500 kilograma raznih džemova i velike količine jogurta i sireva.

Ovih dana đaci su sa vaspitačicama Tatjanom Jeremić, Kristinom Nikolić i Martinom Kostadinović pravili glicerinske sapune, koje će prodavati na novogodišnjem bazaru u Svilajncu, a sav prihod daće u humanitarne svrhe. Sapune su pravili prvi put, a ideja vaspitačica bila je da navedu đake da razmišljaju preduzetnički, ali i da razvijaju estetske veštine.

"Ozelenimo igru"

NAREDNE tri godine škola će biti uključena u Erazmus plus projekat "Ozelenimo igru". Njegov cilj je podsticanje đaka da razmišljaju o održivoj poljoprivredi, ekologiji, promeni načina i stilova života i očuvanju resursa. Nosilac projekta je Francuska, a partneri su iz Rumunije, Turske, Italije i Severne Makedonije.

- Višak svih proizvoda, prodajemo trećim licima. Novac koristimo za unapređenje života i rada u školi, finansiranje školske ekonomije, maturskih večeri za sve đake, posete Sajmu knjiga i Novosadskom sajmu - kaže direktor Poljoprivredno-veterinarske škole sa domom učenika "Svilajnac" u Svilajncu Dejan Milunović.

Deo proizvoda izrađuje se i u okviru Učeničke zadruge "Zlatni klas", koja je nedavno od Ministarstva prosvete dobila sredstva za unapređenje rada. Kupiće sušaru za voće, tako da će od naredne sezone u asortimanu proizvoda imati i sušeno voće.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)