ŠIRI SE MREŽA METEOROLOŠKIH STANICA U PARAĆINU: Nova oprema za udruženje „Paraćin meteo“ (FOTO)

Зорана Рашић
Zorana Rašić

05. 07. 2023. u 15:00

UDRUŽENjE „Paraćin meteo“ nabavilo je novu opremu - automatske meteorološke stanice koje će biti postavljene u Buljanu, Bošnjanu i Sinjem Viru.

ШИРИ СЕ МРЕЖА МЕТЕОРОЛОШКИХ СТАНИЦА У ПАРАЋИНУ: Нова опрема за удружење „Параћин метео“ (ФОТО)

Foto: Privatna arhiva

- Takođe će u Stubici stariji model stanice biti zamenjen novim, a stanica koja je bila u Stubici će posle servisiranja biti postavljena u Plani – navodi Vladimir Dikić, predsednik ovog udruženja.

 Oprema je i ove godine nabavljena uz pomoć Opštine Paraćin, odnosno finansirana je po konkursu u kome su učestvovala udruženja sa projektima od javnog interesa, za šta je udruženje dobilo sredstva u iznosu od 170.000 dinara.

 Sa novim stanicama, njihova mreža na teritoriji paraćinske opštine proširena je na 15, što nema nijedna druga opština u Srbiji, navodi Dikić.

Foto: Privatna arhiva

Meteorološke stanice mere različite vremenske parametre - temperaturu, relativnu vlažnost vazduha, atmosferski pritisak, pravac i brzinu vetra, količinu padavina, UV i solarnu radijaciju. Svi podaci se automatski prikupljaju i javno su dostupni na veb-stranici pnmeteo.rs koja je odskoro u funkciji, gde pored očitanih podataka sa stanica zainteresovani mogu naći svakodnevnu vremensku prognozu za Paraćin i okolinu, kao i edukativne i zanimljive tekstove iz oblasti meteorologije.

Paraćinci su tako mogli da saznaju da je srednja dnevna temperatura u njihovoj opštini bila na normali za jun i iznosila je 20,5 stepeni. Bilo je i dosta kišnih dana, 17, dok je višegodišnji prosek za jun 11. Dikić takođe ističe da je na pojedinim stanicama palo i tri puta više kiše od proseka za jun (80mm), zbog čega je došlo i do plavljenja pojedinih područja paraćinske opštine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)